Iz mog ugla 2016

„J’ai cherché” iz mog ugla (Francuska)

[dropcap]A[/dropcap]mir Hadad je 59. predstavnik Francuske na Pesmi Evrovizije. On će u finalu 61. Pesme Evrovizije 14. maja otpevati kompoziciju J’ai cherché.

Amir Hadad je rođen u Francuskoj 1984. i ima izraelsko, tunišansko, marokansko i špansko poreklo. Veću afirmaciju stekao je učestvovanjem u muzičkom šou-programu The Voice of France 2013. godine, gde je zauzeo 3. mesto. Bio je učesnik i nacionalnog evrovizijskog izbora u Izraelu Kokhav Nolad 2006. gde je ostao upamćen kao prvi kandidat koji se takmičio na francuskom jeziku.

J’ai cherché je njegov prvi singl.

Francuska se ove godine opredelila za modifikovani način internog izbora predstavnika. U oktobru 2015. je bio raspisan javni poziv, a autori su mogli da pošalju svoje pesme sa ili bez određenog pevača, dok su se pevači, pak, mogli prijaviti samo „u paketu” s kompozicijom. Takođe, evrovizijska numera morala je da bude 80% otpevana na francuskom jeziku. Na kraju je pristiglo 280 prijava na konkurs.

U uslovima konkursa, između ostalog, stajalo je da izvođač ne mora biti striktno Francuz, ali da mora da zna da peva na francuskom. Zanimljivo, Francuzi na švedskoj evrovizijskoj sceni kao svog 59. predstavnika nisu hteli da vide izvođača koji ima više od 50 godina, što je bila izuzetno neobična stavka.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]J’ai cherché
un sens à mon existence
J’y ai laissé mon innocence
J’ai fini le coeur sans défense
J’ai cherché
L’amour et la reconnaissance
J’ai payé
Le prix du silence
Je me blesse et je recommence
[/one_half] [one_half_last]Tragao sam
Za razlogom svog postojanja,
Izgubio sam svoju nevinost tragajući.
Pokorio sam svoje srce bez odbrane,
Tragao sam…
Za ljubavlju i otkrićem,
Platio sam
Cenu tišine,
Povredio se i započeo iznova.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Edit Pjaf

Edit Pjaf je čuvena francuska pevačica šansona i nacionalna muzička ikona. Njena muzika je često povezana s njenim tragičnim životom, a izvodila je uglavnom balade koje su je i proslavile. Njene najpoznatije pesme su La vie en rose (1946), Hymne à l’amour (1949), Milord (1959), Non, je ne regrette rien (1960).

Uprkos bezbrojnim objavljivanim biografijama, mnoge činjenice i događaji Editinog života su još uvek obavijeni velom misterije. Nazvana je Edit po pogubljenoj engleskoj sestri Edit Kavel, a prezime Pjaf, što na francuskom znači „vrabac”, dobila je zahvaljujući nadimku.

Naime, 1935. nju otkriva vlasnik noćnog kluba Luj Leple, čiji su klub posećivali slojevi kako niže, tako i više klase. On ju je forsirao da peva uprkos njenim nervozama i tremama. Njena visina (142 cm) inspirisala ga je da je nazove imenom koji će je pratiti celog života i biti njeno umetničko ime: „Mali vrabac” (La Môme Piaf).

Njena pesma koja joj postaje zaštitni znak La vie en rose pisana je usred nemačke okupacije Pariza tokom Drugog svetskog rata. Posle rata imala je turneje po Evropi i Americi (južnoj i severnoj), gde je postala internacionalno poznata ličnost. Njena popuralnost u SAD je bila tolika da se pojavila osam puta u emisiji „Šou Ed Salivana” i dva puta u Karnegi holu (1956. i 1957). Pomogla je usponu karijere Šarla Aznavura, vodeći ga na turneju s njom po Francuskoj i SAD.

Godine 1951. doživela je saobraćajnu nesreću posle koje je postala zavisnik od morfijuma, od koga se kasnije odvikla.

Dvorana „Olimpija” u Parizu je mesto gde je Pjaf poslednji put održala seriju popularnih koncerata. Tu je držala recitale od januara 1955. do oktobra 1962.

Edit Pjaf je umrla od raka na Francuskoj rivijeri 10. oktobra 1963, jedan dan ranije pre svog prijatelja Žan Koktoa. Njeno telo vraćeno je u Pariz i tada je i njena smrt je objavljena 11. oktobra. Taj datum je postao zvanični datum njene smrti.

Govori se da je njeno telo vraćeno u Pariz u tajnosti, da bi njeni fanovi mislili da je umrla u svom rodnom gradu. Ta informacija i dan danas ostaje misterija o kojoj se još uvek spekuliše. Sahranjena je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu. Uprkos tome što je pariski nadbiskup katoličke crkve zabranio masi da se okuplja na groblju zbog načina na koji je živela, njena sahrana je okupila nekoliko hiljada ljudi na ulice Pariza.

Ubrzo je groblje bilo pretrpano sa više od 40.000 obožavalaca i poštovalaca. Šarl Aznavur je pominjao sahranu Edit Pjaf kao događaj koji je prvi put kompletno zaustavio saobraćaj u Parizu, još od vremena Drugog svetskog rata. Danas postoji muzej posvećen Edit Pjaf u Parizu, a ona se pamti kao jedna od najboljih francuskih pevačica.

Film „Život u ružičastom” (originalno „La vie en rose” ili „La môme”) snimljen je 2007. godine i zasnovan je na životu ove legendarne francuske šansonjerke. Glavna glumica Marion Kotijar nagrađena je „Oskarom” i jedina je koja ga je dobila za ulogu na francuskom jeziku. Takođe, osvojila je i BAFTU i Zlatni globus, a film je osvojio još jedan Oskar za šminku.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] MARKO [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Pa jeste drugačije i modernije od onog što su Francuzi ranije slali, ali meni se baš i ne sviđa ovo. Dosadno je i iritira. Pogotovo onaj deo sa zavijanjem. Ipak, ne mogu poreći da je Amir odličan pevač, ali trebalo je da se pojavi s mnogo boljom numerom. Ovo jeste drugačije, ali ipak bledunjavo, tupavo i izuzetno iritantno po moje uši. Francuzi, pod hitno vratite džez na Evroviziju!
Ocena: 2 [/tab] [tab] Posle toliko pozitivnih komentara, očekivao sam više. Čak i pokušavam da se nateram da mi se dopadne, ali mi ne ide. Nije pesma toliko loša, samo je… obična. I bez energije. Šteta, pošto je trenutno kvalitet francuskog popa na prilično visokom nivou.
Ocena: 2 [/tab] [tab] Ne mogu reći da mi se ne dopadaju i vokal, i tekst, i melodija, al’ opet… Nekako mi fali svega na gomilu mesta, pogotovo ako ovu pesmu posmatram kao potencijalnu pobedničku na Evroviziji. Nek se vrti ona nama po radiju, i ja srećna, a što se finala tiče… Ne vidim je na vrhu. A ni blizu vrhu.
Ocena: 3 [/tab] [tab] Nekako se uvek uplašim kad Francuzi najave „savremenu” pesmu, jer smo u prošlosti dobijali neka „nedonoščad” s užasno lošim nastupom i izvođenjem. Ipak, s Amirom i ovom pesmom su me demantovali, iako ipak ne znamo kako će sve to zvučati i izgledati u Stokholmu. No, ono što mi smeta jeste repetitivni refren koji pri kraju već postaje dosadnjikav, pa nemam želju da je slušam često, te nedostatak ključne promene u pesmi, tzv. key change. Da mogu, pre bih glasao za entuzijazam Edoarda Grasija, novog šefa evrovizijske delegacije Francuske.
Ocena: 4 [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: IVANA
Jako ’sočno’ pevanje na francuskom je nešto što mi je stavilo osmeh na lice i poništilo svu ostalu beskorisnost silnog ispevavanja zamenice „you”. Simpatična brza pesma koja može da deluje kao dobar pokretač za svaki novi dan.
Ocena: 4-[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] FUAD [/tab_title] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Od Francuske smo ove godine dobili neočekivanu pesmu koja je moderna, ali i slušljiva i neopterećujuća. Pokazali su da im za dobar plasman nisu potrebne nikakve Zaz i Indile, nego da može i neki pevač sa lokalnom popularnošću da im parira za ovaj kontinentalni koncert koji je i mesto za mlade pevače željne dokazivanja. Mogu reći da su se u ovoj pesmi fino složili francuski u strofama i engleski u refrenu, i to tamo u deonicama gde su i bile potrebne.
Ocena: 5 [/tab] [tab] Francuska je definitivno iznenadila pesmom. Sve je to lepo, slušljivo, odmereno, simpatično. Lep spoj francuskog i engleskog. Pamtljivo, samo se plašim lošeg scenskog nastupa, po čemu su Francuzi u stvari dosta poznati. Pobeda!
Ocena: 5 [/tab] [tab] Iako mislim da je ove godine sve moguće što se tiče pobednika, za ovu zaraznu numeru sam na prvo slušanje rekao: ovo pobeđuje! U vreme svetske migrantske krize, Francuska šalje nacionalno šarenog Amira koji peva na francuskom i engleskom. Uz povratak francuskog na svetsku scenu i netipičan refren (sa akcentom na „youuuu”), Pariz ozbiljno pretenduje da bude domaćin i u vreme tragičnih događanja i time pokaže da je Francuska otvoreno i miroljubivo društvo.
Ocena: 5 [/tab] [tab] Konačno nakon Patrisije Kas, francuska pesma koja me je odmah osvojila, iako možda i previše podseća na zvuk grupe „Avicci”. Vrlo pozitivna, ritmična, đuskava, namiče osmeh na lice. Nekako su se i jezici lepo spojili, iako to u principu ne volim. #guščja_pašteta_s_biberom_i susamom
Ocena: 5 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 2. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,89
Prosečna ocena čitalaca: 4,55
Konačna ocena: 4,22

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 14. aprila do 19.00 h![/box]

Oznake

35 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Eve kako treba da zvuci moderna, zarazna i energicna pop pesna, a ne kako blediloto sto bese “Heroes” lani. Edinstveno mislam deka celata pesna trebase da bide na francuski. Bi bil odlicen pobednik, a i ubavo bi bilo da se vidi Evrovizija vo Pariz/Francija. 🙂 Da se nadevame samo na dobar nastap sega!

  Francija: 5/5
  P. S. Znam deka docnam… 😉

 • kasnim,kasnim,kasnim!!!! Molim vas, imajte obzira da kasnim 10-ak minuta!
  Zato ću biti kratak! Slab sam na francuski jezik, a Francuska je jedna od mojih omiljenih esc zemalja! Ova pesma bi osvojila i najtvrđa srca, moje je osvojila posle prvog takta! Ne mora da pobedi, ali top 5, top 10 zaista vrednuje da osvoji Amir!
  Ocena za Francusku je jedna vrlo šarmantna petica (5)

 • uff prezirem i pesmu i njega…toliko je precenjena ja stvarno ne vidim sta svi vide u ovoj pesmi

 • Prijatno iznenadjenje iz Francuske. Ova pesma mi uvek donese osmeh na lice. Pozitivna energija, dobar ritam i harizmatican pevac, nisam sigurna dal ce to biti dosta za pobedu ali nadam se da pesma dobije visok plasman.

  Ocena: 4+

 • Potpuno sam ravnodušan prema pesmi, koja mi je malo i dosadna, a ne podležem opštenarodnom slavlju što Francuska ove godine, nije Francuska od koje smo svi digli ruke. Ocena: 3-

 • Simpatična, brza i zarazna pesma koja ulazi u uši već posle prvog slušanja, i mislim da bi bila još bolja da je cela na francuskom.
  Ocena: 4

 • Pesma je skroz okej i zarazna je ali mi se nesto ne svidja kako je Amir izvodi uzivo… Ocena 4

 • Reklo bi se jedna od od… ipak nešto je izdvaja, šta je to nisam siguran. Top 5, Znači ocena 5

 • Pjesma je dopadljiva i lako ulazi u uho, ipak ne mogu reći da mi je među favoritima. Euforiju koju je ova pjesma izazvala kod ESC fanova djelomično pripisujem njihovom oduševljenju što se Francuska odlučila iz autsajdera vratiti u ozbiljne ESC igrače. Ocjena: 4

 • Ja moram da kažem da je Francuska moj najveći favorit.Obožavam sve što se tiče ove pesme.Ima hitičnost,pevljiva je ì puna entuzijazma.Ocena:5+++++

 • Što se pobede tiče vrlo je moguće, ali verujem da će svakako biti u top 10.

 • Francuska je jedna od mojih omiljenih evrovizijskih zemalja. Slažem se da su se u ovoj modernoj eri Evrovizije pokvarili u odnosu na ranije Evrovizije, ali bilo je i prethodnih godina nekoliko zanimljivih kompozicija. Takođe se slažem i sa tim da su sve pesme koje su bile najavljene kao moderne bile užas. Što se ove pesme tiče moje mišljenje je sledeće – moderno, nepretenciozno, veselo, pozitivno, umirujuće. Jedna od boljih ovogodišnjih pesama sa lepom porukom i pristojim tekstom. Amir je zaista harizmatičan i čini mi se da je njegov vokal sasvim pristojan. Miks engleskog i francuskog je interesantan. Jedino smeta repetativnost refrena. Ocena: 5

 • Slažem se za 2011-tu. Kad uporedimo Sognu sa onim užasima sa vrha tabele, pomislim koliko je to loše takmičenje bilo u svakom smislu.

 • veliki problem sa ovom pesmom je to sto ne mogu da se odlucim koji deo mi se vise svidja engleski ili francuski 😀 Odlicno. Svaka cast. Najbolji predstavnik Francuske od kada pratim Evroviziju (2005 god)
  Ocena cista 5

 • Cela pesma odlicna i kao sto sam u par navrata rekao Bugarska, Rusija, Poljska i Francuska moji favoriti. Zarazna pesma koja moze dobro da prodje.
  Ocena:5+

 • Vrijeme je bilo da se francuska delegacija probudi i posalje odlicnu pjesmu (prvu nakon 2009.) Jedan od mojih favorita 🙂
  5

 • Francuska – 5
  Možda i najbolja pesma ovogodišnjeg Eurosonga. Moderno, veselo, zabavno, puno dobre energije. “Youuuu” deo ja zarazan, ostaje u mislima i vrlo je pevljiv. Ritam je odličan, a jezici dobro uklopljeni. Amir je veoma šarmantan, harizmatičan, stalno nasmejan, širi pozitivnu energiju. Sve pohvale Francuzima. Nadam se da će i nastup biti dobar i da će se plasirati visoko. Voleo bih i da pobede.

 • Pesma je jako pevljiva, moderna, ulazi u uho nakon prvog slusanja. Amir je pun harizme i Francuska ce se sigurno nakon 2 godine odmaci sa dna tabele, a verovatno ce biti u top 10. Jako volim francuski jezik, a spoj sa engleskim jezikom je ovu pesmu jos vise priblizio fanovima Evrovizije. Nastupi u Amsterdamu i Tel Avivu su bili izuzetni. Jako mi se dopada tekst pesme, posebno delovi na francuskom
  Ocena: 5

 • Koliko je Francuska tada bila ispred vremena. Amina je bila remek delo, pesma za sva vremena … slažem se u potpunosti. Kao da sam ja pisao ;).

  Zanimljiv je podatak, da je Nina većinu poena tada dobila od istočnih zemalja, koje su te godine debitirale.

  Evo jedna od dve originalne verzije Amininog spota. Na ESCu je imala auru kraljice. Velika šteta, po svetsku muziku, što je zbog tadašnih pravila pobedila Karola. Ko zna gde bi Amini bio kraj, da je bilo malo više sreće …

  http://www.dailymotion.com/video/xh6b0w_amina-annabi-le-dernier-qui-a-parle_music

 • Одмах сам рекао: „Париз 2017”! Заиста мислим да би ова песма могла и да би требало да победи. Нема шта много да се прича.

  Оцена: 5

 • 2011. godine takodje su bili dobri ,idalje mi nije jasno sta se desilo pa da kladionica toliko promasi pa da Francuzi tako lose prodju a veliki favoriti su bili kao.

 • Slažem se sa tobom u vezi pesama iz prošlosti. I ne samo 90te, ako se zađe dublje u prošlost može svašta da se nađe od onoga što je Francuska slala. Takođe, Amina je za mene pobednik te Evrovizije u Rimu, White and black blues je evergreen, a Nina Morato je jedna od najzanimljivijih pojava u celokupnoj ESC istoriji zajedno sa pesmom. Mama Corsica iako ispevana na korzikanskom je takođe jedna divna pesma i onda početkom 2000ih Francuska kreće silaznom putanjom sa par bljesaka kao 2001,2,9.

 • Odlicna pesma! Sve je lepo uklopljeno, bar po mom nestrucnom misljenju, i nadam se da ce biti u vrhu! Ocena: 5

 • Ja i dalje patim za francuskim pesmama iz 1990, 1991, 1994, 2003 … . Za mene je 1991. Amina otpevala jednu od najlepših i najkvalitetnijih pesama u istoriji svetske muzike. Sramota, da je ona Karola pobedila.

  No … ova pesma mi je sasvim korektna. Mada mi je žao, što pevaju delove i na engleskom. Francuski je lep jezik i nisu ga trebali menjati. Pre si za jedno veče mogao čuti i po tri, četiri pesme, na tom jeziku … sada ni jednu u celini.

  Mada bih mogao sada izvoljevati i kritikovat, ipak neću biti cepidlaka. Neka bude – 5.

 • Definitivno jedan od mojih favorita. 🙂 Pesma je super. 🙂 Mislim da ce ove godine Francuska pobediti. 🙂 Ocena: 5.