Intervjui

Intervju sa Eljhaidom Dani (Albanija 2015)

[dropcap]O[/dropcap]na ima samo 22 godine, uspešnu muzičku karijeru i pregršt nagrada i priznanja. Ljubitelji muzičkih festivala na Balkanu imali su već priliku da se upoznaju sa likom i delom talentovane Albanke Eljhaide Dani (Elhaida Dani), koja je veliku pažnju javnosti i muzičkih profesionalaca privukla svojim raskošnim i snažnim glasom učešćem u italijanskoj verziji šoua za talente The Voice, gde je i pobedila.

Od tada se njena karijera razvija uzlaznom putanjom, a vrhunac dosadašnjeg rada bila je i pobeda na prestižnom albanskom festivalu na kojem se, pored ostalog, bira i evrovizijski predstavnik. Eljhaida je tako dobila priliku da predstavi svoju zemlju na Pesmi Evrovizije u Beču, a redakcija našeg sajta imala je zadovoljstvo da porazgovara sa ovom šarmantnom i pozitivnom Albankom.

Foto: Orsola Mema

Zdravo Eljhaida! Veoma nas raduje intervju s tobom. Kako se osećaš uoči Evrovizije i kako teku pripreme za Beč?

– Zdravo svima! Hvala vam što ste me pozvali. Do sada sve ide kako treba. Provodim najluđi deo svog života od kada su počele pripreme za Evroviziju. Veoma sam uzbuđena.

Poznato si lice na Balkanu, od kada si pobedila na muzičkom festivalu „Sunčane skale“ u Herceg Novom sa pesmom Si asnjëherë. Na koji način ti se život promenio od tada i kako se tvoja pobeda u talent-šouu The Voice of Italy odrazila na tvoj život?

– „Sunčane skale“ su bile moje prvo profesionalno iskustvo izvan Albanije. Recimo da je to bio dobar način da se započne međunarodna karijera. Pobeda u šouu The Voice of Italy bila je prekretnica u mojoj karijeri. Izdala sam svoj prvi album i pružena mi je šansa da pevam na ‘velikim’ scenama u Italiji i na televizijama, ali i da se upoznam i sarađujem sa najvećim italijanskim umetnicima poput Rikarda Kočantea. To iskustvo je promenilo moj život.

Kako komentarišeš podatak da je 22 od 40 ovogodišnjih učesnika Evrovizije učestvovalo u rijaliti programima za talente? Da li je ta vrsta programa danas toliko bitna i koliko je jak njihov uticaj na muzičke karijere mladih pevača?

– To je danas dobar put da se uđe u svet šou-biznisa. Takođe, to je i veoma lak način. Zahvaljujući tim emisijama, mnogo je pevača i umetnika dobilo šansu da ostvari svoje snove. Ipak, učestvovanje u tim programima ne znači i da ste uspeli. Da biste bili uspešni, potrebno je da neprestano radite i da ništa ne uzimate zdravo za gotovo.

Popričajmo sada malo o Evroviziji. Bila si primorana da promeniš pesmu za Evroviziju i čini se da su tvoji obožavaoci i javnost u celini zadovoljni tvojom novom pesmom. Kritike su veoma pozitivne. Kojom pesmom si ti lično srećnija, zadovoljnija?

– Uvek volim da pesme koje pevam učinim „svojima“, a to sam upravo radila i sa pesmom Diell. Međutim, kada sam bila primorana da promenim pesmu, imala sam samo tri nedelje da pronađem novu za Evroviziju. Radila sam naporno svakog dana da bi nastala pesma I’m alive – od prve note do konačnog rezultata. Zato možda mogu da kažem da mi je ona bliža srcu. I naravno, veoma sam srećna reakcijom javnosti.

Foto: Orsola Mema

Da li Evrovizija, prema tvom mišljenju, stvara nove muzičke trendove ili ih samo sledi? Preciznije, da li se Evrovizija uklapa u evropski i svetski mejnstrim ili stvara svoj muzički stil?

– Ja mislim da sve zavisi od izvođača pojedinačno. Ima mnogo dobrih i inovativnih izvođača koji stvaraju neku svoju sopstvenu muziku, tako kreirajući nove muzičke trendove. Takođe, ima i umetnika koji žele da ostanu na sigurnoj putanji i nije im stalo da otkrivaju novo, da eksperimentišu. U svakom slučaju, mišljenja sam da je Evrovizije veoma dobar muzički šou u kojem je moguće uživati u dobroj muzici i uz dobre izvođače.

Kakav je tvoj stav po pitanju pevanja na engleskom jeziku? Ove godine će i Srbija, prvi put u svojoj istoriji, pevati na engleskom. Da li bi pevači trebalo da pevaju na maternjem, službenom jeziku države iz koje dolaze jer je to bliže ‘izvornoj’ Pesmi Evrovizije?

– Lično smatram da bi Evrovizija bila mnogo originalnija ukoliko bi svaki takmičar pevao na maternjem jeziku, kao što je to radila Srbija, Albanija takođe i neke druge zemlje. Međutim, to bi bilo i teže za razumevanje kod međunarodne publike. Kada pevate na engleskom, veće su šanse i za pevača i za pesmu da postanu prepoznatljivi.

Šta misliš o povratku orkestra na evrovizijsku binu? Na primer, svi znamo da na albanskom muzičkom festivalu Festivali i Këngës ili „Sanremu“ orkestar zaista može da ‘iznese’ savremene melodije i to je vrlo prijatno za uši.

– Bila bih prva koja bi potpisala peticiju da se na evrovizijsku scenu vrati orkestar koji će uživo da svira. To bi bilo tako ŽIVO! (prim. aut. ALIVE, aludirajući na naziv svoje pesme)

Foto: Orsola Mema

Misliš li da postoji recept za uspeh na Evroviziji? Da li postoji nešto što se naziva „tipična evrovizijska pesma“?

– Čujem da mnogi govore i prenose svoja mišljenja o tim takozvanim „tipičnim evrovizijskim pesmama“, ali verujem da sve što se uradi svesrdno, punog srca, može da bude tipično i može da se smatra „tipičnom evrovizijskom pesmom“.

Da li savremena Evrovizija slavi različitost ili jedinstvo?

– JEDINSTVO!

Ovo jeste obično pitanje, ali moram da te pitam – šta misliš o našoj pesmi i predstavnici Bojani Stamenov?

– Kao što sigurno znate, veliki sam obožavatelj i podržavam moćne žene. O tome govori i moja pesma i moj video-spot. Ja u Bojani vidim tu moć, vidim veoma snažnu i strastvenu ženu velikog talenta i neverovatnog glasa.

Eljhaida, hvala ti mnogo na izdvojenom vremenu za ovaj intervju. Redakcija našeg sajta želi ti mnogo sreće u Beču ovog maja!

– Hvala vam mnogo na podršci i divnim porukama koje dobijam svakodnevno. Jedva čekam da pročitam vaša mišljenja nakon mog nastupa u Beču, pa ko zna… Vidimo se!

[button color=”white” size=”small” link=”https://evrovizija.rs/2015/03/30/interview-with-elhaida-dani-albania-2015/” target=”blank” ]Read this interview in English[/button]

Oznake

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Dokaz koliko je politika nebitna je to sto obozavam pesmu iz Albanije ove godine i cak mi je mozda i glavni favorit za pobedu jer ima sjajnu lepu i pop modernu melodiju i pesma na prvu pali. Pored toga ova devojka ima predivan glas i ne bih imao nista protiv da ova zarazna pesma pobedi i da sledece godine evrovizija bude u Tirani,ovo takmicenje nikako ne bi trebalo da bude politika i iako ovo sto cu reci zvuci mozda smesno,ali ja sam skoro siguran da ako ova pesma bude zvucala sjajno uzivo i ako bude extra koreografija da ce Srbija ovoj pesmi dati mozda cak i 8 bodova a i vise,jer setite se da smo Danskoj 2013. godine dali 12 poena recimo a tu nije bilo bas nikakve politike,takodje u poslednje vreme od nas su visoke ocene dobijali i Svedska,Nemacka pas cak i Turska jedne godine.

  • Bas dobar imtervju ! Bilo bi super uraditi intervju sa predstavnicom Holandije Trijntje Osterhuis