Zanimljivosti

Evrovizija: A koliko to košta?

[dropcap]N[/dropcap]ije jeftino učestvovati na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Ali, koliko to učešće zapravo košta? Da li su minuti emitovanja skuplji ili jeftiniji nego prenos uobičajenog TV programa? Pogledajmo na primeru jedne relativno prosečne zemlje.

Na polju „Evrosonga”, Holandija bi se mogla smatrati prosečnom zemljom. To nije zemlja koja troši mnogo para da bi priredila nezaboravan šou na sceni, a opet nije da idu putanjom najjeftinijeg rešenja da bi uštedeli novac (khm, RTS, khm!). Gledano iz ove perspektive, koliko je Holandiju koštalo učešće na Evroviziji? Konkretno ove godine, participacija Dauve Boba iznosila je oko 500.000 evra.

Od toga 50%, odnosno 250.000 je otišlo EBU (European Broadcasting Union). Podsećamo, samo oni koji plaćaju članarinu EBU mogu da se prijave za učešće na „Evrosongu”. Ova cifra često može varirati i izračunava se na osnovu više faktora, od kojih je glavni potencijalni broj gledalaca.

Upotreba pirotehnike na sceni je sve češća, a njena cena sve skuplja

Ostatak ukupne sume, dakle, preostalih 250.000 ide na smeštaj delegacije, frizuru, šminku i odeću ili kostime. Jedan deo ide i kompozitoru pesme, kao i režiseru nastupa. Promotivni materijal za fanove i novinare uključen je u cifru. Rekviziti i delove scenografije plaćaju se ovim novcem.

Takođe, moraju se otkupiti prava na pesmu, da bi mogla da se „koristi“ u svrhu „Evrosonga”, te se ta prava za TV i onlajn upotrebu takođe finansiraju iz fonda delegacije.

I koreografima ide deo evrovizijskog ceha

Daljom analizom, na konkretnom primeru Holandije, ispada da ceo prenos „Evrosonga” košta po satu oko 62.000 evra. Upoređeno sa regularnim TV programom koji iznosi oko 58.000, ispostavlja se da učešće na Evroviziji nije preterano skupo na kraju.

Kako godine prolaze, cena polako postaje sve viša. Na primer, 2012. cela participacija ove zemlje iznosila je ukupno 350.000 što je dosta manje nego danas. Ipak, Holanđani su odlučili da se potrude više, te su stoga troškovi za režisere nastupa i kompozitore gradativno rasli, što se evidentno i odrazilo na njihove plasmane poslednjih godina.

Oznake