Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – Čemer Boglarka „Boggie“

[dropcap]O[/dropcap]ve godine nominovana je za „Ženu glamura“, njen video-spot za pesmu Nouveau parfum ima preko 13 miliona pregleda na Jutjubu, a pobedila je i na nacionalnom evrovizijskom izboru Mađarske sa numerom Wars for nothing. Ime joj je Čemer Boglarka, a nastupa pod umetničkim imenom „Boggie“.

Njena pesma je protiv institucije rata. To je jedna himnična balada, koju su komponovala tri kompozitora, a među njima je i „Boggie“. Lako je pogađa ljudska patnja, a danas je sve više i više toga, bliže ili dalje. Njih troje žele da ljudima podignu svest u vezi sa ovom temom.

Pre nego je pobedila na mađarskom nacionalnom izboru A Dal, „Boggie“ je već bila međunarodno afirmisana. Izdala je svoj prvi solo album 2013. godine, ali pre 2014. godine nije postala poznata širom sveta. Taj album je debitovao na 3. mestu Bilbordove džez liste i na 17. mestu Bilbordove liste svetske muzike. Dobila je i pažnju najvećih TV kanala i sajtova. Drugi album „All is one is all“ izdala je 2014. godine.

Odraz sadašnjosti – Boggie

Za njeno ime Boglarka ne postoji ekvivalent u drugom jeziku, pa se zato odlučila da njen nadimak „Boggie“ koristi kao umetničko ime. Rođena je 30. novembra 1986. godine u Budimpešti. Sa 13 godina započela je muzičke studije, a dve godine kasnije kreće sa klasičnim pevanjem i sviranjem klavira u muzičkoj školi. Učestvovala je i u takmičenju za talente A star is born (mađarska verzija „Ja imam talenat“). Iako je eliminisana u polufinalu, stekla je mnogo fanova.

Nastupala je na festivalu Jazz sur Seine u Parizu, u Njujorku, Minhenu, Frankfurtu, a u Holandiji i Mađarskoj je imala turneje sa svojim bendom. Osim što je talentovana pevačica, takođe piše tekstove za svoje pesme.

Njena muzika je mešavina stilova: popa, džeza, francuske šansone, kantrija, folka i klasike. To je nešto što ona zove „visoko-kvalitetni pop“. Smatra da je potrebno komponovati svoje pesme jer na taj način definišeš svoj karakter i pomaže ti da pronađeš svoj vokal.

Iskreno veruje da kroz muziku svet može da se učini boljim mestom.

Odraz u prošlosti – Friderika Bajer (Mađarska 1994)

Ne samo po izgledu i glasu, već i po stilu pesme koju izvodi, Boglarkin odraz u prošlosti nesumnjivo je još jedna Mađarica – Bajer Friderika (Bayer Friderika). Svojom pojavom, načinom izvođenja, muzičkim stilom i uspehom koji je ostvarila sredinom devedesetih godina, Friderika je obnovila mađarsku pop muzičku scenu nakon komunističkog perioda, što je bilo u skladu sa kulturnom integracijom zemlje sa evropskim vrednostima.

Friderika je u Dablinu 1994. godine sa pesmom Kinek mondjam el vétkeimet? (Kome da iskažem svoje grehe?) na debitantskom nastupu Mađarske osvojila visoko 4. mesto, a u uvodnim minutima glasanja je čak bila u vođstvu. Nakon Pesme Evrovizije, Friderika je dobila silna priznanja i nagrade u Mađarskoj, a 1995. godine osvojila je i 2. mesto na poznatom međunarodnom festivalu „Sopot“ u Poljskoj.

Od 1996. godine priklonila se pentakostalskoj crkevnoj zajednici, zajedno sa svojim mužem, pa je svoje bavljenje muzikom delimično podredila i duhovnom izvođenju. Dve godine kasnije njen novi singl Feltárcsáztad a szívemet (Pozvao si moje srce) bio je naslušaniji na mađarskim radio-stanicama.

Izdala je do sada sedam albuma, od koji su neki sa gospel muzikom, a dva za decu.

Oznake