Evrovizija 2016

Estonija: Iščekujući pobednika

[dropcap]M[/dropcap]ožda i najposebniji izbor za Pesmu Evrovizije, koji odudara od evrovizijskih klišea, večeras dočekuje svoju veliku završnicu. Eesti Laul 2016 (srp. Estonska pesma) iznedriće 22. evrovizijskog predstavnika, koji će nastupiti u prvom polufinalu 10. maja.

Festival estonske muzike Eesti Laul je ustanovljen 2009. godine, zamenivši do tada Eurolaul kao nacionalni izbor. „Estonska pesma” je unela potpuno drugačiju filozofiju u takmičenje po kojoj je ono pre svega postalo estonsko muzičko takmičenje koje razvija muzički ukus Estonaca, a koji će biti predstavljen Evropi, za razliku od dotadašnjeg Eurolaula, na kojem je koncept bio da se odabere pesma pogodna evropskom muzičkom ukusu.

I ta filozofija je donela veliki uspeh organizatorima. Nije reč samo o uspehu na Pesmi Evrovizije, već o afirmaciji estonskih izvođača u svetu kroz Evrosong.

Od tada, Estonija je zabeležila pet nastupa u finalu Evrovizije, od kojih tri među prvih 10 – 2009, 2012. i 2015.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Estonija 2009 [/tab_title] [tab_title] Estonija 2012 [/tab_title] [tab_title] Estonija 2015 [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

No, nije uvek bilo tako. Sredinom 2000-ih Estonci se nisu najbolje snalazili s novoustanovljenim formatom takmičenja, ali su devedesete prošlog veka bile rezultatski vrlo respektabilne za ovu baltičku državu. Najbolji plasman bilo je 5. mesto 1996. Marje-Lis Ilus i Iva Lina, koji će nastupiti u finalnoj večeri Eesti Laula 2016, u znak sećanja na ovaj rezultat od pre 20 godina.

Ipak, Estonija je najbolji niz imala na početku milenijuma. Sve je počelo 4. mestom u Stokholmu 2000, da bi već naredne u Kopenhagenu ostvarili prvu i do sada jedinu pobedu. Međutim, ne može se reći da je pesma Everybody baš sve podigla na noge. Sledeće godine u Talinu, u zdanju u kojem će se održati i ovogodišnje finale nacionalnog izbora, naturalizovana Estonka švedskog porekla Salin zauzela je visoko 3. mesto.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Estonija 2000 [/tab_title] [tab_title] Estonija 2001 [/tab_title] [tab_title] Estonija 2002 [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab] [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Eesti Laul je danas jedan od najgledanijih TV programa u Estoniji. Dokaz koji toj tvrdnji ide u prilog jeste da je ove godine na konkurs nacionalne televizije pristigao rekordan broj prijava – 238 prijava, 19 više nego prethodne godine!

Selekciona komisija je sa tog spisak izabrala najboljih 20, a među njima su se našla neka od najpoznatijih imena estonske muzičke scene.

Stig Resta (est. Stig Rästa), koji je prošle godine s Elinom pevao u Beču, sada se ponovo takmiči kao kompozitor pesme Play, koju izvodi Jiri Potsman. Stigu će Eesti Laul 2016 biti čak deveti nastup na estonskoj selekciji za Evroviziju.

Pored njega, tu je i Sven Lohmus (est. Sven Lõhmus), poznati estonski kompozitor, a njegove pesme Let’s get loud (2005), Rändajad (2009) i Rockefeller street (2011) već su se čule u evrovizijskim dvoranama. Višestruki učesnik i pobednik estonskog nacionalnog izbora ovog puta se takmiči s pesmama Stories untold i Supersonic.

I Tatjana Mihajlova, poznatija kao Tanja, predstavnica Estonije 2014, takmičila se kao autor, ali kao i te godine u Kopenhagenu, i ove je ostala bez finala na estonskom takmičenju.

Estonsko takmičenje nesumnjivo je i ove godine ponudilo pregršt zanimljivih i neistraženih žanrova, mladih i neafirmisanih umetnika alternativnih muzičkih pravaca, ali i popularnih pevača s manje-više mejnstrim zvukom.

Svakako da većina pesama koje su se mogle čuti kroz dva polufinala nisu možda za svačije uši, ali u tome je valjda draž ovog festivala, te stoga velike simpatije idu ka doslednosti ovog koncepta.

U nastavku možete poslušati sve večerašnje finaliste te, ako već niste, pronaći svog favorita. Dodaćemo na kraju da je najveći favorit za pobedu upravo pomenuti Jiri Potsman s pesmom Stiga Reste Play.

Finalisti iz prve polufinalne večeri

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Mik Pedaja [/tab_title] [tab_title] „Cartoon” i Kristel Aslajd [/tab_title] [tab_title] Kea [/tab_title] [tab_title] Kati Laev [/tab_title] [tab_title] Laura [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Finalisti iz druge polufinalne večeri

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] „Go Away Bird” [/tab_title] [tab_title] Jiri Potsman [/tab_title] [tab_title] Mejsterjan [/tab_title] [tab_title] „I Wear* Experiment” [/tab_title] [tab_title] Grete Paja [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Glasanje za pobednika će biti organizovano u dve runde. Žiri i publika će u istom odnosu (50/50) izabrati troje superfinalista, da bi potom samo publika odlučila koja je pesma pobednica. Finale Eesti Laula održaće se u Areni „Saku“ (est. Saku Suurhall). Domaćini i voditelji biće Met Avandi i Ot Step.

Finale počinje u 18.30 h, a prenos preko interneta možete pratiti na sajtu: Eurovision.tv >>
[/box]
Oznake