Iz mog ugla 2016

„Blue and red” iz mog ugla (Slovenija)

[dropcap]Z[/dropcap]ahvaljujući pobedi na slovenačkom izbornom festivalu „Evrovizijska melodija” – popularno EMA, u kojem je bila favorit žirija, a potom u drugom krugu glasanja i publike, ManuElla je iz drugog pokušaja uspela da se domogne evrovizijske scene.

Njena ovogodišnja pesma jednostavnog radijskog kantri-pop žanra zove se Blue and red. Muziku je napisala u saradnji s Marjanom Hvalom, dok je tekst delo Leona Oblaka.

Manuela Brečko je od malih nogu iskazivala muzički talenat, a iako je naučila da svira harmoniku i bas-gitaru, oduvek se mnogo bolje osećala kao pevačica. Veću pažnju javnosti skrenula je učešćem u talent-šou programu Das Supertalent u Nemačkoj, kada je imala 16 godina, no slovenačka publika ju je zapazila tokom evrovizijske sezone 2011/2012. u takmičenju „Misija Evrovizija”.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]‘Cause blue is blue and red is red
Our past is spinning in my head
But now the colour doesn’t matter
You feel blue and I am better
[/one_half] [one_half_last]Jer plavo je plavo, a crveno je crveno,
Naša prošlost prolazi mi kroz glavu,
Ali sada boja nije bitna,
Ti si tužan, a ja sam bolje.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Ivana Kobilca

Ivana Kobilca bila је čuvena i najznačajnija slovenačka slikarka koja je uticala na kreiranje slovenačkog kulturnog identiteta. Pripadala je generaciji slovenačkih realista, koji su svoja najznačajnija dela naslikali u osemdesetim godinama XIX veka. Radila je i studirala u mnogim evropskim gradovima kao što su Beč, Sarajevo, Berlin, Pariz i Minhen.

Slikala je pretežno u tehnikama ulje na platnu i pastel. Njene slike uglavnom sadrže motive mrtve prirode, portreta, alegorije… Bila je kontradiktorna i često kritikovana da prati pokrete u umetnosti koji se nisu razvijali u kasnijim periodima.

Njen lik se nalazi na slovenačkoj nacionalnoj valuti (tolar), odn. na apoenu od 5.000 slovenačkih tolara (SIT).

Živela je od 1861. do 1926. godine.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] MARKO [/tab_title] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Ajme, Slovenci, šta vi tek učiniste? Ovo vuče na rane radove poznate Amerikanke Majli Sajrus, što nije dobro za ovu priču. Teško je sa numerom u kantri maniru vinuti među prvih deset na listi. U polufinalu, naravno. To je, zasad, uspelo samo Holanđanima pre dve godine i to je to. Previše sladunjavo, pomalo iritantno, tupavo, nikakvo, emocija na nuli. Raspad.
Ocena: 1 [/tab] [tab] Nakon onakve pesmetine i vokala prošle godine spasti na ovo, meni je potpuna misterija. Hajde da ne budem džangrizalo pa da kažem da su muzika i pevačica ok, ali kad čujem stihove Blue is blue and red is red oči mi se same zakolutaju. Slovenijo, debelo si me razočarala! Od tvog fana prošle godine do potpune ravnodušnosti ove.
Ocena: 2 [/tab] [tab] Nova verzija pesme je prilično jasnija. Razlikujemo rok i kantri motive. Manuela Brečko je veoma kvalitetan izvođač, ali po mom mišljenju, pesma je ispod mog evrovizijskog standarda.
Ocena: 2+ [/tab] [tab] Simpatično, milo, razdragano… I pevačica podseća poprilično na Tejlor Svift, što fizički, što samom melodijom pesme. S druge strane, tekst zvuči kao tipična dečja pesmica u knjizi „Engleski za početnike”. (Pa, valja valjda nečime osigurati pevljivost?!) Alejlejlej deo mi je malo previše iritantan i mnogo kvari neki moj prvobitni utisak (koji je zaista bio poprilično pozitivan). Šteta.
Ocena: 3- [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: STRAHINJA
Nije novokomponovani kantri-pop s čim imam glavni problem u ovoj pesmi, već „Plavo je plavo, a crveno je crveno” – hvala na informaciji! Ako vizuelnu pa i muzičku sličnost sa Tejlor Svift ostavimo po strani, prilično nezanimljivo i zamorno da se sluša do kraja. #RavenWasBetter
Ocena: 2[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] FUAD [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Kao što ove godine imamo ’austrijsku’ Belu Torn i ’beloruskog’ Čipija, tako ove godine imamo još jednog poznatog u kategoriji dvojnika – devojku koja malo liči na Tejlor Svift, malo na Kajli Minog, a dolazi iz Slovenije. Vokalno nimalo nije kopija njih dve, Manuela je svoja. Što se pesme tiče, sve je to nekako slabo, pa izgleda da samo Raay Sloveniji pomaže za bolji plasman. Ovo je posle Eve Boto i Hane Mancini njihovo najslabije izdanje u zadnjih pet godina.
Ocena: 3 [/tab] [tab] Ova pesma, kao i druge koje sam dao istu ocenu, nalazi se u ’donjoj liniji’ kompozicija koje se nalaze na mojim plej-listama. Sasvim prihvatljiva, nepretenciozna sa simpatičnim kantri momentima, idealna je za slušanje u automobilu ili u kadi s toplom kupkom. Da li je moglo bolje – da, definitivno jeste.
Ocena: 3 [/tab] [tab] Opuštena, nepretencizna, ali i pomalo mlaka i zastarela, teško da bi ova pesma postala i pravi radijski hit. Ipak, ne mogu previše toga da zamerim, mada mi je sasvim jasno zašto je pesma na samom dnu svih kladionica. #punjene_paprike
Ocena: 3+ [/tab] [tab] Ne znam kako neko ne može da ne voli ovakvu pesmu. Pa, sva je nekako pozitivna. Njen glas je melodičan, refren lepo spakovan u celu pesmu. Bend se odlično uklapa. Svaka čast za hrabre Slovence. Pozitivno!
Ocena: 4 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 37. mesto

Prosečna ocena redakcije: 2,56
Prosečna ocena čitalaca: 2,78
Konačna ocena: 2,67

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 25. aprila do 19.00 h![/box]

Oznake

19 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Baš nekako mlako, neubedljivo, ne ostaje u sećanju. Prilično slabo ove godine od Slovenije. Ocena: 2

 • slatka pesmica…bolje bi bilo da su poslali Raiven sa crno bel.ocena 3+

 • Dobar je taj kantri-pop Tejlor Svift fazon, ali generalno pesma je nekako isprazna, sa tekstom koji je toliko nemaštovit da me živo zanima o čemu bi pevala da je “otkrila” da ako se pomešaju plava i crvena se dobije ljubičasta…
  Ocena: 2

 • Bruka! Koliko dobra pesma prošle, toliko glupava i isprazna ove godine. Oštra borba za dno exYu tabele ove godine. Ocena: 1+

 • Ona je dramatično dosadna! Da, plavo je plavo, a crveno je crveno, gle čuda, Slovenijo! Jednostavno, ne pije vodu, čini mi se da i Manuela deluje neiskreno u svojoj interpretaciji, tj. osećam i njenu nelagodnost, dok sve ovo peva! Ovo je jasno, jedna od najslabijih i najnemaštovitijih pesama ove godine, i Slovenije otkad pratim Eurosong!
  Skoro nikada nije na mojoj plejlisti, i ocena će u skladu s tim biti za Sloveniju – nedorasla jedinica (1)

 • I prošlogodišnja i ovogodišnja slovenska pjesma su zvučale dosta amerikanizirano, ali prošlogodišnja mi je kudikamo bolje legla. Ocjena – 3

 • Pa ja nemam reci. Lici na Tejlor Svift, a ja Tejlor Svift prezirem – sve je jasno. Pesma u kantri fazonu – fuj. Reci – grozota. Pateticno, slatkasto, decje, debilno. Pored San Marina, Austrije, Svajcarske i Modavije, najnebitnije i najgoznija pesma ove godine. Razocarali ste me ove godine Slovenci, a volim vas.
  Ocena: 1

 • Slažem se sa konstatacijama da ova pesma podseća na pesme sa početka karijere Tejlor Svift. Ova pesma je svakako prijatna, nema tu nekih ozbiljnih zamerki, Manuela dobro zvuči, ali sve je to nekako ravno, neinventivno, monotono i neprimetno. Ova pesma se sigurno neće plasirati u finale, budući da će je gledaoci zaboraviti u roku od dva minuta u moru sličnih pesama. A što se tiče teksta – nekako to ne želim uglavnom da komentarišem, ali u ovom slučaju tekstopisac je i mogao malo da se potrudi. Ocena: 3

 • Rejdijopop. Ove godine je ESC ponovo oživljen Radijski Festival ;).

  Šta je ona to obukla? Nussknacker-Stil? Garderoba, frizura i šminka su užas. Jesu li oni imali oči, ogledalo … ???

  Ocena – 4+.

 • Ništa naročito. Tejlor Svift pesma sa početka karijere. Nadam se da će nastup biti drugačiji jer ovo presvlačenje mi je tako 2004. godina.
  Ocena 2+

 • Slovenija – 3
  Koliko je prošlogodišnja slovenačka pesma od strane fanova bila precenjena toliko je ovogodišnja podcenjena. Sasvim pristojna, simpatična melodija, pevljiva, nepretenciozna, podiže raspoloženje. Nedostaje joj hitičnost i “wow efekat” za bolji rezultat na ovom takmičenju ali je svakako u zlatnoj sredini ovogodišnjih pesama.

 • „It doesn’t matter“ – Vise nije bitno, da li se pesma zove plavo i crveno, crveno i plavo ili crveno i crno. Slovenija je od proslogodisnjeg favorita za pobedu postala favorit za nula poena u finalu. Iako bih dao vecu ocenu, ne mogu; da od onakvih pesama sa Decje i „Velike“ Evrovizije posalju ovo. Posluzicu se stihovima ManuElline pesme: Nekadasnje pesme su bile „beautiful days“, a ovo sada je „stormy weather“.
  Ocena: 2+
  #now_plus_doesn’t_matter

 • Ne e tolku losa kako sto povekjeto velat deka e. 😉 Problemot e vo toa sto lesno se zaborava, nema nisto po koe bi se razlikuvala od drugite pesni, nekako e ramnodusna. I da, Holandija e mnogu podobra. Inaku tekstot ne mi smeta.

  Slovenija: 3/5

 • Da jednom veselom pesmom malo ulepšamo ovaj tmuran dan, pozitive nam nikada nije na odmet, a ovo je pozitiva u svakom smislu…. 🙂 Ocena: 5+

 • Pesma je izvrsna, Manuela me svojim stasom i glasom puno podseca na nasu Anu Stanic, i mislim da ce se vecina sloziti da je Manuela ove godine najlepsa takmicarka, nadam se da ulazi u finale! Ocena: 5

 • Prije nego sto procitam vase komentare, da ja dam ocjenu 😀
  Nova verzija je lijepo “upakovana”, tekst je odlican (vremenom sam se navikao na mudrost da je plavo plavo, a crveno crveno), a onaj dio “Alive” mi se mnogo dopada.
  Nenametljivo, a jako dobro. Nece proci u finale, ali to mi vise nije bitno.
  5-