Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – Liza Anžel

[dropcap]N[/dropcap]adarena moćnim glasom, Liza je ekstremno ponosna i srećna što predstavlja svoju zemlju na Pesmi Evrovizije. Na evrovizijskoj sceni u Beču pevaće pesmu N’oubliez pas koja govori o nadi i miru, hrabrosti i solidarnosti.

Nastup na Pesmi Evrovizije je Lizi oduvek bio san. Kada je bila mala često je stajala ispred televizora i pevala svojoj porodici, praveći se da je zvezda. Sa 11 godina pevala je L’oiseau et l’enfant, francusku pobedničku pesmu iz 1977. godine, na svom prvom regionalnom muzičkom takmičenju.

Pesmu N’oubliez pas napisao je Robert Goldman, tekstopisac pesme koja je predstavljala Francusku 2001. godine u Kopenhagenu. Prvi put je izvedena na obeležavanju godišnjice Prvog svetskog rata, mada je Liza istakla da se pesma ne odnosi samo na taj događaj, već na svaku vrstu konflikta.

Pesma govori o ženi u modricama, dirnuta do dubina njene duše kada vidi uništeno rodno selo zbog rata. Drugi deo pokazuje snažnu ženu koja obećava da će ponovo izgraditi svoje selo. Veoma sam srećna što ću pevati ovu pesmu, kako bih prenela poruku. Znate, Evrovizija je za mene i dalje nešto veliko. Možda danas, u glavama nekih ljudi, ovaj događaj izgleda pomalo staromodno, ali za mene je ovo i dalje veliko takmičenje. I ovo je predivan prozor u svet.

Od kada je predstavljena kao predstavnik Francuske, Liza je naišla na kritike medija i socijalnih mreža. Natali Andre, urednik zabavnog programa televizije France 2, brani izbor svoje televizije:

Na kraju 2014. godine poslušala sam stotine predloga. Isprva nisam tražila ovakav tip pesme. Ali se ispostavilo da sam se opasno zaljubila u ovu pesmu. Kada sam je čula, znala sam da ju je napisao Robert Goldman i odmah sam rekla DA. Stojim iza svog izbora 100%. Pored univerzalne poruke o miru, pesma je veoma jaka. Poseban značaj ima od tragičnog događaja u januaru 2015. godine. Dodajem da potpuno podržavam stil i imidž Lize Anžel. Šta god da je bio koncept našeg izbora, i dalje bi bio kritikovan. Ne pravim se da ćemo pobediti, ali ćemo se potruditi da prođemo što bolje.

Francuski javni servis prebacio je izbor predstavnika sa televizije France 3 na France 2, koji je bio zadužen za izbor francuskih predstavnika 80-ih i 90-ih godina, kada su francuske pesme bile više uspešnije  na glasanju.

Odraz sadašnjosti – Liza Anžel

Odrasla je sa snom da postane pevačica. Rođena je u Parizu 21. septembra 1968 godine. Sa osam godina Liza je otišla u pijano bar, gde joj je ponuđeno da peva pred publikom. Njen san se tada ostvario, a pesma koju je izvela bila je poznata napolitana O sole mio.

Sa 15 godina počela je da ide na časove pevanja na konzervatorijumu u Nici, ali ubrzo ih napušta jer se tinejdžerski ukus nije poklapao sa klasičnom muzikom. Na prelazu vekova bila je toliko slomljena i razočarana životom, da je nasumice birala psihijatre iz telefonskog imenika. Srećom, pomogli su joj da se izbori sa problemima i Liza počinje da peva u gej baru, koji je vodio njen prijatelj u Nici. Tada je donela odluku da će da živi od muzike, a ubrzo su usledili nastupi u pijano barovima na francuskoj rivijeri.

Nakon toga, 2001. godine, snimila je svoj prvi singl Des années après koji je napisao Didije Barbelivjen. Mađioničar Deni Leri pozvao je Lizu u svoj šou, gde je upoznala Patrika Sebastjena, vrlo popularnog šoumena, koji zatim producira i piše pesme za Lizin debitantski album „Les Divines“ (2011). To je promenilo Lizine planove – planirala je da napusti Francusku i da se nastani u Kini.

Njen drugi album „Les Mots…“ iz 2013. godine predstavljen je singlom Je saurai t’aimer, obradu pesme Melani Kol (predstavnica Belgije 1998), što je inače Melanina francuska adaptacija pesme Selin Dion The power of love. Iste godine Liza se pridružuje povratničkim pevačima u šou-programu Les chansons d’abord televizije France 3, čiji je domaćin i voditelj bila Nataša Sen-Pjer (Francuska 2001).

Pre nego je odala počast pevačicama iz ’30, ’40 i ’50 godina, obradama njihovih pesama na svom trećem albumu „Frou Frou“ iz 2014. godine, Liza je snimila duet sa Tonijem Kareirom, obradivši poslednju francusku pobedničku pesmu iz 1977. godine L’oiseau et l’enfant za njegov album.

Jednom prilikom Liza je otišla u Moskvu da nastupi na privatnoj žurci, ali je tamo otkrila da će morati da peva na Lužnjiki stadionu pred oko 50 hiljada gledalaca.

Odraz u prošlosti – Lara Fabijan (Luksemburg 1988)

Poslednji dobar rezultata Luksemburga na Evroviziji ostvarila je pevačica raskošnog, kristalno jasnog glasa, sličan Lizinom.

Lara Sofi Kati Krokart, poznatija pod svojim scenskim imenom Lara Fabijan, belgijsko-italijanska je kantautorka i glumica sa kanadskim državljanstvom. Rođena je 1970. godine u Eterbeku (Belgija). Otac joj je flamanskog porekla, a majka sicilijanskog. Prvih pet godina života provela je u Kataniji, u rodnom gradu svoje majke, pre nego što se vratila u Brisel. Glavna ličnost iz filma „Doktor Živago“ inspirisala je njene roditelje da joj daju ime Lara.

Govori više jezika, a svoje pesme uglavnom peva na francuskom, italijanskom i engleskom, mada joj ni španski, portugalski, holandski, nemački i hebrejski nisu strani.

Larina muzička karijera traje gotovo tri decenije, a veću afirmaciju stekla je kao predstavnica Luksemburga na Pesmi Evrovizije u Dablinu 1988. godine, gde je osvojila 4. mesto. Međunarodni uspeh i proboj na severnoameričko tržište usledili su 90-ih godina prošlog veka, preseljenjem u Kanadu, u Montreal, gde je sa tadašnjim saradnikom osnovala izdavačku produkcijsku kuću. Krajem 90-ih izdala je svoj prvi album na engleskom jeziku za američku kompaniju Sony Music, što joj je donelo afirmaciju i u SAD i u Latinskoj Americi. U tom periodu, pevala je naslovne numere za nekoliko holivudskih filmova.

Početkom XXI veka, Lara svoj muzički opus vraća francuskim korenima, ali nije prestala da peva na engleskom. Usledili su novi albumi, što na francuskom, što na engleskom jeziku, saradnja u Italiji, a krajem 2000-ih i slava u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Do sada je prodala je preko 18 miliona ploča širom sveta i važi za jednu od najcenjenijih i najprodavanijih pevačica frankofonog sveta. Njen vokalni opseg obuhvata čak četiri oktave!

Oznake