Evrovizija 2016

Očekivano – Džo i Džejk na čelu britanskog ostrva

[dropcap]N[/dropcap]ajpoznatija kraljevina na svetu je izabrala da u Stokholm putuje duo Džo i Džejk. Publika u Ujedinjenom Kraljevstvu najveću podršku je svojim glasovima dala kompoziciji You’re not alone i tako dala mogućnost da 59. evrovizijski predstavnik Ostrva ostvari šestu pobedu za Britance na Evrosongu.

Britanija je, nakon šest godina, ove sezone održala prvo otvoreno nacionalno finale u kojem je učestvovalo šest različitih takmičara i pesama. U procesu selekcije učestvovali su članovi Britanske asocijacije produkcije fonograma (BPI), Britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora (BASCA) te nekoliko odabranih članova evrovizijskog udruženja obožavalaca Pesme Evrovizije – OGAE United Kingdom.

Šestoro takmičara koji su imali priliku da se takmiče bili su:

  1. Džo i Džejk (Joe and Jake) | You’re not alone 
  2. Bjanka (Bianca) | Shine a little light 
  3. Dalsima (Dulcima) | When you go
  4. Metju Džejms (Matthew James) | A better man
  5. duo „Darline” | Until tomorrow
  6. Karl Vilijam Lund (Karl William Lund) | Miracle

Takmičenje pod nazivom Eurovision: You decide (srp. Evrovizija: Vi odlučujete) održalo se u londonskoj dvorani The O2 Forum, uz domaćinstvo Mel Gidrojs i prenos na četvrtom programu nacionalnog medijskog giganta BBC.

Tokom nešto više od 90 minuta programa, pored takmičarskih pesama, publika i TV gledaoci mogli su da se podsete nekih od najzanimljivijih evrovizijskih nastupa s proslave 60. godišnjice Pesme Evrovizije, koja se prošle godine održala u Londonu. Pored  toga, specijalni gosti bili Katrina Leskanič iz grupe Katrina & The Waves (Ujedinjeno Kraljevstvo 1997) te aktuelni evrovizijski pobednik Mons Selmerlev (Måns Zelmerlöw). Posebni minuti bili su posvećeni nedavno preminuloj legendi Bi-Bi-Sija Teriju Voganu, koji je na specifičan način obeležio čitavu jednu evrovizijsku eru.

Uprkos tome što je u šouu učestvovao i tročlani panel stručnog žirija, u kojem su bili Katrina Leksanič, Keri Grant i Džej Revel, apsolutnu moć odlučivanja imala isključivo publika telefonskim i online glasanjem. Na samom kraju emisije, voditeljka Mel Gidrojs je u društvu svih učesnika proglasila pobednike, poželevši im sreću na takmičenju u Stokholmu.

Duo Džo i Džejk bio je i jedan od favorita pre samog takmičenja, te su se prognoze pokazale kao vrlo dobre.

ESC Serbia čestita Britancima na izboru i želi sreću na takmičenju u Stokholmu