Evrovizija 2015

„A monster like me“ pobednička pesma u Norveškoj

[dropcap]P[/dropcap]oslednje nacionalno finale za ovu godinu održano je u Oslu u dvorani „Oslo Spektrum“, a šampion norveškog Melodi Grand Prixa (MGP) i predstavnik Norveške u Beču je duet Merland i Debra Skarlet sa numerom Monster like me.

Norveška je ove večeri odabrala svog predstavnika za evrovizijsko takmičenje. Beč će dočekati i 54. predstavnika ove zemlje, koji je svoju kartu za Austriju osvojio preko MGP-a, norveškog nacionalnog takmičenja za Evrosong.

Put do trona za duet Merland i Debra Skarlet započeo je među 800 prijava, koliko ih je stiglo na adresu norveške TV NRK. Ovaj veliki broj prijava rezultat je promenjenog koncepta MGP-a i davanja veće sloboda samim stvaraocima kompozicija od kojih su većina Norvežani.

Osim što su ove godine iz takmičenja izbačene polufinalne večeri i zakazano samo finalno veče, velika novost je bilo i vraćanje orkestra. Orkestar je otvorio finale svirajući uvodnu evrovizijsku temu, a u toku večeri pratio je šest takmičara, sve u duhu proslave 60 godina Pesme Evrovizije na kome je orkestar svirao sve do 1998. godine.

Voditelji i domaćini bili su Kore Magnus Berg i Silija Nimoen, koji su svojim opuštenim i ležernim pristupom učinili ovo veče još zanimljivijim. Veče su otvorili specijalnom koreografijom i kostimima izvodeći pesmu Dschingis Khan, nemačkog predstavnika iz 1979 godine. Tokom cele večeri NRK nas je kratkim video top listama vraćala u prošlost, podsećajući nas na neke od najzanimljivijih, nezaboravnih, pa i smešnih momenata iz bogate istorije Pesme Evrovizije.

Večeras je na sceni MGP-a 11 takmičara pevalo po sledećem redosledu nastupanja:

 1. Erlend Bratland | Thunderstruck (Udar groma)
 2. Rejli | Louder (Glasnije) 
 3. Tor i Betan | All over the world (Po celom svetu) 
 4. Jeni Langlo | Next to you (Kraj tebe) 
 5. Ira Konstantinidis | We don’t worry (Ne brinemo)
 6. sastav „Contrazt“ | Heaven (Raj) 
 7. Mari Klopbaken | Ta meg tilbake (Vrati me nazad) 
 8. Stejsman i Lac | En godt stekt pizza (Dobro pečena pica) 
 9. Merland i Debra Skarlet | A monster like me (Monstrum kao ja)
 10. Aleksandra Joner | Cinderella (Pepeljuga) 
 11. Karin Park | Human beings (Ljudska bića) 

Orkestar je pratio izvođače pod rednim brojevima 1, 3, 7, 8, 9 i 10. Ostalih petoro pevalo je uz matricu jer aranžmani njihovih pesama ne bi bili adekvatno podržani od strane NRK orkestra.

Nakon što je svih 11 kompozicija izvedeno krenula je rekapitulacija pesama i prvi krug glasanja tokom koje je nastupio prošlogodišnji predstavnik Norveške Karl Espen otpevavši pesmu Silent storm.

Usledilo je proglašenje superfinalista koji su još jednom izveli svoje takmičarske numere. Pravo glasa imala je samo publika koja je svojim SMS porukama odabrala četvoro učesnika „Zlatnog finala“:

 1. Tor i Betan | All over the world (Po celom svetu)
 2. Stejsman i Lac | En godt stekt pizza (Dobro pečena pica)
 3. Merland i Debra Skarlet | A monster like me (Monstrum kao ja)
 4. Erlend Bratland | Thunderstruck (Udar groma)

Druga runda glasanja trajala je pet minuta, tokom kojeg su nastupili norveški pobednici iz 1985. godine, duet Bobbysocks, otpevavši svoju pobedničku numeru La det swinge.

Isključivo glasovima publike odabran je 54. norveški predstavnik koji će svoju sreću i mesto u Velikom finalu Pesme Evrovizije 2015. godine potražiti najpre u II polufinalu 21. maja.

ESC Serbia čestita Norveškoj na izboru i želi mnogo sreće u Beču!

[tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title]Norsk MGP[/tab_title][tab_title]Video-spot[/tab_title][/tabs_head][tab][/tab][tab][/tab][/tabs]
Oznake

6 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • 1. Italija
  2. San Marino
  3. Litvanija
  4. Slovenija
  5. Crna Gora
  6. Srbija
  7. Velika Britanija
  8. Jermenija
  9. Australija
  10.Nemacka

 • @Alek,
  Dan je žalosti u Srbiji i iz poštovanja prema žrtvama helikopterske nesreće nikakve vesti ne objavljujemo danas.
  Tekstovi su spremni, biće objavljeni i ni za kakve informacije neće ostati uskraćeni, kako ni do sada.

 • Ovaj poslednji ,,izborni’ evrovizijski vikend je bio najjaci,samo ne znam sta se desava sa sajtom posto ne objavljujete nista danas za nove izabrane pesme,ovaj vikend je odlican jer je ovog vikenda izabrano cak 4 pesme koje su u ovom momentu u mojih top 10,mojih top 10(za sada) izgleda ovako:
  1.Estonija
  2.Srbija
  3.Norveska
  4.Svedska
  5.Azerbejdzan
  6.Malta
  7.Slovenija
  8.Albanija
  9.Nemacka
  10.Italija

 • Jos jedna balada, stvarno ih ima puno. Po meni pjesma ima nesto pobjednicki u sebi, posebno kraj pjesme. Nadam se TOP5 za Norvesku

 • Nova balada,realno ovo je i malo previse jeste da je prosle godine pobedila balada,ali ove godine je tesko pronaci brzu pesmu,i ima milion dueta(musko-zenskih) svi kao kopiraju Holandiju od prosle godine,ali od ovih 3-4 dueta ove godine ubedljivo je najbolji duet iz Estonije i oi su idalje moji favoriti i to ce se tesko promeniti,iako pesma ne deluje mozda skroz dominantno i ne deluje mozda mnogima bas pobednicki ja mislim da ce ipak Talin biti po drugi put domacin pesme evrovizije.