Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – Elnur Husejnov

[dropcap]E[/dropcap]lnur Husejnov nije nepoznat publici Pesme Evrovizije. On je 2008. godine zajedno sa Samirom predstavljao Azerbejdžan na debitantskom nastupu ove zemlje u Beogradu. Ove godine će nastupiti kao solo izvođač u savremenoj mističnoj baladi pod nazivom Hour of the wolf.

„House of the wolf“ je moderna, mistična balada. Već sam zaljubljen u nju. Verujem u svoju pesmu jer ima toliko puno moćnih poruka. Najveća je ona ona da svako srce zaslužuje borbu i nikad ne treba da odustanemo. Moramo da se borimo za svoju sreću i bolju budućnost. Odlazim na Pesmu Evrovizije da podelim ovu poruku sa evropskom publikom.

Elnur je nakon ubedljive pobede u turskom izdanju šoua za talente The Voice of Turkey dobio priliku da ponovo predstavi svoju matičnu državu na Evrosongu. Azerbejdžanska televizija Idžtimai dugo se predomišljala na koji način će izbarati predstavnika za Beč – najpre je opcija bila ponovo pokretanje šoua Turneja „Nacionalna selekcija“ (Milli Seçim Turu), da bi se kasnije odlučili za interni odabir i pesme i izvođača.

Elnur o svom nastupu na Evroviziji kaže da je to velika šansa da predstavi sebe kao solo izvođača. „Već imamo ideju za hipnotišući nastup na sceni Evrosonga, stoga očekujte nešto specijalno na Pesmi Evrovizije 2015“, najavio je Elnur.

Kaže da pre nastupa nema neku specijalnu rutinu i da je već kasno kako bi neku usvojio.

Odraz u sadašnjosti – Elnur Husejnov

Elnur je rođen 3. marta 1987. godine u Ašhabadu, glavnom gradu Turkmenistana. Sa pet godina imao je prvi susret sa muzikom i to na časovima klavira i pevanja. Sa roditeljima se 1999. godine seli u Baku. Elnur je tada počeo da eksperimentiše sa drugim muzičkom žanrovima kao što su džez, pop, klasika. Radio je na državnoj akademiji za operu i baletsko pozorište i državnoj filharmonijskoj dvorani. Svoje znanje i vokalne tehnike nastavio je da usavršava uz usmeravanje renomiranih vokalnih trenera. Muzičku školu je napustio 2004. godine, da bi se oprobao kao stilista i frizer.

Kako je već pomenuto, biće ovo Elnurov drugi nastup na Pesmi Evrovizije. Zajedno sa Samirom nastupio je u debitantskoj azerbejdžanskoj pesmi 2008. godine u Beogradu, a tamo su osvojili 8. mesto u Velikom finalu (Elnur je, ako se sećate nastupa, bio „anđeo“). Nakon tog takmičenja Elnurova muzička karijera imala je neobičan preokret.

Najpre je zbog nesuglasica sa PR službom, zaduženom za Pesmu Evrovizije, nestao sa muzičke scene godinu dana. Sledeće, 2009. godine, Elnur je najavio da odlazi u Ukrajinu, kako bi tamo pokušao da nastavi karijeru, međutim taj odlazak se nikada nije desio, iako je imao nekoliko džez nastupa u toj zemlji. Aplicirao je, ali nije nastupio na azerbejdžanskom nacionalnom izboru 2011. godine. Zajedno sa poznatim azerbejdžanskim pijanistom imao je koncertnu turneju pod nazivom „We have to search“, u okviru koje su zajedno izvodili autorske pesme u džez, pop i soul maniru. U isto vreme proučavao je tradicionalne elemente azerbejdžanske muzike.

Nastupio je i u azerbejdžanskoj verziji mjuzikla „Notre-Dame de Paris“, a potom 2014. u turskoj verziji muzičkog takmičenja za nove talente The Voice of Turkey. Postavio je rekord u finalnoj borbi, sakupivši više od million glasova. Bila je to ubedljiva pobeda koja mu je na kraju puta donela mesto na ovogodišnjem takmičenju u Beču.

Odraz u prošlosti – Elizabet Andreasen (Norveška 1996)

Jedno od najprepoznatljivijih lica Pesme Evrovizije je nesumnjivo Elizabet Andreasen – švedska/norveška pevačica koja se četiri puta pojavila na evrovizijskoj sceni, poslednji put u Oslu 1996. godine sa pesmom I evighet (Za večnost).

Himnična, svečana, raskošna pesma sa snažnom porukom odjekivala je dvoranom „Oslo Spektrum“ te godine, baš kao što će House of the wolf ovog maja u Beču. Elizabet Andreasen je na domaćem terenu zauzela 2. mesto, a numera u kojoj je pevala o večnoj prirodi ljubavi, koja nadživljava dane i godine koje prolaze, postala je kasnije jedna od omiljenih kod publike. I evighet je kasnije prevedena na švedski i engleski, a 1998. godine i na nemački jezik, za potrebe ceremonije obeležavanja stogodišnjice nemačke sportske federacije.

Bio je ovo četvrti i do sada poslednji evrovizijski nastup Elizabet Andreasen, koja se do sada takmičila ukupno 12 puta na nacionalnim selekcijama u Švedskoj i Norveškoj i dva puta kao domaćin i voditelj. U duetu sa Hane Krog, poznat pod imenom „Bobbysocks“, donela je Norveškoj prvu evrovizijsku pobedu 1985. sa pesmom La det swinge, čiji je autor proslavljeni norveški kompozitor Ralf Levland (Secret Garden, 1995). U nastavku vam donosimo pregled svih njenih evrovizijskih nastupa:

  • 1982, Chips | Dag efter dag – 8. mesto (Švedska)
  • 1985, Bobbysocks | La det swinge – 1. mesto (Norveška)
  • 1994, Elizabet Andreasen i Jan Verner Danijelsen | Duett – 6. mesto (Norveška)
  • 1996, Elizabet Andreasen | I evighet, 2. mesto (Norveška)

Popularno zvana „Betan“, ova Norvežanka ima izrazito bogatu diskografiju, a i danas je muzički aktivna. Zaljubljenost u Pesmu Evrovizije ne prestaje pa je poslednji u nizu pokušaja imala ove godine na norveškom Melodi Grand Prixu, opet u duetu, ali ovog puta sa Torom Endresenom (Norveška 1997). Njihova pesma All over the world zauzela je na kraju 4. mesto.

Oznake