Iz mog ugla 2016

„Pioneer” iz mog ugla (Mađarska)

[dropcap]P[/dropcap]obednik petog izdanja uspešnog TV šou-programa A Dal i 14. predstavnik Mađarske na Evrosongu je Fredi. On će u Stokholmu 10. maja, u okviru prve polufinalne večeri, pevati pesmu Pioneer koju su publika i žiri proglasili najboljom.

Fredi je javnosti postao poznat 2014. godine, kada je učestvovao takođe u jednom rijaliti TV programu za muzičke talente – Rising Star. Od tada je izdao nekoliko uspešnih singlova, ali publika i dalje očekuje njegov debitantski album, koji je najavio nakon pobede u A Dalu ovog januara.

Uprkos nagloj popularnosti i slavi, Fredi je i dalje skroman momak koji brine o svojoj muzici i o tome da ona dopre do srca slušalaca.

Rođen je 1990. godine u Đeru.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]Million hearts of a million people
Be proud, you were born to be real
Million lies in a million temples
It’s only fear, become a pioneer
[/one_half] [one_half_last]Milion srca miliona ljudi,
budi ponosan, rođen si da budeš stvaran.
Milion srca miliona hramova,
to je samo strah, budi pionir.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Rubik Erne

Rubik Erne je čuveni mađarski pronalazač, vajar i profesor arhitekture. Poznat je pre svega po svojim igračkama – Rubikova zmija i Rubikova kocka, koja se smatra jednom od najprodavanijih igračka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka.

Rođen je u Budimpešti tokom Drugog svetskog rata 1944. Njegov otac je bio avio-inženjer u fabrici u Estergomu, a njegova majka je pesnikinja. Godine 1967. je diplomirao na Tehničkom univerzitetu u Budimpešti.

Tokom 1983. osnovao je svoj studio (Rubik studio), a 1987. dobio je zvanje profesora; 1990. sa Janošem Ginstlerom je osnovao akademiju Magyar Mérnöki Akadémia i bio je njen predsednik do 1996. Prve Rubikove kocke su napravljene 1977. godine, kada su se i pojavile u radnjama Budimpešte. Tri godine kasnije kocka je predstavljena na sajmovima igračaka u zapadnim metropolama – Londonu, Njujorku, Parizu i Nirnbergu.

Danas Erne Rubik uglavnom piše tekstove o arhitekturi i vodi Rubik studio.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] MARKO [/tab_title] [tab_title] FUAD [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Prelep dečko, promukao glas… Mislim da će sve dame ostati bez teksta. Podsetimo se da je Fredi bio član tzv. četvorke superfinalista A Dala. To puno govori o njegovom kvalitetu, kao i njegovoj ubedljivoj pobedi te večeri, odmakavši za 6 poena od drugoplasiranog Gerga.
Ocena: 3+ [/tab] [tab] Fredijevo pevanje deluje kao nasilno grebanje krede o školsku tablu. Ne uklapa mi se baš najbolje ovaj scenski nastup, previše nabacano, a sama pesma to ne traži. Više suptilnosti i manje skakanja. Tekst prilično dobar, poetičan, ume da dirne. Izbaciti klovnove sa udaraljkama, potamniti svetla… Doživeti već jednom ovu pesmu!
Ocena: 3+ [/tab] [tab] Mađari i ove godine na vrlo dobrom tragu. Biće drugačiji, što je najbitnije. Pevač ima malo taj hrapav glas, ali što svi moraju biti kao „naš” Deen? Zaslužuju finale, a predviđam im i top 10. Rutinski!
Ocena: 4 [/tab] [tab] Kakav glas! Neobičan vokal je najbolji adut ove pesme po mom mišljenju. Aranžman je urađen dosta dramatično, i odlično se ukllapa u ovakav tip balade. Ma, sve je dobro.
Ocena: 4 [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: MILICA
Prijatno, slušljivo, drugačije, rokerskije… Prijatno iznenađenje dolazi iz Mađarske i iskreno se nadam da će biti cenjeno, jer mi je jako drago što ipak postoje zemlje koje ne nude tipične letnje hitiće, već nas malo i prodrmaju. A Fredijeva boja glasa je dovoljno seksi da prodrma. Ne bi mi smetalo da pobedi. Ni da me oženi, ni da mi pevuši ovo na uvce. Jako fino!
Ocena: 5[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Mađarska pesma ove godine kao da je pisana za Džejmsa Artura. Verujem da bi je on i ubedljivije otpevao. Fredijeva interpretacija je pomalo ravna i na momente glas je na ivici pucanja, ali, uprkos tome, celokupni utisak je pozitivan. #prebranac_sa_sušenim_svinjskim_rebrima
Ocena: 4 [/tab] [tab] Jedno je sigurno – treba skinuti kapu Mađarima koji sada već iz godine u godinu prave sjajne nacionalne izbore i biraju odlične predstavnike. Svima nama se neka mađarska pesma manje ili više svidi, ali za trud im svaka čast. Ni ova godina nije izuzetak. Sjajan rokerski, promukao vokal u numeri koja ne zaostaje za pesmama sa svetskih top lista, a opet ima tu takmičarsku, festivalsku notu.
Ocena: 4+ [/tab] [tab] Do pre par godina, jedino su Šveđani imali najozbiljniji izborni festival, sada više nisu jedini zahvaljujući estonskom i mađarskom izboru. Mogu da kažem da Mađari i ove godine, ne da ispunjavaju, nego prevazilaze sva moja očekivanja. Što se samog izabranog predstavnika tiče, i on nam, kao i ovogodišnji izraelski predstavnik, dolazi iz Rising star tabora. Koliko sam uspeo da saznam, predstavljao se publici kroz taj šou sa modernim pop-rok pesmama, a ova pesma je baš legla njegovom stilu.
Ocena: 5 [/tab] [tab] Mađari iz godine u godinu dobijaju moj glas i podršku, što zbog svog truda, što zbog vrlo drugačijih pesama koje šalju na Evroviziju. I ovo je jedna neukalupljena kompozicija s vrlo dobrim aranžmanom, himničnim pop-rok refrenom. Nisam siguran da će i pesma biti toliko upečatljiva kao Fredi, koji će nesumnjivo privlačiti pažnju svojim izgledom, ali koga briga – moja ocena je isključivo za melodiju i tekst koju ću slušati još dugo.
Ocena: 5 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 18. mesto

Prosečna ocena redakcije: 4,11
Prosečna ocena čitalaca: 4,50
Konačna ocena: 4,31

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 19. aprila do 19.00 h![/box]

Oznake

25 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Predobro,prejako, efektivno, mocan vokal. Pesma malo u nekim delovima na Jermeniju 2014 ali nezamerljivo :D. Jedan od mojih favorita ove godine.
  Ocena: 5

 • Fredijev neobican glas mi jos vise ulepsava pesmu koja moze da dodirne „milion srca miliona ljudi“. Izuzetno!
  Ocena: 5+
  ★★★★★

 • Dosta dobra pesma, vrlo kvalitetno odrađena. Pevač ima specifičnu, finu boju glasa, sve u svemu sasvim dobar izbor Mađarske za ovu godinu. Ocena: 4

 • U najmanju ruku, dobar kao Kallay – Saunders od pre par godina, ako ne i bolji! Veliki potencijal Madjarske ove godine za odličan plasman! Mislio sam da će možda baš oni biti najveća uzdanica kladionica da vrate Eurosong u komšiluk,ali izgleda da će doći uspeh iz senke! Očigledno, da bi se to desilo, potrebno je i da nastup bude maštovitiji,od pevanja i pratećeg udaranja u gong!
  Ono što jeste originalno, je zaista njegova boja glasa, a pesma je vrlo interesantna i moderna, ali kao i u slučaju Bugarske i Hrvatske, zaista drži slušaoca do samog kraja!
  Za Madjarsku jedna – sigurna petica (5)

 • Freddie je svojom markantnom bojom glasa, a bome i stasom, prijatno iznenađenje ovog Eurosonga. A i pjesma je sasvim solidna da Mađarskoj osigura mjesto u finalu. Ocjena – 4

 • Drage komšije, da ni slučajno ne poludite i ukinete A-dal. Makar zbog nas tužnih koji nemamo (više) ništa slično 🙁
  Šta reći, nema iznenađenja kada se radi dobro. Kao i uvek, Mađari drugačiji, raznovrsni, van klišea i uvek sa nekoliko pesama koje mogu da pošalju na Evroviziju, a sve stilski drugačije.

  Koliko je, generalno, mađarski evrovizijski primer specifičan, takav je i njihov ovogodišnji predstavnik. Boja glasa koja odmah skrene pažnju, kao totalno neočekivana i unikatna. Pesma koja je školski, a u današenje vreme redak, primer da nešto što lako ulazi u uši ne mora da bude i isprazno đubre koje vređa slušaoca (jesam li ja to već prešao na Rusiju?).

  Kao i uvek, domaći autori su bili dovoljni da se napravi dobar izbor.

  Sve u svemu, iskreno se nadam da će Fredi biti dovoljno harizmatičan glasačima i zabeležiti uspeh koji zaslužuje. Ovde ima baš dovoljno razloga – glas, pesma i nepretenciozna pojavnost pevača (to je ono kada ste prirodni i ne morate ništa da radite, a svi vas zapaze).

  Ocena: 5

 • Jedan od mojih favorita! Sta reci, osim svaka cast Madjarskoj na izboru! Ocena: 5.

 • Evo i nečega modernog, a da nije toliko predvidljivo. Moćno, moderno, upečatljivo. Jedna lepa pop-rok numera (moram da se složim sa jednim komentarom da podseća na Imagine Dragons), dopujena jednim zanimljivim i svakako upečatljivim vokalom. Uz odličan nastup ova pesma bi svakako trebala da se nađe u top 10. Pohvala i za tekst pesme koji zaista nosi neku smislenu poruku, a nije samo skup nekih uzvika i onomatopeja. Uz pesmu iz 2014-te, svakako najbolja mađarska kompozicija u proteklih deset godina. Ocena: 5

 • Nije loše. Refren je veoma dobro upakovan i pamtljiv je. Ono što je meni zasmetalo je nastup, ove neonske lampice su totalan promašaj, takodje u drugoj strofi ga uopšte nisam razumeo šta peva dok nisam pročitao tekst.

  Sa dobrim nastupom i malo više emocije biće to solidan plasaman.
  Ocena: čista 3.

 • Mađarska – 3
  Pesma je solidna, ali pomalo dosadna i ostavlja me prilično ravnodušnim. Ovaj glas mi nikako ne prija, a Fredi ne deluje ubedljivo. Kao da nije trebalo da bude pevač nego je slučajno dospeo na scenu.

 • Moj favorit ove godine. Pesma je odlična i njegov glas mi se dopada.

  Ocena 5

 • Pesma je odlična, drugačija od ostalih i podseća pomalo na taj moderan Imagine Dragons pop-rok zvuk. Fredi je među najboljim muškim vokalima ove godine i ako nastup i performans prođu kako bi trebalo ovo pretenduje da bude vrlo visoko plasirano.
  Ocena: 5

 • uf ne znam sta bih rekao…pesma je dobra ali imam osecaj da bih je mnogo vise ovleo da je peva zenski vokal…njegov glas mi se ni najmanje ne svidja..ocena 3

 • Opet se rimljani, grci, etruščani, budisti (ili šta god sada to bilo) vraćaju na ESC, sa sve svetljećim štapićima … vidi ti – i bubanju su poneli ;). Sve već viđeno.

  Boja glasa mu je jako gruba. Pesmica, kao takva, je, manje-više, korektna. Lepo je ono “Oh-ho-oh-hooo” ;). I taj dečko nije neka grdosija ;). Moderno, zanimljivo … moglo bih da upali … iako je primetno da pesma cilja na amerčki pop fazon.

  Lomim se između 3 i 4 … ali ‘ajde, da ne budem prestrog. Volim stare civilizacije i kada se one citiraju ;). Dajem solidnu – 4.

 • Kao i svake godine uvek su Mađari drugačiji od ostalih, što je njihov glavni adut, i generalno najbitnije za ovo muzičko takmičenje, srećno u finalu…. 🙂 Ocena: 5+

 • Precijenjena pjesma koju sam pokusao da zavolim, no nije mi uspjelo. Njegova izvedba je tako neiskrena, podsjeca me predstavnika Jermenije 2014. godine. Sudeci po komentarima, mozda i zavrsi kao Aram Mp3. Od mene ipak
  3

 • Slicna je kao i dosta stranih pesama ali ipak ima “ono nesto” sto je cini posebnom.. Zasluzuje finale! Ocena: 5

 • Za mene savrsen pobednik! Volela bih da 15.maja procitam “Madjarska pobednik Evrovizije 2016!” Cista 5!