Evrovizija 2016

Norveška: Iščekujući pobednika

[dropcap]S[/dropcap]talno u senci svojih dragih suseda Šveđana i uz pritajeno rivalstvo, Norvežani godinama unazad silan trud ulažu ne bi li postali prepoznatljivi i omiljeni u evrovizijskom svetu.

Tradicije im ne nedostaje (naprotiv!), skandinavske strasti prema Evroviziji takođe, ali kao i Dancima, fali im (samo?) muzičkog identiteta. Poslednjih godina koncept tradicionalnog festivala Melodi Grand Prix se menjao, menjali su se ljudi, producenti… Ipak, kada je reč o samom programu, može se reći da Norvežani to rade s mnogo više stila nego Danci i Šveđani, s mnogo manje kiča, histeričnih prezentacija i slično.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Nažalost, glavne asocijacija na Norvešku nisu tri evrovizijske pobede, niti Aleksandar Ribak ili famozna pesma Nocturne grupe „Secret Garden”, već podatak da su više nego ijedna druga evrovizijska zemlja bili poslednji – čak 11 puta, od kojih četiri bez ijednog dobijenog boda. Mi ćemo se ipak prisetiti svih norveških pobeda.[/box] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] La det swinge [/tab_title] [tab_title] Nocturne [/tab_title] [tab_title] Fairytale [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Kao i prošle godine, i ove norveški „Gran-pri pesama” ima samo jedno takmičarsko veče – ovog puta bez velikog radijskog orkestra, nažalost. Dvorana je ista (Oslo Spektrum), voditelji su isti (Kore Magnus Berg i Silja Nimoen), a kompozicije…

Na konkurs je pristiglo oko 1.000 pesama. Organizatori rekoše da se ove sezone nisu oslanjali na zvučna imena norveške muzičke scene, već isključivo na „kvalitet pesama i raznovrsnost žanrova”. Stoga je jedino grupa „Stage Dolls” najpoznatije ime, budući da se radi o bendu koji je već duže vreme aktivan i poznat u Norveškoj.

A evo i ovogodišnji kandidata za Stokholm:

  1.  Agnete | Icebreaker (Ledolomac)
  2.  Eluis | History (Istorija)
  3.  Fredi Kalas | Happy rush (Nalet sreće)
  4.  Lajla Samuels | Afterglow (Sjaj posle)
  5.  Makeda | Stand up (Ustani)
  6.  grupa „Suite 16” | Anna Lee (Ana Li)
  7.  Stine Hole Ula | Traces (Tragovi)
  8.  grupa „Stage Dolls” | Into the fire (U vatru)
  9.  grupa „Pegasus” | Anyway (Svakako)
  10.  grupa „The Hungry Hearts” i Lisa Dilan | Laika (Lajka)

Evrovizija ili animirani filmovi za decu?

Slušajući ovogodišnje norveške adute za Stokholm, nije zgoreg da se čovek zapita jesu li pisane da bi obogatile norvešku kinematografiju ili zastupale državu na najvećem muzičkom takmičenju? Pitanje je i koja je ciljna grupa slušalaca i gledaca kojima se organizatori i producenti obraćaju.

Teško je proceniti i predvideti, no ovogodišnje ’pesmičice’ trebalo bi vrlo, vrlo, vrlo često slušati, ne bi li se i zavolele. Svakako da evrovizijska publika u Stokholmu neće imati taj cilj, pa je pitanje svih pitanja – koja pesma ima „instant” moć da se „zalepi” u uši.

Kao favoritkinja ističe se Agnete s pesmom LedolomacIcebreaker je, izgleda, ona „instant 2 u 1” opcija – refren koji nema aposlutno nikakve veze sa strofama te onaj ko je prvi put čuje može da očekuje da je neko namerno promenio CD. Uaaa za di-džeja!

S druge strane, najozbiljniju kompoziciju, ali opet nedovoljno efektnu, izvešće Lajla Samuels. Nasuprot njoj, najneozbiljniju, za kakve smo mislili da su najotrovnijim hemikalijama iskorenjenje u modernoj eri Evrosonga, peva grupa „The Hungry Hearts” i Lisa Dilan.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Afterglow [/tab_title] [tab_title] Laika [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Izbor je pred vama, a najteži svakako pred norveškom publikom.

Oznake