Evrovizija 2016

Austrija se pita: „Wer singt für Österreich?”

[dropcap]„K[/dropcap]o peva za Austriju?” saznaće se u petak 12. februara, nakon što austrijska publika i stručni žiri budu izabrali pobednika istoimenog takmičenja.

Za evrovizijskog predstavnika Austrije nadmetaće se uglavnom mladi lokalni talenti koje je pronašao Eberhard Forher, austrijski muzičar i producent, u saradnji s evrovizijskim timom nacionalne medijske kuće. On je proteklih godina naročito došao u žižu javnosti pokretanjem Jutjub kanala AUSTRO ZONE, na kojem promoviše mlade austrijske muzičare, bendove i pevače. Svake godine preko 1.000 mladih talenata pošalje svoje radove na AUSTRO ZONE, pa je Forher imao dobru bazu za izbor evrovizijskih kandidata.

U muzičkom TV šouu Wer singt für Österreich? naći će se sledeći izvođači:
* klik na naziv pesme radi preslušavanja

Devet takmičara izabrao je Eberhard Forher u saradnji s austrijskim evrovizijskim timom, dok je desetog izabrala publika u online glasanju na zvaničnoj evrovizijskoj Fejsbuk stranici ÖRF. Pevačica rodom iz Bosne i Hercegovine Azra Halilović „AzRaH” bila je pobednica tog džoker takmičenja, dobivši najviše „lajkova”, tj. 7.168 validnih glasova u konkurenciji petoro drugih neafirmisanih pevača.

O pobedniku i 49. predstavniku Austrije na Pesmi Evrovizije u Stokholmu odlučivaće zajedno panel stručnog žirija i publike kroz dva kruga glasanja. Članovi stručnog žirija će biti:

  • Končita Vurst – pevačica, nekadašnja predstavnica Austrije i pobednica Pesme Evrovizije 2014. godine u Kopenhagenu
  • Madita – pevačica i glumica
  • Džuli Frost – pevačica i tekstopisac, autor evrovizijske pobedničke pesmeSatellite Lene Majer-Landrut
  • Novinarski žiri sačinjen od osam osoba (njihovi glasovi će se računati kao jedan)

Najpre će svakoj pesmi pojedinačno i publika i stručni žiri dodeliti poene od 1 do 10. Dve pesme koje tako budu dobile najviše bodova plasiraće se u drugu rundu nacionalnog izbora, u kojoj će glasati isključivo publika putem telefonskih poziva i SMS poruka. Pobednik i predstavnik Austrije u Stokholmu je onaj ko bude osvojio najviše glasova publike.

Voditelji emisije biće Alis Tumler i Andi Knol, a izbor počinje u 20.15 h i možete pratiti putem veb-striminga na stranici:

Oznake