Evrovizija 2016

Fredi u Stokholm po još jedan uspeh Mađarske

[dropcap]P[/dropcap]obednik petog izdanja TV šou-programa A Dal i 14. predstavnik Mađarske na Evrosongu je Fredi. On će u Stokholmu 10. maja, u okviru prve polufinalne večeri, pevati pesmu Pioneer koju su publika i žiri proglasili najboljom u odličnoj završnici ovog dugometražnog takmičenja.

A Dal je i ove godine okupio 30 takmičara koje je mađarska nacionalna televizija izabrala među 372 prijave pristigle na konkurs. Format koji se pokazao uspešnim u prethodnim sezonama nije menjan, te je i ove godine šou podeljen u tri kvalifikacione emisije i dva polufinala. Konačno, do finala je stiglo osmoro takmičara koji su večeras nastupili sledećim redosledom:

 1. „Mushu” | Uncle Tom
 2. grupa „Parno Graszt” | Már nem szédülök
 3. Berkeš Oliver i Tot Andi | Seven seas
 4. Petruška | Trouble in my mind
 5. Gerge Olah | Győz a jó
 6. Fredi | Pioneer
 7. „Kállay-Saunders Band” | Who we are
 8. Vašari Andre | Why
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]„Kállay-Saunders Band” je tokom izvođenja imao tehničkih problema, te je pesmu izveo dva puta. Najuspešniji predstavnik Mađarske u novoj evrovizijskoj eri, Kalai-Saunders Andraš, koji sada predvodi pomenuti bend, nije uopšte zvučao dobro tokom izvođenja, te je i žiri ostao u čudu.[/box]

Stručni žiri koji je pratio celo takmičenje i većim delom uticao na spisak polufinalista i finalista činili su Pijero (koji istu ulogu imao i prošle godine), te novi članovi Žeda, Frenreis Karolj i Bot Mikloš. Njihov zadatak bio je da ocene i večerašnje nastupe, i to ocenama 4, 6, 8 i 10, i tako izaberu četvoro superfinalista.

Najviše bodova ovim sistemom dobili su:

 1. Fredi | Pioneer – 34 poena
 2. Gerge Olah | Győz a jó – 28 poena
 3. „Kállay-Saunders Band” | Who we are – 18 poena
 4. Petruška | Trouble in my mind – 14 poena

Nakon toga, publika je svojim glasanjem „udarila pečat” na ovogodišnje više nego uspešno takmičenje. Pored ustaljenog telefonskog i online glasanja na sajtu A Dala, TV gledaocima je omogućeno da podršku svojim favoritima pruže i putem posebne namenske aplikacije takmičenja na svim smartphone telefonima (Android, Windows Phones, IOS) rangiranjem pesama od 1 do 10. Glasanje je preko te aplikacije bilo omogućeno i gledaocima širom sveta, ne samo u Mađarskoj.

Na osnovu pristiglih glasova publike voditelji su proglasili pobednika – očekivano, bio je to Fredi koji će s pesmom Pioneer nesumnjivo Mađarskoj doneti još jedan dobar rezultat.

U revijalno delu večeri nastupila je prošlogodišnja predstavnica Mađarske Čemer Boglarka „Boggie” te Aleksandar Ribak, evrovizijski pobednik 2009. Uloga voditelja i domaćina ovogodišnjeg A Dala ponovo je poverena Tatar Čili i Harsanji Leventeu.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Inače, mađarski izbor za Evrosong oborio je sve dosadašnje rekorde. Samo tokom prve kvalifikacione emisije registrovana je poseta sajtu od 71.000 jedinstvenih posetilaca, a ista emisija bila je najgledaniji TV program – čak 757.000 Mađara pratilo je početak evrovizijske selekcije. Osim toga, prvi put se nekoliko pesama našlo na zvaničnim mađarskim top-listama pre završetka i izbora pobednika.[/box]

ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Mađarima na izboru i želi mnogo sreće na takmičenju u Stokholmu

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Nije
  los izbor, mada ako izaberu Letonci Justs, Estonci Jurija, Svedjani
  Oskara ili Robina, uz Sergeja iz Rusiej bice cupavo jer svi imaju dobre
  pesme i slicne, cekamo rusku da cujemo za nedelju dana. Sa Gergo bi
  mozda bolej proslu u takvom konkreunciji jer se njegova pesma razlikuje
  od ostalh pesama sa Evrovizije 2016.

 • Mađarska u zadnjim godinama ući od švedske izgleda. Sve vise napreduju, sviđa mi se. Super odluka!