Iz mog ugla 2016

„Miracle” iz mog ugla (Azerbejdžan)

[dropcap]A[/dropcap]zerbejdžanska televizija Idžtimai izabrala je Samru Rahimli da bude predstavnica Azerbejdžana na ovogodišnjem takmičenju u Stokholmu, i to s pesmom Miracle.

Predstavnik je ove godine bio izabran putem internog javnog konkursa. O izvođaču i pesmi su odlučivala mišljenja stručnog žirija te rezultati ankete u kojima je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz sveta muzike i televizije, kao i evrovizijski fanovi iz 35 zemalja.

Samra je time uspela da se iz drugog pokušaja domogne ovog prestižnog kontinentalnog takmičenja. Prvi put je Azerbejdžan pokušala predstavljati 2012, učestvujući u tadašnjem izbornom talent-šouu Milli Seçim Turu kao 16-godišnjakinja, međutim, učešće u ovoj emisiji je završila u prvom eliminacionom krugu.

U prethodne dve godine učestvovala je u dva The Voice šoua – 2014. u turskoj verziji ove emisije, gde je stigla do četvrtfinala, a potom je u azerbejdžanskom izdanju stigla do finala u kojem je učešće završila na 4. mestu pod mentorstvom Manane Japaridze, pevačice gruzijsko-azerbejdžanskog porekla.

Pravo iz te emisije je pozvana da ide u Švedsku, iako se emisija emitovala na konkurentskom kanalu AzTv.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]You got in my head, boy,
Like a song
 that I kept on singing, all along
,
But the radio stopped to play us long ago,
Long ago,
Guess I’ve had enough, boy,
Guess I’m done,
Like a burning fire – now it’s gone
,
Thought I saw myself in you
,
I made a mistake,
There’s nothing to say,
I’m walking away.
[/one_half] [one_half_last]Urezao si mi se u um, dečko,
Kao pesma koju pevam ceo dan.
Ali, radio je prestao da svira za nas odavno,
Odavno.
Mislim da mi je dosta, dečko,
Mislim da odustajem.
Kao vatra koja gori – sad je više nema.
Mislila sam da sam se pronašla u tebi,
Pogrešila sam.
Nema šta da se kaže,
Odlazim.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Alihan Samedov

Alihan Samedov je azerski virtuoz na balabanu, ugledni estradni umetnik i direktor „Kadikoj” obrazovnog centra za negovanje bliskoistočne narodne muzike pri istanbulskom univerzitetu „Ejuboglu”.

Rođen je u Sumgajitu 1964. godine. Ono što je naročito zanimljivo jeste da se nekoliko njegovih kompozicija našlo na poznatim kompilacijama „svetske muzike” Buddha bar, od kojih je najpoznatija Sen gelmez oldun, za koju se verovalo da je original evrovizijske pesme Lane moje Željka Joksimovića.

Alihan Samedov uživa veliki ugled u Turskoj, a 1993. godine njegov album je osvojio nagradu za najbolji album narodne muzike, dok je 1997. dobio priznanje za najtalentovanijeg etno-muzičara.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] FUAD [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Svako malo neko „bajku“ pošalje na Evroviziju. Ništa magično se ne bi trebalo desiti ni za vreme azerbejdžanskih tri minuta na sceni. Ovo je loš spoj lepe muzike i iritantnog teksta. Pevačica se trudi, ali je njen trud uzaludan. Loše!
Ocena: 2 [/tab] [tab] Ne zvuči ovo loše, ali je za moj ukus previše tanano i gnjecavo, previše „baby”, tinejdžerski… Očekivao sam od Azera mnogo više, a ni pevačica mi nije nešto posebno simpatična. Sve u svemu – malo ispod proseka.
Ocena: 3- [/tab] [tab] Zaustavite se na trenutak, pustite spot za ovu pesmu i posmatrajte pevačicu. Na trenutak sam pomislila da gledam našu Sanju Vučić koliko im se pokreti i facijalne ekspresije za vreme pevanja podudaraju. Elem, pametan Azerbejdžan ove godine – kvalitetno, moderno, pevljivo, preslatka pevačica… Ali i dalje ne vidim ništa spektakularno u ovoj pesmi, niti me nešto posebno pogađa.
Ocena: 3 [/tab] [tab] Pamtljiv refren i simpatična melodija svakako doprinose kvalitetu ove kompozicije, iako je malo previše „safe” za moj ukus.
Ocena: 3 [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: MARKO
Strofe Samrine pesme tako ’smrde’ na Siju. Međutim, ne bih to opisao kao manjak originalnosti, nego slučajnost. Samra je sve svoje nedostatke u vezi sa izgovorom engleskog jezika ovde kamuflirala i to fantastično zvuči. Novije, fino, mom uhu se sviđa. Ne smeta, sve je po meri. Šveđe dobro odradili svoj posao.
Ocena: 5[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Azerbejdžan ne odusaje od svog oprobanog i veoma uspešnog principa. Međutim, ova pesma mi se čini jednom od najslabijih koje su do sada slali. Melodija je vrlo pevljiva, komercijalna i pamtljiva, ali nije to dovoljno da me obori s nogu. #pizza_kaprićoza
Ocena: 3 [/tab] [tab] Kako i sama Samra kaže, ovo nije klasična balada. Veoma moderno odrađena pesma s puno emocije. Međutim, za ’himnu’ je ovo ipak premalo. Pesma je prilično simpatična i pevljiva, ali je ’onako’ – za svaki dan.
Ocena: 4 [/tab] [tab] Da li to konačno čuh jednu finu pesmu koja nije smor balada od Azerbejdžana? Sve u svemu, jedno prijatno osveženje, iako podseća na neke od Sijinih radova. Ne sumnjam da će u Stokholmu, kao i do sada napraviti spektakl na svetskom nivou od samog nastupa. Konačno da od njih posle dužeg vremena dobijemo jednu malo življu pesmu od Azera.
Ocena: 5 [/tab] [tab] Od ravnodušnosti do oduševljenja, ukratko je utisak o Azerbejdžanu. Samra odlično donosi ovu pesmu. Moderna i mladalačka, zvuči kao da je sišla sa svetskih top-lista. Uvod u refren je meni posebno zanimljiv jer osećam upliv orijentalnog prizvuka koji se savršeno uklopio u modernizam autora pesme. Azerbejdžan i dalje nastavlja dominaciju evrovizijskom scenom. Neće biti potrebno čudo da ovo na kraju bude u vrhu finalne tabele.
Ocena: 5 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 18. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,67
Prosečna ocena čitalaca: 3,8
Konačna ocena: 3,7

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. aprila do 19.00 h![/box]

Oznake

21 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Pesma ima prijatnu melodiju i Samra fino peva. Ali pesma i kad zvuci moderno mi se cini dosta neoriginalna i taj repetitivan refren je veliko minus za mene.

  Ocena: 4

 • Biću iskren, ovo je pesma čiji sam refren najviše pevao i pevušio od svih ovogodišnjih pesama! Čista zaraza! Azerbejdžan nastavlja u visokom ritmu, i slažem se da je paradoksalno da su pobedili sa najslabijom svojom pesmom ikada! Tu su zamrljali dosta utisak, ali i dalje ih gotivim zajedno sa Jermenijom i Gruzijom!
  Elem, Samra ima mnogo šarma, toliko je simpatična, i verujem njenim očima u spotu, i šteta što ne peva uživo na nivou ovog videa, tanka je, i mislim da su i kladionice zato odreagovale, i spustile je po poretku daleko van 10! Ja se ipak nadam “čudu” Azerbejdžana, nekom fenomenalnom nastupu, i srećnom (top 10) završetku ove pesme jer mislim da kvalitetom to i zaslužuje!
  Za Azerbejdžan ocena – šarmantna petica (5)

 • Lično su mi se uvek dopadale pesme koje je Azerbejdžan slao na Evroviziju, osim pobedničke iz 2011-te, koju i dan danas uglavnom prezirem. Čini mi se da Šveđani naprave bolje pesme za Azerbejdžan nego za sebe, na stranu što su poslednjih godina Šveđani u vrhu, budući da mi se švedske pesme uglavnom ne dopadaju. Ovo je jedna moderna, dinamična i interesantna kompozicija koja ima potencijal da postane hit. Uz dobar nastup uspeh i top 10 su zagarantovani. Ova numera spada u retke pesme koje su mi se dopale na prvo slušanje. Takođe se slažem sa nekima od članova redakcije da ova podseća na Sijine pesme, baš kao i švajcarska pesma, s tim da je ova kompozicija mnogo ubedljivija i bolje urađena. Ono što je zabrinjavajuće jeste kako će Samra zvučati, jer to prema ovom snimku ne možemo čuti, pošto je ovo svakako “ispeglana” verzija pesme. Ocena: 5

 • Jedna od rijetkih pjesama s ovogodišnjeg Eurosonga koja me osvojila na prvo slušanje. Pjesma vrhunski producirana, dotjerana, ispolirana, refren vrlo pamtljiv, gotovo zarazan. Očekujem da atraktivna Samra vrati Azerbejdžan u TOP 10. Za mene osobno je TOP 1. Ocjena: 5

 • Inače ne volim pjesme iz Šved… Azerbejdžana, ali ova mi se dopala. Pjesme o raskidu, moja slaba tačka 😀
  5

 • Dosta više švedskih ispraznosti, eto vam taj Melodifestival, neka vam traje 6 meseci, neka ima 24 eliminatorne runde, sasmozadovoljavajte se koliko hoćete sa sve fanovima širom sveta, ali imajte jednu pesmu na Evroviziji. Porobiste taj glupavi svet koji vam još i debelo plaća, a uskraćuje pravo svojim autoprima da se izraze. Za švedsku koloniju, od mene neće biti milosti: 1

 • Prvo mi se pesma nije svidjala. Pa sam bio ravnodusan, Sad mi je skroz okej. Ovo pesma spada u onu grupu pesama koje su veoma dobre i kvalitetne, gde spada i Ceska, Malta, Hrvatska, itd, ali ipak, Miracle je najslabija od svih njih. Svejedno, smatram da moze da prodje. Ocena: 3+

 • Azerbejdžan – 2
  Početak i strofe nisu tako loši ali refern je repetitivan i naporan. Do kraja pesma postane dosadna i zvuči nekako nezrelo. Želeli su instant hit ali se na toj želji završilo.

 • Azerbejdzan uvek ozbiljno shvata Evroviziju sto je za pohvalu. Uvek imaju dobre pesme i plasman. Slusljiva pesma. Zapazio sam je odmah. Moderna. Uz dobar scenski nastup bice super.
  Ocena 4+

 • Ništa specijalno, još jedna u nizu neubedljivih pesama koje ne ostavljaju jak utisak, ali same po sebi nisu loše.
  Ocena: 3

 • Istina, jedna od najkulturnijih nacija, bar što se tiče fanova. Iskusio to lično na Evrosongu u Beogradu.

 • Ne nasedam ja na ove leftoverse melodifestivalena. Hoce li vise Azeri poslati njihovu kompoziciju? Makar jednom?
  Plus, meni Samra nakaradno zvuci uzivo. Ocena 2+

 • Najslabije od Azerbejdzana do sada, mislim da lako mogu ispasti u polufinalu.. Ocena: 3-

 • Kao u slučaju Albanije, i Azerbejdžan naszavlaj dobrim stopama slanjem kvalitetnihpesama u vokalnom, isntrumentalnom i svakom drugom pogledu…. Ocena: 5+

 • Veoma moderno, totalno Sia fazon, vidi se da su Švedjani odradili pravu stvar, Melodifestivalen stvar totalno. Ustvari ova pesma i jeste pisana za Melodifestivalen ali nije prošla u uži izbor.

  Što se mene tiče sve zavisi od nastupa i njenog live glas. Ako sve bude kako treba top 10 je zagarantovan.
  Ocena :4

 • Yay, Azerbejdzan ne prakja isforsirana balada pridruzena so artisticki nastap!
  Mi smeta preproduciranosta ovde, i premnogu e radio-friendly i mainstream za da mi se dopadne mene. Edinstveno pozitivno sto mozam da kazam e deka Samra mi e preubava. :* Sekogas minus poradi toa sto nivnata pesna, ‘ne e nivna’.

  Azerbejdzan: 2/5

 • Azerbejdžan standardno izvrsno.

  Intro je simpa. Glasovno malo “skida” Šakiru ;).

  Refren je za nijansu slabiji, od strofa. Strofe su divne, dok se refren pomalo gubi u švedkoj miksturi.

  No, ovo se da zanemariti, jer istina, malo simpatišem Azerbejdžan, jer su se u Beogradu, kada su imali vatreno krštenje (u pravom smislu te reči 😉 ), poneli jako lepo i bratski i pesme su im uvek kvalitetne.

  Ocena – 5.

 • u mom top 3 ove godine sa Norveskom i Jermenijom <3 Obozavam pesmu cisto remek delo…samo se nadam da Samrin ne tako jak vokal nece pokvariti pesmu uzivo…ocena 5+