Evrovizija 2016

Estonska pesma za 2016. je „Play”

[dropcap]E[/dropcap]stoniju će na 61. takmičenju za najlepšu pesmu Evrope predstavljati Jiri Potsman i pesma Play. Ovaj izvođač trijumfovao je na osmom Eesti Laulu u konkurenciji deset takmičara.

Na 2. mestu takmičenje je okončala Laura s kompozicijom Supersonic a 3. pozicija pripala je grupi „Cartoon” i Kristel Aslajd s pesmom Immortality.

Finalnoj večeri Eesti Laula prethodila su dva polufinala. Kao i prethodnih godina, i ove je u konkurenciji bilo 20 pesama i izvođača koje je selekciona komisija izabrala s javnog konkursa, na koji je pristigao rekordan broj prijava (238), 19 više nego prethodne godine!

Zahvaljujući žiriju i publici, do finala su stigli:

 1. Laura | Supersonic
 2. grupa „Go Away Bird” | Sally
 3. Mik Pedaja | Seis
 4. Grete Paja | Stories untold
 5. grupa „Kéa” | Lonely boy
 6. Jiri Potsman | Play
 7. Kati Laev i „Noorkuu” | Kaugel sinust
 8. „Cartoon” i Kristel Aslajd | Immortality
 9. sastav „Meisterjaan” | Parmupillihullus
 10. „I Wear* Experiment” | Patience

Glasovi žirija i publike najpre su ravnomernom podelom glasova (50/50) izabrali troje superfinalista te su se u najužoj konkurenciji za evrovizijskog predstavnika, pored Jirija, našli i Laura i sastav „Cartoon” i Kristel Aslajd. Konačnu reč dala je publika telefonskim glasanjem te u glavni grad Švedske poslala pobednika šeste sezona talent šou-programa „Estonija traži superzvezdu”.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Prvi izbor žirija, prema broju skupljenih bodova, bio je Jiri Potsman. Na 2. mestu našao se Mik Pedaja, dok je trećeplasirani bio sastav „Cartoon” i Kristel Aslajd. Da bi se održala tajnost glasanja publike i tako sprečila favorizacija određenih izvođača, njihovi glasovi nisu saopšteni u celini, pa su tako voditelji nasumičnim redosledom, shodno ukupnom skoru, proglasili ko su superfinalisti. Iako je kod žirija bio drugi, Mik Pedaja je ostao bez superfinala.[/box]

Koliko su se Estonci posvetili ovogodišnjem takmičenju govori u prilog činjenica da je finale održano u velikoj Areni „Saku” (est. Saku Suurhall), u istom zdanju u kojem je održana Pesma Evrovizije 2002. godine.

Voditelji su bili šarmantni i poznati estonski komičari Met Avandi i Ot Step, koji su isto zaduženje imali i 2010. i 2011. godine.

Uzbudljivo veče otvorili su prošlogodišnji pobednici Elina Born i Stig Resta svojom pesmom Goodbye to yesterday, a specijalni gosti u revijalnom delu bili su estonski predstavnici na Evroviziji 1996 – Marja-Lis Ilus i Ivo Lina. Poseban gost bio je i izvršni supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand koji je svojim prisustvom uveličao ovogodišnji Eesti Laul.

Pobedničku pesmu Play komponovao je Stig Resta, kojem je nastup na ovogodišnjem Eesti Laulu deveti po redu, a stokholmska Evrovizija u maju drugo učešće na najvećem muzičkom takmičenju.

Jiri Potsman će nastupiti u prvom polufinalu 10. maja.

ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Estoncima na izboru i želi sreću na takmičenju u Stokholmu

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Kratko i jasno – moj favorit (trenutno, mada sumnjam da će se nešto bolje pojaviti)!