Evrovizija 2016 Pogledi

Zabava na nemački način: O Manga devojci, zaveri, uspavanoj lepotici i kobasicijadi (2/3)

[dropcap]N[/dropcap]emački zabavni program – a to nas je stokholmski šou naučio – kaska za vremenom. Učiti od Šveđana! Dakle, naučiti kako se pravi/stvara dobar šou. Oni su za sedamnaestogodišnjeg Fransa imali baš ono što je za Evroviziju bilo potrebno: profesionalnu, muzički prepoznatljivu, ali ipak autentičnu i dirljivu numeru. Jednostavno perfektno.

Dugogodišnji nemački komentator Peter Urban bio je u čudu kada je Džejmi-Li ostala na dnu liste. On je u više intervjua, na primer u poznatom tok-šou programu „Markus Lanc”, ali i na pres-konferenciji dan nakon „Evrosonga”, rekao da je jedino, što on smatra problematičnim, činjenica, da evropska publika nije razumela pojavu Džejmi-Li.

Peter Urban (foto: Eurovision.de)

Ona taj japanski stil „Decora-Kei” zaista živi. To za nju nije bio kostim – to je Džejmi-Li. Verovatno su gledaoci ostali bez teksta, kada su videli Manga devojku iz Nemačke, a kolege komentatori im to nisu objasnili, kada su najavili pesmu.

Džejmi-Li, koja se ne kaje što je išla u Stokholm, kaže da joj na ulici sugrađani prilaze i pružaju podršku, te da joj govore, da zaista nije bilo do nje.

Nema Štefana Raba – nema ni truda, ni ljubavi

Prošlogodišnja predstavnica ove zemlje An-Sofi, koja je takođe završila na poslednjem mestu, ali s neslavnom titulom „Nul points”, veli da je ta tema za nju sada konačno istorija, ali takođe kaže da je joj sada lakše jer je to dokazalo da ona u svoje vreme nije bila odgovorna za loš plasman te da konačno može da stavi tačku na taj period.

An-Sofi na „Evrosongu” u Beču (foto: Eurovision.de)

No, i An-Sofi je imala kritike na račun NDR-a. „Nakon što što se Štefan Rab povukao iz procesa selekcije evrovizijskog predstavnika, i NDR sam nastavio da radi na ovom projektu, delovalo je sve bez truda i bez senzibiliteta za ovaj događaj”, govorila je An-Sofi.

Ova mlada umetnica želi od organizatora više truda i razumevanja, kako bi se sledeći put za Pesmu Evrovizije izabrala pesma koja će „ganuti svet”.

Ovaj događaj se mora voleti, vrednovati ga, doživeti ga kao ono što zaista jeste, i u tom smeru treba nešto oblikovati, što odgovara i narodu pokazuje/dokazuje da je ta pesma napisana SAMO za obožavaoce i SAMO za Evroviziju. Za ostatak Evrope, a ne za Nemačku.

Ali, An-Sofi nije izgubila nadu. Ona je u to ubeđena: „To može bolje. Zar ne?”

Ona navodi takođe da su joj ARD i izdavač Universal mnogo štošta obećali pred „Evrosong”. Nakon toga, ništa se nije ostvarilo. Čak se šef zabavnog programa Tomas Šrajber nije ni pozdravio s njom na aerodromu, kada su stigli u Nemačku. Ukoliko nemaš uspeha, u ovoj branši te brzo zaborave.

Odbrojavanje za spavanje

Često se na meti kritičara našao i šef nemačke delegacije, malopre spomenuti Tomas Šrajber. Mnogi navode da se nije dovoljno angažovao, te da Džejmi-Li nije bio moralna potpora. Tokom generalne probe, nije, kao ostali, sedeo kod svoje delegacije, već je često šetao do Australijanaca, aplaudirao frenetički tokom kratkih inserata, pred glasanje, dok je emitovan snimak nastupa Dami Im. Šanse su bile velike da se Evrovizija, ukoliko Australija pobedi, organizuje opet u Nemačkoj.

Jedna druga često kritikovana tačka je emisija „Odbrojavanje za Stokolm” koja se emitovala pred Pesmu Evrovizije, na ARD. TV kritičari se vode starom izrekom – po jutru se dan poznaje. I zaista se već po ovoj emisiji prepoznaje koliko malo osećaja NDR ima za ovaj dogođaj.

Voditeljka Barbara Šeneberger, na kiši, u poznatoj hamburškoj gradskoj aveniji Reeperbahn, obelodanjuje novost – da od ove godine žiri dodeljuje 50% glasova!(?)

Ne Barbara, oni to rade još od davne 2009. godine. Ali dobro, pravila su komplikovana.

Barbara Šeneberger (foto: Eurovision.de)

U jednom kratkom prilogu su Jermenku Ivetu Mukučjan, koja kao što smo već spomenuli živi u Hamburgu, te nije nepoznata nemačkoj javnosti, predstavili kao Albanku!(?)

Okej, greške se dešavaju.

Ali da je Sara Konor, članica nemačkog žirija, smela javno da kaže: „Ja još nikada nisam uspela da odgledam nijednu Evroviziju od početka do kraja, jer sam svaki put zaspala”, zanimljiv je podatak. Ta rečenica je najbolji pokazatelj kakve umetnike odgovorni na NDR pozovu da učestvuju u propratnim emisijama za Pesmu Evrovizije – one koji ga još uvek smatraju freak šouom.

Je li to muzika, ili to mogu da sečem?

Je li ti već žao što si prihvatio ovaj posao?

Začuđujuće, ali zaista ti je bilo zabavno?

U mnogim opaskama je procurelo nepoštovanje i omalovažavanje prema ovom događaju. Euforija? Greška. Od srca ovde ništa nije bilo.

Sara Konor, članica nemačkog žirija

Prateći ovu emisiju, koja je trebalo da oraspoloži gledaoce, gledalac je mogao steći utisak da umetnici nisu došli zbog Evrovizije, već uprkos Evroviziji. Nastup u subotu uveče, na prvom programu javnog servisa, bio je dovoljan mamac. Da nije bilo direktnog uključenja sa Džejmi-Li, gledaoci bi mogli pomisliti da gledaju prenos otvaranja kobasicijade, koja se apsolvira na Reeperbahnu, jer su često pokazivali štandove i posetioce koji jedu.

Dosadno, neinventivno, neduhovito i pre svega, bez imalo ljubavi – takva je bila emisija „Odbrojavanje za Stokholm”. I s takvom emisijom ARD želi da „zagreje” gledaoce za Evroviziju?! Aha. Ova pred-evrovizijska emisija je najbolji pokazatelj manjka ideja i inovacija.

Feel your heartbeat ili „Oseti infarkt”

Feel your heartbeat – Oseti ritam svoga srca – to je bio lepi slogan „Evrosonga” u Diseldorfu 2011. Izgleda da Nemcima akutno preti infarkt!

I ovde su Šveđani pokazali kako se to radi mnogo bolje. S puno ljubavi prema detaljima i s mnogo ironije su se šalili na račun Evrovizije i sopstvene nacije. „Love Love Peace Peace” se zvao specijalni revijalni program koji je ujedinio ljubitelje i mrzioce ovog događaja.

Šteta što je gospođa Sara Konor verovatno već spavala, pa ga nije mogla videti.

Sutra u nastavku:
Vreme je za promene!

Izvori:
Stern, Focus, Der Tagesspiegel, Gala, t-online.de,
Aufrechtgehn.de, Frankfurter Neue Presse, Wiwibloggs

Prevod s nemačkog: Giorgio

Oznake