Iz mog ugla 2016

„Sing it away” iz mog ugla (Finska)

[dropcap]F[/dropcap]inska pevačica indijskih korena Sandja ovogodišnja je predstavnica „Zemlje 1.000 jezera”. Na nacionalnom takmičenju Uuden Musiikin Kilpailu (Takmičenje nove muzike) pobedila je s dinamičnom pesmom urbanog pop žanra Sing it away.

Nakon tri polufinala i finalne večeri Finci su izabrali svog jubilarnog 50. predstavnika. U završnoj večeri šoua za mesto pobednika borilo se devet pesama koje su se plasirale iz tri polufinalne večeri, i to u konkurenciji 18 izvođača. Sandja je za pobednicu proglašena zahvaljujući glasovima publike i žirija, a naročito je zanimljivo da je žiri činilo 10 različitih grupa koje predstavljaju razne društvene i profesionalne slojeve: deca, korisnici društvenih medija, predstavnici parlamenta, radnici na održavanju puteva, LGBT grupacija, finski Šveđani, Jutjub popularne ličnosti, predstavnici medija, muzičari i evrovizijski ’stručnjaci’, te panel stručnog žirija koji će pratiti šou u dvorani.

Sandjin debitanski album „Gold”, koji je izdala 2014. godine, kritičari su izrazito hvalili, a pesme Hold meGold uvrštene su u TOP 20 radijskih hitova.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]When heavy waters try to break you
You will be singing for life
When you feel like your world is falling down
And darkness has taken your sight
There’s no need to be carrying a frown
I’ll help you sing it out tonight
[/one_half] [one_half_last]Kad jake vode pokušaju da te slome,
Pevaćeš za svoj život,
Kad osetiš da ti se svet ruši,
I mrak da ti je pao na oči,
Nema potrebe da se mrštiš,
Pomoći ću ti da pevaš večeras.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Aki Kaurismeki

Aki Olavi Kaurismeki je svetski poznati i priznati finski filmski scenarista i režiser. Njegove filmove odlikuje specifičan vizuelni stil, koji podseća na francuske filmove snimljene šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.

Radnja u filmovima Kaurismekija obično je vrlo jednostavna, a karakteriše je atmosferična gluma u neobičnom ambijentu. Gotovo svi filmovi dešavaju se u glavnom gradu Finske, Helsinkiju. Specifičan humor takođe je karakteristika filmova koji nose potpis Akija Kaurismekija.

Najviše pohvala i nagrada dobio je za film „Čovek bez prošlosti”, koji je osvojio gran-pri i nagradu nezavisnog žirija na Kanskom filmskom festivalu 2002. godine te kasnije bio nominovan za nagradu „Oskar” u kategoriji Najbolji strani film 2003. Kaurismeki je odbio da prisustvuje svečanosti dodele „Oskara”, tvrdeći da ne želi da boravi u zemlji koja je u ratnom sukobu.

Njegovo sledeće ostvarenje „Svetlo” u sumraku takođe je bilo nominovano za finskog kandidata u kategoriji najbolji strani film, ali je ovog puta odbio i samu nominaciju, izjavivši da je ovaj čin protest protiv strane politike tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša. Godine 2002. Aki Kaurismeki solidarisao se sa iranskim kolegom Abasom Kijarostamijem, koji nije dobio američku vizu za prisustvo na 40. njujorškom filmskom festivalu, bojkotovajući ovaj festival.

Poznat je i kao veliki protivnik digitalne kinematografije. Rođen je 4. aprila 1957. godine.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [tab_title] MARKO [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Pred nama je jedna veoma moderna pesma, na momente zvuči suviše jednostavno i za svaki dan. Nisam se nešto „primila”.
Ocena: 3- [/tab] [tab] Na trenutke sam se pitala je l’ ovo stvarno finska pesma, pošto me je više puta melodijom, tematikom i energijom podsetila na ovogodišnju špansku predstavnicu. Lepa je sva ta pozitivna emocija i vedra atmosfera, al’ ako me razumete – ja patim za tim da se u nekoj pesmi nešto i desi.
Ocena: 3- [/tab] [tab] Prosečno i prilično slabo. Prelazi su dobri, ali ne i još nešto. Ima tu i retro i fank elemenata, ali sve je to predvidljivo jednom rečju. Verujem da je bilo kompetentnijih takmičara na nacionalnom izboru.
Ocena: 3- [/tab] [tab] Dobra je ovo numera, samo slaba za svoje polufinale. Sandja je izuzetna, originalna, fantastično peva, dinamika i dobar nastup nas zasigurno očekuje od nje. Tematika je pomalo „tra, la, la”, ali konačan proizvod je prilično dobar. Sve mi se sviđa, sem ovog banalnog teksta. Ženski prateći vokali genijalno dočaravaju pesmu. Velika rastrzanost mi je sa ovom pesmom. Hoće li nas iznenaditi ili će otpevati svoje u polufinalu? Jag vet inte.
Ocena: 3 [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: ĐORĐE
Litar špricera, litar bambusa – ovim rečima bih mogao opisati hit. Počneš kao „Cascada” ili Aviči, nastaviš stilski u maniru Džamirokvaja u refrenu, začiniš sa Kaiza motivima pred kraj. Ne znaju ni sami producenti gde udaraju.
Ocena: 2
[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] FUAD [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Prepoznajem elemente mnogih drugih pesama u ovoj, ali ima lepu dinamiku i refren koji celoj pesmi daje neku dobru i pozitivnu energiju, mada je moglo to i malo ubedljivije, i energičnije. #domaća_pileća_supa
Ocena: 4- [/tab] [tab] Lepu i odmerenu pesmu Finci nam donose ove godine. Mogli bi skupiti dosta poena jer je refren dosta pamtljiv, a nisu posegnuli za nekim naročitim inovacijama kako bi bili po svaku cenu drugačiji. U svakom slučaju, zaslužuju finale. Dobro je.
Ocena: 4 [/tab] [tab] Ovo je žanr i onaj tip pesme koji će uvek biti prijemčiv uhu, radio-stanicama, prijatan i „in”. Disko, fank, melodičnost, energija, dobri vokali – pa šta više da poželim, osim da i glasači isto to prepoznaju. U današnje vreme „pucati od originalnosti” može biti krajnje neozbiljno i snobovski.
Ocena: 4 [/tab] [tab] Ovo je diskoteka u koju želim da odem i đuskam do besvesti. Odličan ritam, jak glas i fantastični prateći vokali. Ne znam šta mi je sa tim pratećim vokalima, ali me svake godine neka zemlja oduševi njima. Cure su toliko posvećene, da ne znam ko je tu glavni i ko nosi pesmu. Sve zajedno čini odličnu energiju koja pokreće i mali prst i rame i glavu i vrat i… i.. i… Sing it awaaaay mrd mrd mrd…ajea!
Ocena: 5 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 34. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,44
Prosečna ocena čitalaca: 3,31
Konačna ocena: 3,38

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 2. aprila do 19.00 h![/box]

Oznake

26 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Moderna brza pesma, sa dobrim ritmom. Refreni su baš zarazni. Sve u svemu nije loše, ali nije za neki visok plasman. Ocena: 3

 • Zanimljiva pesma, sa izuzetnim ritmom. Podseca me na ‚‚Not my soul“. Put do finala ce joj biti malo tezi, ali svakako ce ostati upamcena.
  Ocena 4++

 • Simpatična, dinamična pjesma s refrenom koji na prvu ulazi u uho. Zvuči jednostavno i nepretenciozno u usporedbi s mnogim drugim pjesmama na ovogodišnjem natjecanju. Ocjena: 4

 • Iako sam je čuo više puta i dalje ne znam zapravo kako ova pesma zvuči. Najveća mana joj je neupečatljivost.
  Jedva 2+

 • Šta reći za jednu pesmi dobrog ritma koja te tera da ustaneš da igraš, pohvalno i dobro došlo uvek na Pesmi Evrovizije…. 🙂 Ocena: 5

 • Pesma kao pesma ima energiju, ali nekako mi nije to to.. Ocena: 3

 • Ha ne znam, teško mi je da otkucam i iznesem na pravi način viđenje Finske 2016. Zaista se u glavi motaju i sjajni delovi u strofama,ali podjednako i jako zamoran i mučan refren, generalno ovo je jedna od pesama koju skoro nikad i ne preslušavam na YT-u, jer me ne privlači da je opet čujem,mada je kontradiktorno prijatna (dok se ne dogodi ono Siiiing it awaaay!!!!). Vrlo problematičan prolaz za Finsku u finale,na granici su, čini mi se…
  Nakon kraćeg internog većanja, najpoštenije je dati za Finsku – neinspirativna trojka (3)

 • Овакав стил музике и певања је увек добродошао свугде, па и на ЕЅС. Асоцира на Малту са ЈЕЅС-а, само није толико упечатљива. Фали то нешто за спектакл, али све похвале за избор.

  Оцена: 4

 • Sasvim pristojna pesma. Vesela, pozitivna, energična, na momente banalna, predvidljiva, pa i dosadnjikava. Svidja mi se kako Sandja zvuči, a i prilično je energična. Sasvim se slažem sa svim ovim konstatacijama – da pesma ima sličnosti sa pesmom Say yay koja predstavlja Španiju, da strofe podsećaju na Avićija, a da je refren u nekakvoj kombinaciji diska i fanka. Spada u grupu onih pesama koje je lepo čuti, ali ne ostavljaju nekakav poseban utisak. Mislim da neće proći u finale. Ocena: 3+

 • Peama sama po sebi nije loša,mada je Finska mogla i dosta bolji izbor da donese.Sandhja ima neverovatan osećaj za scenski nastup i vokalno to dosta dobro zvuči.Medjutim pesma je dosadna i već vidjena
  Ocena:3

 • Vesela tra la la pjesma 😀 Banalan tekst, ali mi to ovde ne smeta. Ovakve pjesme su mi nedostajale na takmicenju. Ocekujem nastup koji ce omoguciti fantasticnim pratecim vokalima da dodju do izrazaja (ali da ne zasjene Sandju).
  Ne mogu dati manje od 5, obozavam je ^_^

 • slatka pesmica ali bih bio mnooooogo srecniji sa Sarom Aalto-No fear…ta pesma bi dobila cistu peticu ali sandhja nije za vise od 3+

 • Za strofe bih dao maksimalnu ocenu, taj deo je jako lep … čak i bridž, do refrena, je dobar … ali sami refren mi je baš čiiip i nekako bezveze … već viđeno. Zbog toga dajem – 3-.

 • Liči mi na neki pokušaj dens numere kojom bi se osvojile svetske top-liste devedesetih, ali generalno numera je bledanjuva i slaba i ni po čemu mi se posebno ne ističe.
  Ocena: 3

 • Defitivno bolje nego prošle godine. Ipak mislim da je na Finskom nacionalnom izboru bilo bar dve ili tri pesme koje su bolje od ove što je i sama publika pokazala kada je rangirala ovu pesmu kao treću. Inače pesma nije loša, pevljiva limunadica za djuskanje.
  Nikakav utisak nije ostavila na mene.
  Ocena: 3-

 • Pesma je vrh,ja bih ovo svaki dan!
  Mada,što se tiče odlaska u finale,mislim da će proći,ali se ne bi nešto ekstra pokazala u finalu.
  Ocena:5

 • Finska – 3
  Pozitivna energija i dobar ritam. Malo demode. Jedna od onih pesma koje nisu loše ali s druge strane ni dovoljno dobre da bi se identifikovali s njima, cimali oko glasanja ili uopšte tangirali oko njihovog postojanja. Postojala ili ne, svejedno je.

 • Storfite se odlicni! Koga zapocna pesnata mislev deka me ocekuva nekoj bombasticen refren, no malku bese let-down, a sepak daleku e od los… Kako i da e, dosta prijatna i zabavna pesna, za podobruvanje na raspolozenieto. 🙂 Iako cesto ne mi se dopagja funk muzikata i funk elementite vo nekoi pesni (pr. Avstralija 2015) tuka voopsto ne mi smetaat!
  P.S. Se nadevam kje go videme konecno Mikael Saari na Evrovizija vo narednite 2-3 godini… :/

  Finska: 4/5