Evrovizija 2016

Samra Rahimli predstavnica Azerbejdžana

[dropcap]A[/dropcap]zerbejdžanska televizija Idžtimai objavila je da će predstavnica Azerbejdžana na ovogodišnjem takmičenju u Stokholmu biti Samra Rahimli s pesmom Miracle čija će premijera biti ovog vikenda.

Predstavnik je ove godine bio izabran putem internog javnog konkursa kojeg je tamošnji javni servis organizovao. O izvođaču i pesmi su odlučivala mišljenja stručnog žirija te rezultati ankete u kojima je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz sveta muzike i televizije, kao i evrovizijski fanovi iz 35 zemalja.

Samra je time uspela da se iz drugog pokušaja domogne ovog prestižnog kontinentalnog takmičenja. Prvi put je Azerbejdžan pokušala predstavljati 2012. učestvujući u tadašnjem izbornom talent-šouu Milli Seçim Turu kao 16-godišnjakinja, međutim, učešće u ovoj emisiji je završila u prvom eliminacionom krugu.

U prethodne dve godine učestvovala je u dva The Voice šoua – 2014. u turskoj verziji ove emisije, gde je stigla do četvrtfinala, a nedavno je u azerbejdžanskom izdanju stigla do finala u kojem je učešće završila na 4. mestu pod mentorstvom Manane Japaridze, pevačice gruzijsko-azerbejdžanskog porekla. Pravo iz te emisije je pozvana od strane azerbejdžanske televizije da ide u Švedsku, iako se emisija emitovala na konkurentskom kanalu AzTv.

Jedna od autorki ove pesme je Šveđanka Sandra Bjurman, čije su kompozicije predstavljale ovu zemlju na prestižnom takmičenju 2010, 2011, 2012, 2015. i 2016. Bila je i autor ukrajinske pesme iz 2014.

Azerbejdžan ove godine učestvuje u prvom polufinalu koje je na programu 10. maja u drugom delu zemalja učesnica.

Dok ne čujemo pesmu, podsetićemo se njene izvedbe hita Kristine Agilere Say something u finalnoj večeri azerbejdžanskog The Voicea.

Oznake