Evrovizija 2016

Mađarska: Iščekujući pobednika

[dropcap]N[/dropcap]akon tri kvalifikacione emisije i uzbudljiva polufinala, ove subote čeka nas veliko finale jednog od najboljih nacionalnih evrovizijskih izbora – A Dala. Nakon osvojenog 20. mesta u finalu prošle godine, standardi su veći, očekivanja viša, a ni entuzijazma ne manjka za biranje kandidata za Stokholm 2016. koji će biti šesnaesti predstavnik Mađarske na omiljenom nam festivalu.

Mađarska je debitovala na evrovizijskom takmičenju još 1993. godine, a led je probila Sulak Andrea s pesmom Árva reggel. Ovaj debi nije prošao u velikom stilu, budući da Andrea nije prošla posebno predtakmičenje „Kvalifikacije za Milstrit”.

Shvativši da mogu bolje, Mađari su sledeće godine poslali Frideriku Bajer da brani boje Mađarske s pesmom Kinek mondjam el vétkeimet? što se ispostavilo kao dobra odluka – Fredirika je i dalje najbolje plasirani izvođač iz Mađarske, s osvojenim 4. mestom.

Do 1998. Mađarska na polju rezultata degradira sve više, da bi donela odluku da se isključi iz takmičenja do daljeg. Ipak, kada se sredinom 2000-ih uključuju i druge istočnoevropske i kavkaske zemlje, Mađarska se vraća na takmičenje s grupom NOX koja s pesmom Forogj vilag! zauzima solidno 12. mesto u finalu.

Jubilarna deseta predstavnica Magdi Ruža prva je koja je u ovom milenijumu uspela da uvede Mađarsku u TOP 10 s pesmom Unsubstantial blues 2007.

Godine 2009. dešava se prvi evrovizijski skandal u Mađarskoj, kada se nakon potvrđenog učešća na takmičenju u Moskvi ispostavilo da je pesma koju je mađarska televizija izabrala zapravo prethodno već objavljena oktobra 2008, što se kosilo s pravilima takmičenja. Na kraju Mađarska na Evroviziju šalje Adok Zoltana koji završava 15. u polufinalu i ne kvalifikuje se dalje.

„A Dal” era

Nakon što je mađarski javni medijski servis reorganizovan, „presavijen je tabak” i od sezone 2011/2012. započeta je nova era Mađarske na Evrosongu. Oformljeno je novo takmičenje po uzoru na brojne druge muzičke rijaliti programe – A Dal – koje je ove godine dočekalo svoje peto izdanje! Izuzetno uspešan TV format iznedrio je brojne hitove u Mađarskoj, a takmičenje je postalo jedno od omiljenijih među evrovizijskim fanovima. Tako nisu izostali ni uspesi na Evrosongu.

Onaj najveći koji su Mađari ostvarili u poslednje vreme svakako je 5. mesto Kalai-Saunders Andraša i pesme Running 2014. godine, koja se od ostalih numera izdvojila po tome što umesto o ljubavi govori o problemu nasilja.

Sada je red na pohod u sam evropski TOP na Evroviziji 2016. Prekvalifikacije i polufinala su završena, a od 30 sada je ostalo samo osmoro najboljih. Metod glaasnja do finala je bio sledeći – najpre je četvoročlani žiri svojim ocenama birao troje finalista, da bi potom publika među preostalima pronašla svog favorita i poslala ga u završnicu. Tako su se u finale kvalifikovali:

  • Petruška | Trouble in my mind
  • Gerge Olah | Győz a jó
  • „Kállay-Saunders Band” | Who we are
  • „Mushu” | Uncle Tom
  • Vašari Andre | Why
  • Grast Parno | Már nem szédülök
  • Fredi | Pioneer
  • Berkeš Oliver i Tot Andi | Seven seas

Ovogodišnja ponuda

Vrlo dobra i originalna! Osmoro takmičara izvodi stilski uglavnom raznovrsne pesme, a svaka od njih ima svoj šmek i karakter po kojima se raspoznaju čak i nakon prvog slušanja.

Ipak, ima jedna tanka nit koja se proteže ovom finalnom večeri – više nego ikad ranije, u pojedinim pesmama čuje se mađarski melos, dok su ostale pesme moderne elektro-pop-rok pesme i „kapacitetni” hitovi. Dakle, pred mađarskom publikom i žirijem naći će se izvesno težak izbor!

Ovom prilikom izdvajamo pesme benda „Kállay-Saunders”, dueta Berkeš Oliver i Tot Andi te Fredija, za kojeg smatramo da bi bio možda i najbolji predstavnik Mađarske u Stokholmu ovog maja.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Fredi [/tab_title] [tab_title] Oliver i Andi [/tab_title] [tab_title] „Kállay-Saunders Band” [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Svakako da ne možemo da ispustimo ni vrlo zanimljive melodije koje izvode Gerge Olah, Petruška i Grast Parno – sve su obogaćene nacionalnim notama, iako, ruku na srce, nisu najsjajnije otpevane.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Gerge Olah [/tab_title] [tab_title] Petruška [/tab_title] [tab_title] Grast Parno [/tab_title] [/tabs_head] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [tab]  [/tab] [/tabs]

Ovo će nesumnjivo biti najbolje nacionalno finale u večeri kada će i Finska, Slovenija, Norveška i Moldavija izabrati svoje predstavnike, te je naša topla preporuka da budete uz naše severne komšije!

Oznake