Iz mog ugla 2016

„Ghost” iz mog ugla (Nemačka)

[dropcap]N[/dropcap]akon skandalozne evrovizijske sezone, Nemačka je uspela da izabere svog predstavnika za Stokholm. Najupornija evrovizijska država je na konvencionalan način, a uz podršku velikih izdavačkih i produkcijskih kuća, izabrala mladu pevačicu Džejmi-Li Krivic na takmičenju Unser Lied für Stockholm da s pesmom Ghost zastupa boje svoje države na Evrosongu u Švedskoj ovog maja.

Kako i stoji u kratkoj biografiji, radi se o fascinantnoj, nezavisnoj i izuzetnoj umetnici koja sebe ne uzima previše za ozbiljno. Sanja o putovanju u Koreju, živi kao vegan i obožavatelj je japanske ulične mode (Decora Kei), što je evidentno po njenom izgledu, ekstrovertnosti i živopisnim bojama.

Džejmi-Li kroz svoju muziku izražava naklonost prema strip estetici Dalekog istoka. Upravo, svojom pesmom Ghost ona pokušava da ’povede’ publiku i slušaoce kroz tajne meandre svojih fantazija. Istovremeno, Ghost je i tužna pop balada, u čijim se stihovima može pronaći bilo ko.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]This is the ghost of you
Haunting the ghost of me
We’re lonely in a crowded room together
Tell me who’s scared now!
This is the ghost of you
Haunting the ghost of me
We’re playing house in these walls forever
Tell me who’s scared now!
[/one_half] [one_half_last]Ovo je duh tebe,
Koji uhodi duha mene,
Igramo se kuće među ovim zidovima zauvek,
Reci mi ko je sad prestrašen?
Ovo je duh tebe,
Koji uhodi duha mene,
Usamljeni smo u sobi koja vrvi,
Reci mi ko je sad prestrašen?
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Albert Ajnštajn

Albert Ajnštajn je bio teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta.

Albert Ajnštajn je formulisao specijalnu i opštu teoriju relativnosti kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprineo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc²), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. u Annus Mirabilis ili „Godini čuda”), kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

U narodu, ime „Ajnštajn” je sinonim za čoveka visoke inteligencije ili za genija.

Rođen je u Ulmu (Nemačka) 1879. godine, a preminuo u Prinstonu (SAD) 1955. godine.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] FUAD [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Svidelo se nama ovo ili ne, Nemci ove godine bolju stvar nisu imali. Prošle godine doživeli su debakl, a i ove godine su vrlo blizu tome da isti neuspeh ponove. Ništa novo od Nemačke.
Ocena: 2 [/tab] [tab] Opet dosadan i bezličan radio-format pesme. Ali okej, ima dosta prelaza, pa ću progledati malo kroz prste. Aranžman bi mogao biti raznovrsniji. Tekst je relativno simpatičan, ali generalno ne mogu reći da sam uživao slušajući ovu kompoziciju. Nadam se da će se publici više dopasti nego meni.
Ocena: 2+ [/tab] [tab] Džejmi-Li u meni budi emocije iz pesme Happy little pill. Pesma me nije nimalo dotakla. Ništa originalno, niti spektakularno.
Ocena: 3 [/tab] [tab] Mogla bi interpretacija malo da se utegne, ali mi ceo paket ipak prija, iako mu nedostaje originalnosti. Dopada mi se atmosfera i dinamika pesme. Sasvim fino za radio, ali ne mnogo više od toga. #tost_s_marmeladom_od_pomorandže
Ocena: 4- [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: MARKO
Biće velika sramota ako i ovu nemačku pesmu Evropa bude bojkotovala, kao i prošle godine. Džejmi-Li će, kao i nekolicina ovogodišnjih izvođača, na stokholmsku scenu doneti nešto drugačije, dosad neviđeno. Izgleda kao mlada emo Japanka izgubljena u nekom od romana Stivena Kinga. Čudno, al’ zanimljivo. Samo bih ja izbacio te lizalice i čudesa na njenoj glavi, jer samo taj detalj izgleda smešno. Sama kompozicija zvuči pomalo jezivo, misteriozno, enigmatično, vokalno solidno, čini mi se čak da Džejmi može to mnogo bolje.
Ocena: 5[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [/tabs_head] [tab] The Voice je trenutno najbolji rasadnik mladih talenata u celom svetu koji dopušta pevačima posle završetka takmičenja da budu prirodni u svom muzičkom izrazu, odnosno da budu ono što jesu i posle završetka takmičenja. Koliko je ova emisija popularna, govori i činjenica da su predstavnici iz 13 zemalja ponikli baš u ovom šouu, među kojima je i naša iz „Jugosfere” Nina Kraljić. Nekad mi bude žao što ova emisija nije došla u naše krajeve, ali nadam se da će se u skorije vreme to i dogoditi. Prezentaciono su prve pesme mladih talenata u nemačkoj verziji odradili na visokom nivou sa studijskim spotovima, pa je ova pesma dobila finu osnovu za evrovizijski etar, pokazavši da im jedan Sejvijer Naidu ipak uopšte nije bio potreban, kada ima dobrih mladih izvođača u jednoj od tri najjače muzičke scene u Evropi.
Ocena: 4+ [/tab] [tab] Volim neobične i osobene pojave u muzici, a to Džejmi-Li svakako jeste. Sa svim ovim veselim bojama odaje pozitivan utisak, iako pesma nije baš tako pozitivna i šarena. A da je ozbiljna, jeste. Refren mi se često nađe u glavi i natera me da je pevušim. Proganjanje može da počne. Kao duhovi, reči se stalno tu negde motaju, izađu, pa se opez skriju. Šta ćeš više od pesme!? Zaraza zagarantovana.
Ocena 5- [/tab] [tab] Sama njena upečatljiva pojava, mističan uvod u pesmu, tajanstveni i uzdržani manir pevanja… Ne znam šta je na mene ostavilo jači utisak. Deluje mi kao dobitna kombinacija Lene i Lane del Rej. Pesma kao pesma bez njene harizme sumnjam da bi postigla veći uspeh, ali ovako mi je definitivno među ovogodišnjim favoritima!
Ocena: 5 [/tab] [tab] Nemci ponovo na Evroviziju šalju NEŠTO! Nešto vredno slušanja, aktuelno, trendy, a opet dovoljno autentično da može da se izdvoji od drugih. Jednostavan a efektan radijski tip pesme, uz zanimljivu pojavu talentovane pevačice – za mene je svakako dobitna kombinacija. Mislim da je ovo pravi primer koji kazuje da se dobre pesme nalaze „na dohvat ruke”, tu oko nas. To su one „svakodnevne”, neusiljene melodije koje vas ščepaju i ne puštaju dugo. Nemačka – jedan od mojih pet ovogodišnjih favorita!
Ocena: 5 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 20. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,89
Prosečna ocena čitalaca: 3,65
Konačna ocena: 3,77

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 13. aprila do 19.00 h![/box]

Oznake

28 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Kakav bre skandal? Uopšte nije ni bilo skandala. Prošle godine, ona debela grdosija (hvala Darvinu) nije htela da ide, ove godine su zamenili Ksejvira. Tu nema ni “s”, od skandala.

  To uporediti sa Belorusijom, koja svake godine menja po deset puta, pevača, pesmu … je neumesno i deplasirano.

  A skandal … skandal je ubistvo, pronevera novca, zlostavljanje dece, mučenje životinja … ali sigurno ne zamena pesme, tri, četiri puta, u 60 godina.

 • Jako dosadno, ispod svakog proseka, a pevačica ima ograničene vokalne mogućnosti. Da nisu direktno u finalu, ne bi prošli ni u ludilu. Ocena: 2

 • Kad bi ova pesma morala da prodje iz semifinala, mislim da ne bi uspela. Nema u sebi nikakvu promenu ritma ili emocije. I kad Jamie – Lee peva imam utisak da peva uplaseno dete koje ni ne zeli da peva pred publikom.

  Ocena: 3

 • Jamie-Lee ima unikatan stil i svoje,,ja” i to mi se dopada kod nje.Takodje i pesma je dosta maštovito uradjena.Nadam se da neće proći isto kao prošle godine,ali opet ne vidim ovo u top 10….možda bi mogla da udje u top 15.Ocena:4+

 • *Elem,
  Izgleda da Nemačka po skandalima polako zamenjuje Ukrajinu i Belorusiju.

 • Mislim da prošlogodišnja nemačka evrovizijska pesma nije zaslužila onakvu ponižavajuću sudbinu i prema mom mišljenju trebala je biti jedna od bolje plasiranih. Ele, što se ove pesme tiče, svakako ubrajam u bolje ovogodišnje numere. Mistično, jezovito, maštovito. Tema pesme interesantna, melodija moderna i upečatljiva. Ono što mi u ovoj pesmi smeta je repetativnost refrena, zbog čega i u ova pesma pati od monotonije donekle, a i glas Džejmi-Li je isuviše dečiji, a ponekad teško razumem njen izgovor reči. Još jedna pristojna pesma iz Nemačke. Mislim da će se nažalost ponovo naći na desnoj strani tabele. Ocena: 4+

 • Posle one nepravde kada je Ann Sophie imala 0 poena u finalu, mislim da bi ovo moglo proci isto tako. Pesma mi je dobra. Ali ne vise od toga. Refren se pamti, Jamie Lee je harizmaticna.
  Ocena:4

 • Eto nama malo i dalekog istoka Azije, bar po imidžu…. 🙂 Mladost uvek podržavam, tako da i za Nemački izbor sve pohvale, nešto sasvim drugaćije i neviđeno do sada na Pesmi Evrovizije…. Ocena: 5

 • Razumem da je željena atmosfera scenografije tu, propraćena i upotpunjena “jezivim” izgledom modernih, japanskih crtaća… Sve to stoji, iako mi se njen stajling ne dopada,ali to je moja stvar negde… A možda sve to nije ni bilo neophodno! Jer strofe su više nego pristojne i origanalne, a onda dolazimo do tog, slažem se, anemiiiiiičnog i bezličnog refrena, koji je ispod svakog nivoa, i urušava bilo koji takmičarski potencijal Nemačke u potpunosti! An Sofi (od prošle godine) miljama iznad ovog gotov JESC nivoa, a o Leni da ne govorim…
  Tako da će ocena za Nemačku biti – nedorečena trojka (3)

 • Fino, Nemačka i ovde godine ima neki svoj pečat i autentičnost. Volim atmosferu u ovoj pesmi. Ocena: 4

 • Ok pesma. Medjutim, dosta je, da tako kazem, anemicna, blaga… Dosadi nakon drugog minuta… Ne mogu da je preslusam nikad do kraja, vec na pola pesme prebacim na drugu. Ocena: 3+

 • Još jedna u nizu pop-limunadica ove godine. Bledunjavo i mlako, na momente podseća na neku dečiju pesmicu.
  Ocena: 3

 • Bojim se da će s ovim anemičnim uratkom Njemačka proći nezapaženo i kod žirija i kod publike. Ocjena: 3

 • U pocetku mi je bila jako jako losa, sad mi je ok i zato joj dajem ocenu 3.

 • Na prvo slusanje odmah mi se dopala pesma. Zarazna. Mnogo lepa muzika, tekst. Atmosvera je fantasticna dok ona peva. Ima ono nesto u njoj. Po meni top 10. Svaka cast.
  Ocena 5

 • Mi se dopagja mracnata atmosfera. I toa e pozitivniot del. Da bidam iskren, izgubiv koncentracija posle nekoe vreme dodeka traese pesnata. Me ostava totalno ramnodusen. I nejziniot stil na obleka nekako ne mi odgovara so stilot na ovaa pesna, no ajde toa i ne e tolku bitno…

  Germanija: 3/5

 • Nemačka – 5
  Sjajno. Jedna od najboljih pesma ove godine. Atmosfera je odlična, refern zarazan, pamtljiv i pevljiv, moderna pesma i drugačija od ostalih. I sama Jamie-Lee je simpatična. Japanski street fazon joj dobro stoji. Sve je kako treba ovde. Ipak, nisam siguran da će da obori Evropu s nogu ali nema veze.

 • Имао сам неке друге фаворите на њиховом избору, па нисам нешто „мирисао” песму неко време, али ми се убтзо пробила међу најбоље. На први поглед не изгледа као песма која може да буде тако заразна. Само бих волео да мало унормале стајлинг.

  Оцена: 5

 • Moram reci da mi je “Black Smoke” mnogo bolja i draza od ovog prosjecnog Duha. Cuo sam pjesmu. I zaboravio je.
  3

 • Glas i stil pevacice posebno dolaze do izrazaja, pesma sve u svemu interesantna 🙂

  Moja ocena za Nemacku: 5-

 • Meni je ovo totalno bezveze. Kao neko detence, koje recitira neku pesmicu u vrtiću. Ne sporim njenu originalnost, njen glas i sve ostalo, ali pesma, kao pesma, je meni zaista beveze. Je li se ovo uopšte vodi pod “pesma”?

  Nadam se, da će se plasirati solidno, jer se nemci jako uvrede, nakon lošeg plasmana ;). BILD Cajtung danima piše gadaosti ;). Te Sovjetski savez, te Balkan konekšn, Skandinavski blok … svi živi su krivi. Mnogo vole “Grand Prix”, kako ga oni zovu, od milja.

  Tut mir leid, Jamie-Lee :(. Ja joj dajem – 2-.