Intervjui

Mons Selmerlev – „savršeno oštećeni“ švedski heroj

[dropcap]A[/dropcap]ktuelni pobednik Pesme Evrovizije i verovatno najpopularniji Šveđanin u ovom momentu Mons Selmerlev, dao je intervju zvaničnom nemačkom evrovizijskom sajtu Eurovision.de. Novinarki Patriciji Batl (Patricia Battle) otkrio je šta mu se motalo po glavi za vreme glasanja te o čemu sanja u budućnosti i kako bi sledeći Evrosong u Švedskoj mogao izgledati.

Mons je istakao da mu se od pobede na Evroviziji mnoga vrata otvaraju. „Poslednji dani su bili vrlo haotični, mnogo se i slavilo, ali se i mnogo toga izdešavalo“, kazao je Mons.

Novinarka ga je upitala koliko je godina ostario tokom glasanja, aludirajući na nervozu i neizvesnost koja je u tim trenucima vladala.

„Nisam bio nervozan u početku. Neposredno nakon nastupa rekao sam sebi da sam dao sve od sebe i da više ne želim da se opterećujem. Šta bude, biće. Kada sam uvideo da je Ruskinja odmakla oko dvadesetak poena, pomislio sam da bi drugo, treće mesto bilo odlično i da će ona sigurno pobediti. No, kada sam prvi put prešao Polinu i kada su u dvorani počeli da skandiraju Schweden! Schweden! pomislio sam – možemo do pobede! Kako su se dvanaestice množile i u trenutku kada je postalo izvesno da sam pobedio, ostario sam sigurno nekoliko godina“, priseća se kroz smeh Mons.

Foto: Eurovision.de

Sa ruskom predstavnicom Polinom nije više imao prilike da popriča. Osvrnuo se i pohvalio simpatični video Nemice An-Sofi, rekavši da je dobro odreagovala nakon neslavnog plasmana te da deli s njom mišljenje da je bolje biti poslednji, nego u sredini, jer te publika tako bolje upamti.

Monsov peti studijski album nosi naziv „Perfectly demaged“ (Savršeno oštećen), pa se mnogi pitaju zašto je naslov tako negativan. „Hej, pa ti si HEROJ“, pita se novinarka.

„To je naslov jedne numere s albuma. Pesma govori o tome da niko nije savršen, da svako nosi svoje ožljke i ima nedorečenosti u sebi, ali da je ipak svako na sebi svojstven način – perfektan“.

Novi album je osvrt na njegov život poslednjih nekoliko godina jer, kako i sam kaže, švedski mediji su mu posvetili puno pažnje, i u dobrom i u lošem kontekstu, tako da se i sam oseća „perfectly damaged“ i da mu je zbog toga taj naziv bio najprikladniji.

„Imao sam utisak da kritičari očigledno nisu želeli da se moj album dobro proda i da je trebalo da svi dobri naslovi iz prošlosti nestanu. Ujedno se dogodio i taj skandal u jednoj tv emisiji i tada je sve totalno eskaliralo“, pojašnjava Mons, nadovezujući se na silne optužbe na navodno njegove homofobične izjave u toj emisiji.

Mons i njegov pas Messi (Foto: Eurovision.de)

„Radilo se o nesporazumu. Upotrebio sam neprimeren termin koji je imao negativnu konotaciju, ali ja nisam homofob, naprotiv. Često sam nastupao na raznim tematskim gala večerima i paradama ponosa, kako bi podržao LGBT populaciju i potvrdio svoj stav. Za mene je homoseksualnost podjednako normalna, kao i heteroseksualnost, ali je ta moja izjava samo pogrešno protumačena“, kaže Mons. Želja mu je bila da sva ta polemika prestane, ali su kritičari terali mak na konac. Dugo je ta tema dominirala u Švedskoj.

„Nakon toga, imao sam želju da se barem dva meseca zaključam kod kuće, sakrijem pod krevet i sačekam da sve prođe.“

Ipak, posle kiše dođe i sunce. Nakon pobede u Beču, u Austriji su štampane poštanske markice s njegovim imenom, a u svom rodnom gradu Lundu već je dobio status počasnog građanina. Na glavnom trgu ga je dočekalo 15.000 ljudi, a čelnici grada su u njegovu čast posadili drvo.

Svoju pobedu je posvetio školama u Južnoj Africi i Keniji, sa kojima sarađuje kroz humanitarni rad i navodi da su mu i oni čestitali, te da je time bio toliko dirnut, da je zamalo zaplakao.

Doček na glavnom trgu u Lundu (Foto: Eurovision.de)

Kada su u pitanju planovi za naredni Evrosong, kolaju priče da bi upravo Mons mogao da bude jedan od voditelja, i to zajedno sa poznatim švedskim glumcem Dolfom Lundgrenom, sa kojim je već imao priliku da vodi Melodifestivalen 2010. godine.

„Ukoliko bi mi ponudli da vodim Evroviziju naredne godine, bio bih počastvovan. To je jedinstvena životna ponuda koja se ne odbija.“

„Švedski heroj“ takođe smatra da bi Stokholm trebalo da bude domaćin narednog Evrosonga s obzirom na to da je prošli put ostao „kratkih rukava“. Mišljenja je i da se takmičenje ne može održati u Geteborgu, jer krov dvorane „Skandinavijum“ ne bi izdržao teret tehnike koja se postavlja.

Mons Selmerlev će 13. juna napuniti 29 godina. Poželeo je da pobeda na Evroviziji bude početak jedne internacionalne karijere.

Izvor: Eurovision.de
Intervju vodila: Patricija Batl (Patricia Battle)
Prevod s nemačkog: Giorgio

Oznake