Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Aleksandra Radović

[dropcap]Nj[/dropcap]u ili volite ili ne. Između ne postoji. Oni koji je ne vole kao razlog za to navode njen osion i pomalo gord stav, jasno i bez dlake na jeziku iskazivanje svog utemeljenog mišljenja koje za sagovornika ili više njih može da zvuči neprijatno.

S druge strane, oni koji je vole, vole je upravo zbog toga – što mnogi izvođači veće popularnosti ne mogu ni da joj „primirišu”, što su joj nedorasli. I vole je zbog njenog glasa, zbog muzike, zbog jedinstvenosti i nepodilaženja ukusu i ubeđenju većine.

Zapravo, i oni koji je ne vole, ne mogu ama baš ništa zameriti njenom stvaralaštvu i putu na kojem je gradila karijeru.

Ona se zbog svog raskošnog vokala s pravom smatra jednom od najboljih pevačica u zemlji i regionu. Poznata je, osim po pesmama, i po svom humanitarnom radu.

I upravo zato, zbog svoje muzike i najkvalitetnijeg „neuprljanog” glasa kod nas, Aleksandra Radović naš je „evrovizijski potencijal”.

Znamo je!

Aleksandra je rođena 1974. u Bogatiću. Završila je nižu i srednju muzičku školu u Šapcu – u srednjoj uporedo čak tri odseka: teoretski, instrumentalni odsek i solo-pevanje. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu na odseku muzička pedagogija. Posle toga posvećuje se radu u studiju snima razne džinglove i uvodne špice za emisije na RTV Pink.

Njen treći studijski album „Žar ptica” je bio najprodavaniji album u Srbiji i regionu tri meseca i proglašen je najboljim pop albumom na području bivše Jugoslavije 2010. Dva prethodna albuma „Aleksandra Radović” i „Dommino” su ostvarili zapažen uspeh u domenu pop muzike, a sa sva tri su se izdvojili mnogi hitovi.

Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, a takođe je jedna od retkih pevačica koja ima sopstvenu školu pevanja koja je otvorena u Novom Sadu i Beogradu. Tokom 2011. i 2012. godine bila je član žirija u muzičkom takmičenju „Prvi glas Srbije”. Upravo joj je učestvovanje u ovom šouu donelo dodatnu medijsku pažnju, a šira javnost je upoznala i njenu „suroviju” stranu, suprotnu njenim toplim, ljubavnim pesama do tada.

U trećoj sezoni popularnog muzičkog takmičenja „Pinkove zvezde” našla se u ulozi člana žirija umesto Marine Tucaković.

Evrovizijski staž

Pa on ne postoji! Zapravo, postoji „za malo”. Aleksandra se prijavila 2006. godine na takmičenje „Beovizija” s pesmom Da ti se dlanovi zalede. I zvanična lista učesnika tada tog kvalifikacionog festivala za izbor predstavnika Srbije i Crne Gore sadržavala je njeno ime. Međutim, Aleksandra se povukla, a njenu pesmu pevala je Mari Mari.

Doduše, Aleksandra se može prepoznati kao prateći vokal u toj kompoziciji, ali to je sve. Ni danas nije jasno zbog čega se to dogodilo, mada postoje razna nagađanja koja ovom prilikom ostavljamo istoriji.

Šta bi bilo kad bi bilo?

Aleksandra Radović nije nikad bila sklona festivalima. Naime, pojavila se na festivalu „Sunčane skale” u Herceg Novom, najpre 2000. s pesmom Bori se, a potom tri godine kasnije s numerom Kao so u moru, kada osvaja 2. mesto i ostavlja veliki utisak. Ta pesma je potom postala ogroman hit i jedna od njenih najpoznatijih i najslušanijih pesama.

Dve godine kasnije, 2005. učestvuje na Budvanskom festivalu s pesmom Karta za jug, gde osvaja 2. mesto. Vidno i eksplicitno razočarana, Aleksandra je odlučila da više nikad ne učestvuje na domaćim muzičkim festivalima. Da ironija bude veća, ta pesma je u toku 2005—2006. dobila nagradu za najbolji tekst i nagradu za jednu od 15 najslušajnijih pesama u 2005!

Stoga je potpuno nerealno očekivati da Aleksandra ponovo stane rame uz rame s manje ili više poznatim izvođačima, bilo na domaćem, bilo na inostranom festivalu.

Eventualno učešće Aleksandre Radović na „Evrosongu” graniči se s naučnom fantastikom, a zapravo sve što je potrebno jeste mnogo manje sujete – taman onoliko koliko je jedna „velika” Kaliopi nije imala, kada je pristala da dva puta bude „muzički protivnik” raznim (ne)afirmisanim pevačima mejnstrim ili alternativnog žanra.

S druge strane, ni jednom RTS-u ne bi škodilo manje sujete u prepuštanju „evrovizijske priče” umetnicima koji zbog svojih dela mogu da „nosom zaparaju oblake”.

Šteta. I za Aleksandru. I za RTS.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Čuvam te [/tab_title] [tab_title] U inat prošlosti [/tab_title] [/tabs_head] [tab] [/tab] [tab] [/tab] [/tabs]
Oznake

8 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Ne volim je ni malo i ne vidim šta drugi vide u njoj… Nadam se da nas neće predstavljati.

  • Po meni je tako. A svoje komentare pišem subjektivno, po mojim merilima. Za mene nisu sve pesme bile dobre. A treba razlikovati “pesmu” i “glas”. Aca Radović je uvek na visini zadatka, što ne znači, da se meni svaka njena pesma mora dopasti.

    Od Ane Nikolić volim sve pesme ;). A kod Nate su takođe skoro sve dobre ;). Bešale … Nata je, zajedno sa Acom Rodović, bila deo projekta “Pet Veličanstvenih” ;). A neki od vas je zovu “pevaljka”. … i Emina Jahović je bila deo tog projekta … znači da nisam baš toliko pogrešio, kada sam predlagao Anu, Natu, Gocu, Eminu … .

    Za JK se slažem da, kao pevačica, nije najbolji izbor. Ali je sigurno zanimljiva, kao pojava. I Dana International je glasovno, čista 0, ali je zanimljiva, pa je na račun toga i pobedila prvi put ;).

  • Ja sam za! Od dosadasnjih potencijala najvise sam za Nevenu Bozovic i Aleksandru! 😀

  • Potkrepi to razlozima, voljan sam da ih pročitam. Zašto bi te bilo blam?

  • Može Aca Radović. Ona nova, “Moskva”, je dobra … a imala je nekoliko dobrih pesama tokom karijere. Specifična boja glasa, obrazovana … ja sam za.