Iz mog ugla 2016

„LoveWave” iz mog ugla (Jermenija)

[dropcap]P[/dropcap]redstavnica Jermenije na „Evrosongu” 2016. godine je Iveta Mukučjan (Iveta Mukuchyan) koju je izabrala nacionalna televizija na osnovu predloga i želja fanova takmičenja širom kontinenta.

Njena pesma je izabrana interno i zove se LoveWave. Napisali su je Lilit i Levon Navasardjan, dok su tekstopisci Iveta Mukučjan i Stefani Kračfild. LoveWave je izabrana među 300 pesama pristiglih na javni konkurs jermenske televizije. Najviše je bilo pesama iz Nemačke, SAD, Kanade, Belgije, Rusije, Rumunije, ali je najviše pristiglih (očekivano) iz Švedske. Organizatori su se pak požalili da jermenski autori nisu bili preterano aktivni.

Numera LoveWave govori o Ivetim unutrašnjim borbama i ličnim emocijama, o osećanju koje svi poznaju i za kojim žude.

Iveta je rođena 1986. u Jerevanu, a od svoje pete godine je živela s roditeljima u Nemačkoj. Posle 20 godina provedenih u Hamburgu, vratila se u svoju domovinu. Studirala je na Državnom konzervatorijumu u Jerevanu, a 2012. godine učestvovala je u poznatom muzičkom TV šou-programu The voice of Germany, gde je u početnoj fazi takmičenja, u tzv. „slepoj audiciji” pevala Euforiju. Iveta je danas jedna od najpopularnijih ženskih izvođača u Jermeniji, a najviše obožavalaca ima među tinejdžerima. Prema mišljenju evrovizijskih fanova, Iveta „ima” sve ono što jednom ženskom izvođaču treba za Pesmu Evrovizije.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]Caught in a downward spiral,
I lost my soul in my dreams.
I would give up and lose all trials,
When one moment changed everything.
Without even a single warning,
I’m not who I was before.
A chain reaction with no returning,
Now watch me craving for more.
[/one_half] [one_half_last]Uhvaćena u vrtoglavom toboganu,
izgubila sam svoju dušu u snovima,
odustala sam i poništila sve osude,
kada je jedan trenutak promenio sve.
Bez ijednog upozorenja,
više nisam ona koja sam bila,
lančana reakcija bez povratka,
sada gledaj kako žudim za više.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Aram Hačaturjan

Aram Hačaturjan je bio sovjetsko-jermenski kompozitor na čija je dela često uticala jermenska narodna muzika.

Rođen je 1903. u Tbilisiju (Gruzija) u siromašnoj jermenskoj porodici. U svojoj mladosti bio je fasciniran muzikom koju je slušao oko sebe, ali u početku nije proučavao muziku, niti učio kako da je čita. Godine 1921. otputovao je u Moskvu, kako bi se pridružio svom bratu, ne znajući ni reč ruskog. Iako nije imao gotovo nikakvog muzičkog obrazovanja, Hačaturjan je pokazao takav talenat da je primljen na Gnesin institut, gde je studirao violončelo kod Mihaila Gnesina i upisao kurs kompozicije.

Hačaturjanova dela uključuju koncerte za violinu, violončelo i klavir, koncertne rapsodije za iste instrumente, tri simfonije, od kojih treća sadrži delove za petnaest dodatnih truba i orgulje, i balete „Spartak” i „Gajane” (adađo je korišćen u filmu 2001: Odiseja u svemiru Stenlija Kjubrika). U poslednjem činu ovog drugog baleta nalazi se Hačaturjanov verovatno najpoznatiji stav „Igra sabljama”.

Komponovao je i nešto filmske i scenske muzike za predstave kao što je produkcija Maskarade Mihaila Ljermontova iz 1941. godine. Kinematički kvalitet njegove muzike za „Spartaka” jasno se video kada je upotrebljena kao tema za popularnu dramu televizije BBC „The Onedin Line”, tokom 1970-ih godina. U filmu „The Hudsucker Proxy” Džoela Koena takođe se javlja muzika iz „Spartaka” i „Gajane” (uključujući i „Igru sabljama”) pomešana s originalnim kompozicijama Kartera Barvela. Vrhunac drugog stava „Spartaka” korišćen je u filmu „Ledeno doba: Otopljavanje”.

Zanimljivo je i da je komponovao državnu himnu Jermenske SSR, čija je melodija jedna od pet onih koja može da postane sledeća državna himna Jermenije.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] FUAD [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [tab_title] IVANA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Iveta, šta je ovo? Pesma vrlo naporna za slušanje, njen glas pomalo iritantan na momente očajan. Nekad i tri minute traju večnost. Nisam pristalica ovakvih inovativnosti. Šta da radim… Iritantno!
Ocena: 1 [/tab] [tab] Au, Iveta, šta uradi za nepuna tri minuta! Zaista nemam reči da opišem svoje oduševljenje ovom pesmom, još od prvog slušanja – pogotovo njenim vokalom. Baš mi je nekako legla. Slušljiva, a opet neobična, i pre svega, kvalitetna. Jedino što mi zasmeta je ova etno deonica koja je stvarno nepotrebna i koja mi uopšte ne ide uz njen ovako „urban“ glas i stil. Samo iz tog razloga od mene neće dobiti najvišu ocenu.
Ocena: 4+ [/tab] [tab] Pop i r’n’b pesma s tračkom avangardnih elemenata – prilično dobra struktura za jednu takmičarsku kompoziciju. Ritam je gotovo hipnotišući, a violina ili gajde, koji god da je instrument korišćen, daju punoću u zvuku i kompletiraju doživljaj pesme.
Ocena: 4+ [/tab] [tab] Baš kao što nam je Iveta opisala svoju pesmu – osećanje koje stvara i razara, osnažuje i slabi, koje kida i spaja. Doživeh fantastičnu emociju. Takođe ima dosta dobrih delova u pesmi. Tako moderno i jedinstveno.
Ocena: 5- [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: ĐORĐE
Smešno bi bilo porediti Ivetu sa Sirušo i Aramom, a zajedničko im je to što se od nje očekuje isto što su prvih dvoje ostvarili – bolji utisak i rezultaT! Sve troje su vrhunski vokali. Ne znam zašto joj je stalo ove godine do kopiranja Aminate iz Letonije po stilu pesme, tekstu i atmosferi? Uprkos svemu, numera je neobična i drugačija, jedna takva pesma i vokal su odavno bili potrebni ovom festivalu. Samo mi deluje kao da je presečena, kao da joj još nešto fali.
Ocena: 4+[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] MARKO [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Slušam prvi put ovu pesmu preko telefona, očekivanja od Jermenije uvek visoka, odslušam i – razočaram se! Kao – šta je bre ovo?! Nemoguće. Ček, ček rekoh, da stavim slušalice, čujem opet i – oduševim se! Naježim se. Moćna, originalna, specifična, jermenska bre! A Iveta je mačka i po! I od tada primenjujem zakon slušalica. Pod obavezno. Kompletno drugačiji doživljaj pesme. Neverovatno!
Ocena: 5 [/tab] [tab] Jermenija me je ponovo, kao i 2014. godine, i te kako oduševila! Kao i pre dve godine, i ovog puta je moj prvi utisak bio slabašan, ali svakim novim slušanjem sve „deblji i deblji”. Iveta ima možda i najmoderniju pesmu ovogodišnjeg takmičenja. Dopada mi se jako melodijska i dinamička gradacija. Sve je fino ’skockano’ kao – što bismo mi u Vojvodini rekli – soba s ulice! 🙂
Ocena: 5 [/tab] [tab] Lepo, moderno i hrabro, naročito u strofama i aranžmanu. Refren mi se čini pomalo razvodnjen, ali je sveukupna atmosfera pesme divno mistična, pomalo mračna. Dinamički i interpretacijski sugestivna. Svaka čast! #dim_sum
Ocena: 5 [/tab] [tab] Moj apsolutni favorit. Najoriginalnija, najnestvarnija, najhrabrija kompozicija ovogodišnjeg „Evrosonga”. Iveta peva kao boginja, poskočim kad čujem onaj poslednji „vrisak” pri poslednjem refrenu. Žmarci me obuzmu čim čujem onaj recitativ na početku. Pa svaki segment ove pesme je genijalan – onaj prodorni instrumental, razorni ženski vokal, nestvarna atmosfera koja baca u trans, a „ljubavni talas” kao lajt-motiv. Jedva čekam da Stokholm eksplodira uz ovu stvar!
Ocena: 5+ [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 8. mesto

Prosečna ocena redakcije: 4,22
Prosečna ocena čitalaca: 4,07
Konačna ocena: 4,15

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 23. aprila do 19.00 h![/box]

Oznake

31 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Ako je nešto originalno i inovativno, ne znači automatski i da je prijatno za slušanje. Nekima se ova pjesma svidjela već na prvo slušanje, mene nije uspjela oduševiti ni iz trećeg pokušaja. Ocjena: 3

 • Pesma ima nekoliko zanjimlivih delova, ali dosta joj fali da bude zavrsena. Iveta je pevacica s jakim glasom ali nesto u njenom pevanju mi se ne svidja.

  Ocena: 3+

 • Ovo je tek drugi put da me Jermenija istinski zainteresuje (i dalje je neprikosnoven Aram). Ovde ima toliko kvaliteta, da je jedino pitanje da li je sve optimalno uvezano. Meni, ipak, jedno malo “ali” kvari potpuno zadovoljstvo, da li je to moj problem sa “ouou” varijantama u refrenu ili tu zaista ima razvodnjavanja, tek sa ocenom se zaustavljam na 4. Dakako, ulažem sav entuzijazam, želju i ljubav da pobedi Rusiju, al’ne i Ukrajinu 🙂

 • Moj broj 1 ovaa godina! 🙂 Zatoa sto e originalna, razlicna od drugite. Ova e ona nesto – mokjno, novo, razlicno sto ni treba na Evrovizija. Nepredvidliva, eksperimentalna i po malku rizicna. Tekstot odlicen i najdobar ovaa godina, a glasot na Iveta e neverojaten! Kako i sekogas, mi se dopagja miksot pomegju moderno i etno.

  Ermenija: 5/5

 • Za mene je ovo genijalno, i živo me zanima kako će izgledati i zvučati u maju! Jermenija je jedna od mojih omiljenih ESC zemalja, stvarno sam slab na ovu kavkasku zemlju, njihov etno me brzo osvaja, ali ovaj “fjužn” me protrese i protutnji, i ne bih se žalio da daleeeeeeeko i viiiiiiisoko dosura na tabeli u Švedskoj, daleko mi je bolja od favorizovanijeg, nesrećnog Arama, od pre par godina! Skoro da mogu da kažem da je ova pesma kao neki jermenski Željko Joksimović, u pogledu mešanja sastojaka, i maštovitog proizvoda!
  Ocena za Jermeniju je ove godine – čvrsta petica (5)

 • Mešavina mejnstrim popa i pomalo eksperimentalnog zvuka uz dodatak etna. Sve u svemu interesantna pesma, veoma upečatljiva i originalnija od većine ovogodišnjih kompozicija. Prvi utisak o ovoj pesmi mi je bio taj da pesma zvuči konfuzno, ali kasnije se čovek navikne na tu konfuziju. Mogla bi ova pesma da prođe i kao filmska numera. Nekako je sve na svom mestu, a uz to Iveta zvuči odlično. Uz ovakvu pesmu nadam se i nekom originalnom nastupu. Gotovo da je sigurno da će se plasirati u finale, a verovatno će završiti i u top 10. Ocena: 5

 • Neobično, drugačije i interesantno, ali postaje naporno posle par slušanja, na momente čak i previše čudno. Vokal i instrumental odlični.
  Ocena: 4+

 • @disqus_IGoGKd0uwu:disqus

  Hvala lepo ;).

  Evo baš proverih na internetu, kako izgleda zurna ;). Tamo piše, da je zurna orijentalnog porekla. Čak vele da je u Jermeniji na lošem glasu, jer se zurna obično svira po svadbama, vašarima i ostalim veseljima. Navodno, ako je verovati internetu, jermeni više cene duduk i njihov domaći instrument blul, jer se oni koriste i za kamernu muziku.

  Ali svakako hvala. Opet nešto naučih ;)..

 • Instrument koji se može čuti u pesmi je narodni jermenski duvački instrument, koji se zove zurna

 • Je li ono beše Isus???

  Kao prvo – za mene epitet “moderno”, ne podrazumeva “dobro”, odnosno “bolje od ostalih”. I standardno, ili retro mogu biti super.

  Ovo je možda za mlade zaniljivo, ali sumljam, da će se to dopasti kuvarici iz Novosibirska. I te gajde, flaute ili šta već … da miriše na etno … to za mene nije veći Kunst, od novih, domaćih remek dela Goge Sekulić, “Mokra i znojava”, Lepe Brene, “Žali Bože” ili Sekinog, “Crnooka” ;))))).

  Izvikana pesma i nabeđen hit.

  No … i ako se ne radi o Kunstu, pesma, kao takva je uredu. Žao mi je što se ovako krevelja bezveze.

  No … da saberemo utiske. Ima nešto u toj pesmi, iako je bilo i sigurno i boljih. Ženska je dobra, a i dobro peva ;). … i to još sa sve Isusom u spotu. Čemu onda cepidlačiti?!

  Ocena – 5.

 • Pesma je prebrutalna, moderna, spot takodje, ona prelepa, njen glas prebrutalan…
  Nista drugo od Jermenije nisam ni ocekivao. 😀
  Top 10.
  Ocena: 5

 • Ooo. Pesma oduvava. Fenomenalna je. Ima sve neophodne elemente za pobedu, stas, glas, sve. Mocna pesma. Budi jake osecaje u meni. Svaka cast. Moj najveci favorit ove godine.
  Ocena 5+++

 • Početak je jako čudan, pogotvo instrumental do prvog refrena, po meni predugo traje. Ne znam kako će to izgledati na sceni. Njen glas mi je fantastičan, instrumental posle drugog refrena mi je fenomenalan. Sve u svemu jako dobro, drugačije, inovativno.
  Jedino što mi se nije svidelo je to što je ništa nisam razumeo dok nisam našao lyrics.
  Ocena: 5-

 • definitivno u mom topu 3 ove godine! kakva pesma,znaci jezim se svaki put kad cujem…melodija, ritam, glas onaj zvuk u prvom delu pesme znaci sve je apsolutno savrseno…ocenu ne moram ni da kazem, 5 je mala ocena za nesto ovoliko dobro <3

 • Jermenija – 3
  Iveta ovako prešminkana i napućena kao da dolazi iz Srbije 🙂
  Pesma je ok. Uvodni deo je predugačak dok je etno instrumental najbolji deo pesme. Ipak sve je nekako nabacano i pretenciozno. Na silu hit.
  Pohvale za spot, pogotovo za Bena Dahlhausa. Dečko sjajno izgleda al nekako ne ide uz Ivetu.

 • Jedan poseban jermenski trenutak u svakom pogledu…. Ocena: 5

 • Mocno, posebno mi se dopadaju etno momenti u ovoj pesmi! Ocena: 4+

 • Dopadala mi se od pocetka, samo mi je malo smetao Ivetin glas u refrenu. Ali kad je pjesma dobra, to mogu zanemariti. Vjerujem da Jermenija moze pobijediti, navijam za to 😀
  5

 • Prvi put da mi se Jermenska pesma ozbiljno dopada i da mi je jedan od favorita.

  Ocena: 5+