Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – Elina Born i Stig Resta

[dropcap]S[/dropcap]uprotnosti se privlače… Elina je temperamentna devojka iz malog mesta, koja uživa u gradskom životu i koja bi želela da putuje u Afriku da čuva žirafe. Smireni Stig radije bi išao na Antarktik. Za razliku od Eline, on je odrastao u delu grada punom izazova. Danas bi radije da živi na selu, gde bi stvarao muziku u miru.

Pre tri godine prema mnogima najzgodniji estonski tekstopisac Stig naleteo je na Jutjub snimak mlade devojke koja je pevala pesmu Cruz Kristine Agilere. „Bio sam potpuno očaran njenom muzikalnošću“, dodao je Stig.

Elina je bila u školi, kada je stigla poruka od poznatog tekstopisca u njen inboks na Fejsbuku. „Da budem iskrena, počela sam da plačem. Trebalo mi je nekoliko dana da sakupim snagu da odgovorim“, priseća se Elina.

Ostalo je istorija. Ne može 79% da bude greška. Bila je to velika pobeda koju su estonski glasači poklonili pesmi Goodbye to yesterday – istoj pesmi koja je godinama čekala u Stigovoj fioci na pravi momenat i pravog partnera. Ovaj procenat dobijenih glasova je najveći u istoriji estonskog nacionalnog izbora. Nijedna pesma u prošlosti nije pobedila sa tolikom razlikom.

Pesma „Goodbye to yesterday“ napisana je pre nekoliko godina dok sam sedeo u sobi i improvizovao na gitari. Krenuo sam da sviram i odmah sam dobio celu strofu. Odmah je postalo jasno da pesma zahteva duet. Na kraju leta, kada sam preslušavao svoje stare ideje, razmišljajući da se prijavim za „Eesti Laul“, pesma mi je istog trenutka pala na pamet. Kako je prethodna saradnja sa Elinom dobro prošla, učinila se kao savršena pesma za nas dvoje. Ovo je priča o dvoje ljudi i mnogi će moći da se identifikuju sa njom.

Odraz sadašnjosti – Elina Born i Stig Resta

Stig inače retko kad peva. Uglavnom piše pesme za druge izvođače ili za bend u kom svira gitaru. Prošlogodišnje najveće hitove u Estoniji producirao je njegov tim. Stigova producentska kuća bila je zadužena za pisanje pesama za finaliste estonskog Idola.

Stig je rođen 24. februara 1980. godine. Osim što je pevač, on je i tekstopisac, gitarista, producent. Muzikom se bavi više od 10 godina, a isto toliko ima hitova broj 1. Čak osam puta učestvovao je na nacionalnom evrovizijskom izboru u Estoniji. Pre nego je nastupio ove godine, najavio je da će ovo biti njegov poslednji nastup, ali se prethodnih godina uglavnom takmičio s bendom. Stigov projekat bio je i elektro-pop bend „Outloudz“, koji je lansiran 2010. godine, a u kome Stig peva i svira gitaru. I s tim bendom je učestvovao na nacionalnom izboru, i to 2011. godine sa pesmom I wanna meet Bob Dylan, kada su osvojili isti broj poena kao i pobednica Geter Jani. Bend je rasformiran 2014. godine.

Elina je rođena 29. juna 1994. godine. Takmičila se u petoj sezoni muzičkog takmičenja za talente Estonia is looking for Superstar. Tokom takmičenja pevala je pesme Džudi Garland, Adel, Bijonse, Džona Lenona, benda „Aerosmith“, Kristine Agilere. Otpevala je i svoju pesmu Enough na kojoj je radio i Stig, i na kraju završivši na 2. mestu. Sa istom pesmom konkurisala je za nacionalno takmičenje Eesti Laul 2013. godine, gde je ušla u finale, ali je tamo zauzela 8. mesto. Nakon toga usledio je njen prvi solo koncert. Drugi singl Mistery, čiji je jedan od autora takođe Stig, objavljen je u avgustu 2014. godine.

Osim što peva, Elina i komponuje muziku i nada se da će se nešto i od tog rada naći na njenom debitantskom albumu, čije se izdanje očekuje kasnije tokom godine, a celokupan album biće na engleskom jeziku. Elina je takođe i iznenađujuće vešta reperka, iako publika nije svesna toga. Još uvek…

Elina i Stig se veoma dobro slažu, dobri su prijatelji u privatnom životu, no nemaju previše zajedničkog vremena.

Pre izlaska na scenu Elini je potrebno nekoliko minuta kompletne tišine, dok Stig razmišlja o prvoj noti. Veoma su ponosni i srećni što učestvuju na Pesmi Evrovizije, a 180 miliona gledalaca je publika iz snova za svakog umetnika i tekstopisca.

Odraz u prošlosti – duo „The Common Linnets“ (Holandija 2014)

Asocijacija je jasna – duet, gitara, pop pesma umerenog ritma… Istina, holandski duet je uneo duh i atmosferu kantri muzike u evrovizijsku dvoranu, ali baš kao i Ilse i Vejlon, i Elina i Stig donose „ono nešto“ što ih povezuje, čini jednim biće u dva glasa – jednostavnost do koje se treba znati uzdići.

Iskusni muzičari Ilse de Lange i Vejlon udružili su svoj talenat, kreativnost i popularnost u nesvakidašnji spoj kvalitetnih kantri muzičara, koji su pod zajedničkim imenom „The Common Linnets“ nastupili na Evrosongu 2014. pod holandskom zastavom, osvojivši 2. mesto u Kopenhagenu sa pesmom Calm after the storm, što je bio najbolji rezultata „Zemlje lala“ još od Birmingema 1998. godine! Iznenađujuće i iskreno!

Ilse je rođena u Holandiji, u mestu Almelo, 1977. godine. Njena muzička karijera traje veoma dugo i uspešno, kako u zemlji, tako i van nje. Od sedam albuma, koliko ih je do sada izdala, čak šest se našlo na prvom mestu holandske top liste. Njeni albumi iz 1998. (World of Hurt) i 2008. (Incredible) pet puta su bili platinasti. Sa singlovima So incredible (2008) i Miracle (2009) takođe je osvajala sam vrh top lista.

Rođen kao Viljem Bajkerk (Willem Bijkerk) 1980. godine, Vejlon je oduvek bio inspirisan kantri muzikom. Postao je poznat nakon učešća u holandskom muzičkom takmičenju Holland got talent (Holandija ima talenat) 2008. godine. Nakon takmičenja, sa njegovog albuma „Wicked ways“, imao je hit koji je u Holandiji ušao u top 5. Nazvavši sebe Vejlon (Waylon), po svom američkom idolu Vejlonu Dženingsu (Waylon Jennigs), dobio je čast, nakon što je poslao snimak svoje muzike, da bude gost na turneji ovog američkog izvođača.

Da bi se što bolje pripremili za evrovizijski nastup, Ilse i Vejlon su čak otputovali u Nešvil, glavni grad kantri muzike.

Javnost je bila podeljena u mišljenju o evrovizijskoj pesmi. Mnogi su smatrali da u njihovom nastupu i pesmi nema ništa specifično što bi se istaklo među konkurencijom, ali ni među raskošnim svetlima evrovizijske scenografije. Ipak, njih dvoje su iskrenošću i jednostavnošću u svom polufinalu očarali ne samo publiku, već i žiri, osvojivši prvo mesto. Reklo bi se da su tek tada počeli da ih shvataju „ozbiljno“ i kao ozbiljne konkurente za eventualnu pobedu.

Finalno veče proteklo je još uzbudljivije, a po njihovim reakcijama u green roomu tokom glasanja, činilo se da Ilse i Vejlon proživljavaju najsrećnije trenutke u svom životu.

Iako su na kraju završili na 2. mestu, pesma Calm after the storm i zajednički album dueta dostigli su veliki kontinenatalni uspeh. U mnogim zemljama pesma je nedeljama bila u vrhu muzičkih top lista, takođe i najprodavanija, pa je „The Common Linnets“ postao komercijalno najuspešniji učesnik Evrovizije 2014 – uspešniji čak i od same pobednice.

Oznake

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Meni su oni toliko ubedljiv favorit br. 1, najpre Estonija pa deset praznih mesta, pa onda br.2!

  • Једноставно су савршени заједно. Моји апсолутни фаворити ове године.