Evrovizija 2016

Finska odlučila: Sandja peva

[dropcap]V[/dropcap]ečeras je u ledenoj dvorani „Helsinki” (eng. Helsinki Ice Hall) održano finale muzičkog šou-programa Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) 2016. Kao 50. predstavnik, Sandja će imati tu čast da brani boje zastave svoje zemlje u Stokholmu na predstojećoj Pesmi Evrovizije.

Devet kompozicija iz tri polufinalne večeri nastupilo je po sledećem redosledu:

 1. bend „Cristal Snow” | Love is blind
 2. Stela Kristin | Ain’t got time for boys
 3. Anika Milan i Kimo Blom | Good enough
 4. Eini | Draamaa
 5. grupa „Barbe-Q-Barbies” | Let me out
 6. Tuli Okonen | Don’t wake me up
 7. Sandja | Sing it away
 8. Sara Alto | No fear
 9. Mikael Sari | On it goes

Konačnu odluku o predstavniku doneli su ravnopravno desetočlani stručni žiri iz raznih društvenih i profesionalnih slojeva, zajedno sa publikom. Glasanje je proteklo veoma napeto. Mesta su se smenjivala iz dodele poena u sledeću dodelu. To dokazuje da su pesme veoma kvalitetne i da su nijanse odlučile između Sandje, Mikaela i Sare. Međutim, ubrzo se Sandja našla na prvoj poziciji i napravila je veliku bodovnu razliku u odnosu na druge pesme.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

S prvim danima leta Finska je pokrenula novu evrovizijsku selekciju objavom da će šou Uuden Musiikin Kilpailu još jednom biti nacionani izbor za evrovizijskog predstavnika.

U konkurenciji za jubilarnu 50. evrovizijsku pesmu Finske našlo se 18 takmičara izabranih s javnog konkursa, među kojima su svoje mesto našli i neki od ranije poznatih izvođača, poput Sare Alto (drugoplasirana 2011), Mikaela Sarija (2. mesto 2013) te sastava „Cristal Snow” koji se takmičio 2008. i zauzeo 3. mesto.

Uuden Musiikin Kilpailu 2016 sadržao je tri polufinalne emisije u kojima se takmičilo po šestoro umetnika, a troje s najviše dobijenih glasova od TV gledalaca došlo je do završnice.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Finalno veče je otvorila grupa „Lordi” svojom čuvenom pobedničkom pesmom iz 2006. godine, dok su nas u revijalnom delu zabavljali plesači. Naravno, svega ovog ne bi bilo bez šarmantnih i veoma uvežbanih voditelja, Kriste Sikfrids i Rope Salminen. Ovaj fenomenalan program je Krista učinila posebnim, tako što je pred sam kraj glasanja otpevala svoju pesmu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Nastup na UMK [/tab_title] [tab_title] Video-spot [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]
Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Kad bi mogli dobar scenski nastup za ovu pesmu, mislim da bi tad Finska mogla da udje u prvih 15. Ovako poluprazna pesma.

 • Finci su sami sebi upropastil sanu za dobar plasman,ne vidim ovu pesmu u TOP 15 u finalu ako udju uopste u finale sa ovom pesmom. Imali su nekoliko pesama koje bi im donele bolji plasman na Evroviziji od ove.