Evrovizija 2016 Pogledi

Nemačka u šoku! Ko je kriv? (1/3)

[dropcap]N[/dropcap]emačka javnost je u šoku, nakon što je ova država, drugi put zaredom, završila na poslednjem mestu sa svega 11 poena. Od tih 11 poena, samo jedan poen stigao je od stručnog žirija (Gruzija). Ostalih 10 stiglo je iz komšiluka (Švajcarska 8, Austrija 2).

Džejmi-Li je na nemačkom izboru za Pesmu Evrovizije izabrana sa 44,5% odn. 1,12 miliona telefonskih glasova. Bila je najmlađa pobednica šoua za talente The Voice of Germany. Nemci su očekivali mnogo od njenog nastupa u Stokholmu. Gledanost je bila izvrsna – 9,33 miliona (37% ukupno, a čak 46% kod relevantne grupe od 14-49 godina). To je nabolja gledanost nakon 2011, kada su Nemci bili domaćini. Time je šok, logično, nakon još jednog debakla, još veći.

I na Tviteru je zabeležen rekord. Neki od najduhovitiji komentara su bili:

Odbranili smo titulu – opet smo zadnji!

Hoćeš da vidiš Nemačku na vrhu? Obrni tabelu!

Desničarska partija navija za bavarsku televiziju BR

Ni bavarski ogranak desničarsko-populističke partije AfD (nem. Alternative für Deutschland; srp. Alternativa za Nemačku) nije propustio priliku, da se ovim povodom oglasi.

Zadnje mesto za Nemačku na Pesmi Evrovizije. Zahvaljujući „haos-politici” sada više nema ni poena, ni simpatije za nas.

Čak su zahtevali da NDR (nem. Norddeutscher Rundfunk), javni emiter severnih pokrajina Donja Saksonija, Maklenburg – Zapadna Pomeranija i Šlezvig–Holštajn, odustane od organizacije nacionalne selekcije, te prepusti da bavarska televizija BR (nem. Bayerischer Rundfunk), ponovo preuzme odgovornost organizacije evrovizijskog predstavnika, kao što je to činila u periodu od 1979. do 1990.

Doroti Ber iz pomenute desničarske partije, izjasnila se na Tviteru da je to jedino rešenje. BR se ipak solidarisao s kolegama sa NDR i šaljivo odgovorio gospođi:

Kandidatkinju za ESC 2017. takođe već imate na umu, zar ne? #nicetry

Ne pomaže ni „sladoled-kup” dekoracija na glavi

Jedan od retkih koji je predvideo nemački debakl na Evroviziji u Stokholmu jeste poznati bloger Oliver Rau, koji već dugo prati „Evrosong” i ima svoj izuzetno sarkastični i cinični blog Aufrechtgehn.de, koji nosi ime po nemačkoj evrovizijskoj pesmi iz 1984.

Njegova prognoza je glasila:

Goru poziciju nismo mogli dobiti. Iako Frans već deluje kao otelotvorenje tablete za spavanje (valijuma), Džejmi-Li je na groblju mrtvog drveća još nekoliko nijansi beživotnija. Čak je i za grozni „Ghost” švedska pesma „If I were sorry” tehno klasik. Ne želim da baksuziram, ali trebali bismo se pripremiti za još jedno poslednje mesto. Čak ni „sladoled-kup” dekoracija na glavi neće više pomoći!

Foto: Stern.de

Oliver je bio u pravu. Ne samo za nju, već je zamalo tačno prognozirao i srpski plasman. Njegova prognoza je bila 17. mesto – završili smo 18. Ali da čak i najbolji vidovnjaci greše, dokazuje njegova prognoza pobednika – tipovao je na Jermeniju. Inače, interpretatorka Iveta Mukučjan, takođe poznata nemačkoj javnosti, živi u Hamburgu i takođe je nastupala u drugom serijalu šoua The Voice of Germany. Mentor joj je bio Sejvijer Naidu.

Kao što vidite, kocke se polako slažu. Ali krenimo ipak redom.

„Morala sam da se prijavim s tom pesmom”

Na otvaranju Pesme Evrovizije, na pitanje novinarke jednog od najpoznatijih evrovizijskih blogova (Wiwibloggs) kako se odlučila baš za tu pesmu, Džejmi-Li je odgovorila: „Nisam imala dugog izbora. Poziv za nacionalni predizbor je usledio dan nakon pobede u šouu The Voice of Germany. Morala sam da se prijavim s tom pesmom”.

Na pitanje, zašto je pesmu reklamirala isključivo u Nemačkoj, te da li karijeru želi da gradi samo u toj zemlji, nije mogla dati jasan odgovor, već je samo rekla da joj je želja da uspe i na inostranom tržištu, te da je joj čast što učestvuje na Evroviziji, pogotovo s prvim singlom. Najverovatnije odatle treba krenuti s analizom pogrešnih postupaka.

„Jadna Džejmi-Li, nije tvoja krivica”

Renomirani i poznati nemački magazin „Štern” već je izvršio svoju analizu. U tekstu „Jadna Džejmi-Li, nije tvoja krivica”, autor Jens Majer analizira situaciju i konstatuje, da misija „stići na levu stranu tabele, koju je šef nemačke delegacije gospodin Tomas Šrajber zacrtao, opet, četvrti put zaredom, nije uspela”. Nakon što se TV magnat i producent Štefan Rab povukao iz selekcije nemačkog predstavnika, ova zemlja niže neuspeh za neuspehom.

Foto: t-online.de

Ko je je ovaj put bio kriv? Džejmi-Li nije. Ova osamnaestogodišnjakinja je imala jak nastup. Glasovno nema mesta kritikama. Bila je perfektna. Čovek se može samo sažaliti i saosećati s njom. Nije zaslužila ovaj plasman.

Nije ni do Angele Merkel.

Teza da se Nemačka kažnjava na Pesmi Evrovizije zbog politike nemačke kancelarke, možda ima zagovornike, ali to ne može obrazložiti zadnje mesto. Ili evropski gledaoci zaista toliko više simpatišu Vladimira Putina?!

A greške su…

Greške treba isključivo tražiti kod odgovornog emitera NDR, u okviru konzorcijuma ARD!

1. Direktna nominacija Sejvijera Naidua

Posle nesrećne direktne nominacije, upropaštene su šanse da se krene u novi početak. Vratilo se na staro, kao i prošle godine, pa su se brže-bolje kod izdavača zatražili predlozi za nemačke kandidate za Pesmu Evrovizije.

2. Pogrešna pesma

Jedanaesto mesto je bila najviša pozicija pesme Ghost na nemačkim Media Control Charts. To je trebalo biti upozorenje, da ova numera nema potencijal da bude hit. Ili, zašto bi nešto što u Nemačkoj nije funkcionisalo „upalilo” u Evropi?

3. Skupocena tehnika nije zamena za (dobru) ideju

Za nemački nastup se koristila skupocena hologramska tehnologija koja nije došla do izražaja, te nije dovoljno zapažena, tako da nije bila od koristi. Bila je beskorisna. Bez uverljive ideje za nastup, ne mogu se dotaći srca gledalaca. Tu ne pomaže nikakva tehnika.

4. Ignorisanje

Neuspeh u najavi! Nakon izbora u Kelnu, o izabranoj pobednici i njenoj pesmi diskutovano je u više navrata u raznim evrovizijskim emisijama na međunarodnim televizijama. Skoro uvek su stručnjaci dolazili do zaključka da s Ghostom nema dobrog ishoda. Umesto da se na to odreaguje, NDR je stoički nastavio.

5. Nedovoljna međunarodna komercijalizacija

Džejmi-Li nije imala vremena za međunarodne nastupe jer je pripremala svoj album, te je nastupala na godišnjoj dodeli muzičkih nagrada ECHO.

Ovako nemačka delegacija u Stockholmu obrazlaže nedovoljnu prisutnost nemačke interpretatorke u Evropi. Da podsetimo – nemačka uzdanica nije bila u Amsterdamu, u Rigi, Londonu, Moskvi, Atini ili u Tel Avivu, gde se održavaju takozvani pre-Eurovision Parties, odn. veliki promotivni predevrovizijski događaji, na kojima su se mnogi drugi takmičari predstavili široj javnosti.

Posle Evrovizije, a pred sledeću, ARD mora ozbiljno razmisliti da li su postavljeni odgovarajući prioriteti. Odgovorni su na delu svim srcem, ali „uvek sam se trudio” – nije dovoljno. Vreme je za novi početak!

Sutra u nastavku:
Zabava na nemački način: O Manga devojci, zaveri, uspavanoj lepotici i kobasicijadi

Izvori:
Stern, Focus, Der Tagesspiegel, Gala, t-online.de,
Aufrechtgehn.de, Frankfurter Neue Presse, Wiwibloggs

Prevod s nemačkog: Giorgio

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • I meni se Ghost dopada zato sto je nesto potpuno drugacije od svih ovogodisnjih pesama.. A stil Jamie-Lee mi se posebno dopada 🙂

  • Baš dobar tekst, a ono što pada u oči je spremnost Nemaca da se suoče sa neuspehom i analiziraju šta to pogrešno rade. Sve vreme se pitam da li RTS, kojim čudom, možda ipak ima kapacitet za sličnom analizom ili će (tipujem na ovo) ponovo biti sami sebi dovoljni, nezainteresovani za suštinu, I ne samo RTS, nego srpska javnost, uopšte. Ali, do sada se čuo samo glas ostrašćenih navijača, koji su i dalje u čudu šta se to nama tamo desilo.
    Inače, žao mi je što Nemci ovako katastrofalno prolaze,eto, spadam u retke kojima je Ghost sasvim prihvatljiva pesma i jedna od retkih koju i dalje želim da čujem.