Iz mog ugla 2016

„You’re not alone” iz mog ugla (Ujedinjeno Kraljevstvo)

[dropcap]B[/dropcap]ritanija je, nakon šest godina, ove sezone održala prvo otvoreno nacionalno finale u kojem je učestvovalo šest različitih takmičara i pesama. Zahvaljujući glasovima publike pobedio je duo „Džo i Džejk” s pesmom You’re not alone, postavši tako 59. evrovizijski predstavnik Ostrva.

You’re not alone je debitansko ostvarenje mladih Britanaca koji su veću afirmaciju stekli učešćem u muzičkom šou-programu The Voice of UK, gde su najpre bili konkurenti jedan drugom, ali ih je ljubav prema muzici, fudbalu i piletini zbližila.

Iako su u svojim počecima eksperimentisali s muzičkim žanrovima, danas se obojica u svom umetničkom i muzičkom izrazu oslanjaju na već ustaljene forme i žanrove, ističući Boba Marlija, Monsa Selmerleva i satsav „Rudimental” kao svoje uzore.

Džo i Džejk pobedili su isključivo glasovima publike u okviru takmičenja pod nazivom Eurovision: You decide. U procesu selekcije učestvovali su članovi Britanske asocijacije produkcije fonograma (BPI), Britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora (BASCA) te nekoliko odabranih članova evrovizijskog udruženja obožavalaca Pesme Evrovizije – OGAE United Kingdom.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]Heartbeat, when you’re not around its beating slow,
And it’s something that I’ve never known
I’ll be, I’ll be the answer you’ve been waiting for,
I’ll be the truth that you’ve been looking for…
You’re not alone, we’re in this together,
All that you want is right here forever,
And they dont need to know,
And they don’t need to know.
[/one_half] [one_half_last]Srce, kada ti nisi tu, sporo bije,
A to je nešto što nisam znao.
Ja ću biti, ja ću biti odgovor koji si tražio,
Ja ću biti istina za kojom si tragao.
Nisi sam, zajedno smo u ovome,
Sve što si želeo je baš ovde, zauvek,
A oni ne moraju da znaju,
A oni ne moraju da znaju.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Dajana, princeza od Velsa

Dajana, princeza od Velsa, rođena kao Dajana Frensis Spenser, bila je prva supruga Čarlsa, princa od Velsa, najstarijeg sina i prestolonaslednika kraljice Elizabete II. Njena dva sina, prinčevi Vilijam i Hari, drugi i treći su po redu za nasledstvo britanske, kanadske, australijske, novozelandske i 12 kruna u komonveltskim kraljevstvima.

Dajana je rođena kao treća kći grofa Spensera, koji je osmi potomak grofovske porodice. Želela je da bude balerina, ali joj taj san, kao ni mnogi drugi nije bio ostvaren.

Na dan 29. jula 1981. godine Dajana se udala za princa Čarlsa u Katedrali Svetog Pavla u Londonu. Spektakularno venčanje prenosile su televizije širom sveta, a Čarls, koji je od Dajane stariji 12 godina, delovao je presrećno.

Tokom braka Dajana se borila sa bulimijom, depresijom, a čak je u nekoliko navrata pokušala sebi da oduzme život. Endru Morton je 1992. godine izdao knjigu „Dajana: njena istinita priča”. U toj knjizi je objavio dugogodišnju vezu princa Čarlsa s Kamilom Parker Bouls, koja je tada bila u braku.

S druge strane, Dajana je bila u vezi sa instruktorom jahanja Džejmsom Hjuitom, kao i sa ragbi zvezdom Vilom Čarlingom, čiji se brak ubrzo raspao. Čarls i Dajana su se konačno razveli 2. novembra 1996. godine.

Dajana i njen tadašnji verenik Dodi Al Fajed su 31. avgusta 1997. godine nakon večere u hotelu Ric u Parizu Dajaninim mercedesom krenuli u večernji izlazak. Automobil je velikom brzinom uleteo u tunel Alma i udario u zid, kada su na mestu poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je preminula četiri sata kasnije u bolnici. Jedini preživeli ostao je Dodijev telohranitelj Trevor Riz Džons. Doktor Bruno Rion je u četiri sata ujutru objavio da je Dajana preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzrokovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave.

Smrt Dajane i Dodija ostala je obavijena velom tajne i nakon 10 godina. Dodi je sahranjen iste večeri u Londonu, a Dajana 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] MARKO [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] A šta je ovo, majko mila? Dokle će Englezi slati sprdačine od pesama i blamirati se? Nimalo ukusa, nimalo mirisa. Jadno, infantilno i već unapred osuđeno na neuspeh. Nije im ni nacionalni izbor pomogao da pronađu adekvatnu pesmu. Momci ne pevaju loše, ali pesma… Ubi me od dosade. Ako pesmu ne mogu ni do kraja da odslušam, znam koliko je sati.
Ocena: 1 [/tab] [tab] „Ne.“
Ocena: 1 [/tab] [tab] Možda su zadivili najmlađu publiku svojim izgledom, ali mene nisu ni malo. Pevački ni malo zavodljivo sa izgledom koji je svima nama dosadio. Hoćemo nešto novo!
Ocena: 2 [/tab] [tab] Evo ne znam da l’ su mi slađi, il’ su mi dosadniji. Pesma mi zvuči kao da je izletela iz nekog džuboksa. I kad gledam ovaj nastup, čini mi se, što više skakuću po ovoj bini, više mi se spava. Definitivno ni ova godina nije njihova.
Ocena: 2 [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: NIKOLA
Dobro, za očekivati Adel, Palomu Fejt ili grupu „Hurts” na Pesmi Evrovizije je, malo je reći, nerealno (kao i konstantna visoka očekivanja Birtanaca, uostalom). Trebalo bi da budemo svesni toga i da hodamo s obe noge po zemlji. Nije da ne bih voleo da me demantuju u narednim godinama, ali nešto najpribližnije toj ideji je i ova pesma koja odiše brit-pop zvukom. Potrudili su se ostrvljani ovaj put i dobro su odabrali. I zato im dajem jednu finu ocenu.
Ocena: 4[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] FUAD [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Ova pesma je još jedan dobar materijal za britanski bes, nezadovoljstvo, ljutnju, arogancija i svu drugu ’prateću opremu’ kada ponovo budu završili u donjem delu tabele.
Ocena: 2 [/tab] [tab] Britanski „Glas” je i ove godine bio veći prioritet Bi-Bi-Siju i to se po posvećenosti projektu „Evrovizija” vidi jer se britanski javni servis ove godine oprašta od tog popularnog formata i daje ga sledeće godine konkurentskom komercijalnom emiteru ITV. Ove godine su se kontinentalnom koncertu posvetili na srednjem nivou, što se, po odabiru predstavnika koji dolaze iz The Voice tabora, vidi, pa je bilo očekivano da pobedi neko ko je Bi-Bi-Sijev miljenik. Nadam se da je ovo samo početak za još veću posvećenost evrovizijskom projektu od 2017.
Ocena: 3- [/tab] [tab] Interesantnog aranžmana, ali nedovoljno ubedljiva. Cela pesma je kao letnji pljusak, dođe naglo i nenadano i jednako brzo prođe, a kroz par sati – trotoari suvi, kao da kiše nikada nije ni bilo. Ali nije neslušljivo. #rolat_s_bananama
Ocena: 3- [/tab] [tab] Mladići s Ostrva zaslužuju finale! Ups, oni su već u finalu! Što se tiče Britanaca, dosta bolje nego prošle godine, mada ništa spektakularno. Pamtljivo jeste, no, da li će publika da ih se seti i za vreme glasanja, sumnjam.
Ocena: 3 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 24. mesto

Prosečna ocena redakcije: 2,33
Prosečna ocena čitalaca: 2,52
Konačna ocena: 2,43

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 15. aprila do 19.00 h![/box]

25 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • bzvz…bice smak sveta ako britanci ikad posalju nesto dobro…ocena 1

 • Sve u svemu korektno, ima puno mladih ove godine tako da i JJ duetu treba dati podrške…. Ocena: 5

 • Osrednje, totalno neubedljivo, jedino će možda privući glasove devojčica i to je sve. Ocena: 2

 • Ujedinjeno Kraljevstvo je zemlja od koje sam prestao imati velika očekivanja na Eurosongu. Žao mi je samo ovih dvoje simpatičnih mladića što će se navjerojatnije izblamirati zadnjim ili predzanjim mjestom. Ocjena: 3

 • Dosadno. Uvek ocekujem “nesto” od Britanaca, a oni svake godine isto… Ocena: 3.

 • Nema šta ovde mnogo da se kaže, Britanci su definitivno potvrdili da su majstori kad je loš odabir pesme u pitanju!
  Ocena: 2

 • Britanija spada u najuspešnije evrovizijske zemlje, a takođe trenutno ima najbogatiju muzičku scenu u svakom smislu. Iskreno mi se čini da oni opstaju na Evroviziji samo zbog nekakve tradicije, a da ih ovo takmičenje i ne interesuje baš preterano. Što se mene tiče, čini mi se da prethodnih pet godina dok su interno birali pesme, te pesme i nisu bile toliko stravično loše. Iako uglavnom mogu mnogo toga da kažem i napišem za svaku od pesama, ovde se svodi na dve reči – prosečno (muzika, glasovi…) i dosadno. Toliko je ovo bledunjavo i neupečatljivo da očekujem ponovo dno tabele za Britance. Ocena: 2+

 • Očekivao sam da će se barem malo opametiti nakon silnih neuspeha predhodnih godina.Ja cu ovu pesmu vrv preskočiti tokom prenosa.Žao mi je jer smatram da je London jedna od najboljih lokacija za održavanje ESC ali to očigledno necemo skoro videti.
  Evo njima jedno grupo 1+

 • Steta sto zemjata so najdobra muzicka industrija vo Evropa vekje so godini nanazad prakja vakvi neubedlivi nesta. Mi deluva kako da se seguvaat. Dosadno. Ama barem ne e tolku iritantno i nesluslivo kako “Still in love with you”.

  Obedinetoto Kralstvo: 1/5

 • Увек очекујемо много од Британаца. Далеко од тога да смо добили оно чему смо се надали, али мислим да су квалитетом оправдали место у финалу. Није ово толико песма за сцену, али је јако пријатна за слушање.

  Оцена: 5

 • Bolje je nego prosle godine, ali nije dovoljno dobro. Ljubavna, pevljiva pesma, ali joj nesto fali da bi dobila jacinu koju bi u nekoj meri izvukao scenski nastup.
  Ocena: 4-
  #vadim_prosek

 • Ujedinjeno Kraljevstvo – 2
  Tralala… Dosadno i neupečatljivo, mlako, beznačajno… I kao takvo, značajan napredak u odnosu na prošlu godinu. To dovoljno govori o angažovanju BBC-a oko Pesme Evrovizije.

 • Rejdijopop rilouded ;).

  Ma superiška … džabe izvoljevate i zakerate. U kolima bi uz ovu istu pesmu pevali i izvalili sedišta. Nije neko “remek delo”, ali je sasvim uredu.

  Mnogo bolje, nego ono nemačko smećence, koje smo prekjuče ocenjivali. Jedva sam je saslušao, koliko je gadna.

  Ali za UK dajem solidnu – 4+.

 • Ja obicno imam jako dobro pamcenje sto se tice ESC pesama, ali sto se tice ove pesme, ja se nje i dalje ne secam nakon nekoliko slusanja. Jednostavno je se ne secam…

  Ocena: 1

 • Pres-konferencija u Izraelu na Predevrovizijskom koncertu je mnogo rekla, bar meni, o ovom dvojcu! Viši momak odgovara na pitanja, niži crveni, usteže se, kao da mu je neprijatno do poslednjih granica, odbija da otpeva deo Euforije, sve to skupa čini da sam poželeo da promenim klip ili da što pre premotam, jer su neprijatnost preneli na gledaoca!
  E baš takav osećaj imam i dok gledam njihov nastup! Kao da su i oni sami svesni svog amaterizma i prosečnosti! Ne deluju mi ambiciozno, već kao neko ko je kupio kartu za Stokholm, pa mu se posrećilo da tamo i zapeva,a da je malo drugačija interpretacija,ovo je moglo da figurira i kao takmičarski adut U.K.
  Sve u svemu, ocena za U.K. i ovaj evrovizijski pokušaj biće – trapava dvojka (2)

 • Svake godine se nadam da ce UK poslati nesto odlicno i “oduvati” konkurenciju. Ova pjesma mi je malo dosadna, ali ima djelova koji mi se svidjaju. Bar se vidi mali trud Britanaca.
  3

 • Prestrogi ste bili za ovu pesmu. Fino je, pevljivo, radio friendly. Ali toliko…Za mene malo iznad proseka. Ocena 3.5