Evrovizijski matine

«Evrovizijski matine» sa Končitom Vurst

Tom Nojvirt i njegovo „drugo ja“, Končita Vurst, predstavljaće u Kopenhagenu Austriju sa pesmom koju su mnogi okarakterisali kao idealna muzička tema filmova o Džejmsu Bondu.

„Rise like a Phoenix“ je glamurozna balada koja je interno izabrana za ovogodišnju uzdanicu Austrije na Pesmi Evrovizije među 100 pesama. Izvodi je Končita Vurst, scenski lik kojeg je uobličio i stvorio Tom Nojvirt, 26-godišnji mladić koji nije uspeo kao pevač u svojoj običnoj pojavi.

Oduvek sam želeo da pevam, ali me je sprečavalo to što nisam želeo da se pokazujem javnosti. Logična posledica toga je da sam došao na ideju da kreiram lik koji će me „zameniti“ na sceni. Brada je svakako provokacija, način da se privuče pažnja. Sa medicinske tačke gledišta, nema ništa ženstveno na meni, nikakve promene na svom telu nisam uradio i nisam transseksualac. Volim svoj privatni život u kojem sam muškarac. Bilo mi je vrlo teško da otkrijem da sam gej, ali hvala Bogu, imam najbolju porodicu koja me snažno podržava. Svakoga dana, u zavisnosti od planova, ja određujem da li ću biti Tom ili Končita. Volim svoj posao, obe ličnosti u meni su snažne i u potpunosti uče jedna od druge.

Tom je stvorio i pseudobiografiju svog lika – Končita je rođena u Bogoti (Kolumbija), a odrasla u Nemačkoj. Udata je za Žaka Patrika koga je četiri godine ranije upoznala u Italiji. Ime Končita preuzeo je od svoje bake, a Vurst je prezime njegovog oca.

– Mnogi su prezime Vurst (nem. Wurst) preveli kao „kobasica“, ali to nema veze sa tim. U austrijskom žargonu, to bi značilo „Ne zanima me, baš me briga“ – pojasnio je Tom.

Inače, Tom se prvi put pojavio u javnosti 2007. godine u trećem izdanju šoua „Starmania“, gde je završio na 2. mestu, iza Nadin Bajler, kasnije autrijske evrovizijske predstavnice 2011. Godinu dana nakon toga, formirao je dečački bend „Jetzt anders!“ koji se raspao iste godine. Tada je nestao sa javne scene, sve do 2011. godine, kada se pojavio u svom drugom obliku, kao Končita Vurst, u okviru šoua „Die große Chance“.

Končita se takmičila na austrijskom izboru za predstavnika na Evroviziji 2012. završivši na 2. mestu sa pesmom „That’s what I am“.

httpv://youtu.be/_ni5n097kTs

ÖRF, nacionalni austrijski TV servis imenovao je Končitu za predstavnicu Austrije još 10. septembra 2013. Za razliku od prethodne dve sezone, čelnici austrijske nacionalne televizije ovog puta su posegnuli za internim izborom evrovizijskog predstavnika. Prezentacija pesme odlagana je u više navrata, a konačno je predstavljena publici 18. marta.

Austrija je debitovala na drugom izdanju Pesme Evrovizije, 1957. godine. U dosadašnjih 46 učešća ostvarili su samo jednu pobedu, 1966. sa pesmom Uda Jirgensa „Merci chérie“. To je bio treći uzastopni pokušaj ovog pevača, a evrovizijska istorija upamtiće detalj kada je Udo, prilikom izvođenja pobedničke pesme umesto „Merci chérie“ otpevao „Merci jury“ (Hvala žiriju). Orkestrom je tada dirigovao Hans Hameršmid, a najviše se proslavio Rihard Esterajher, koji je to činio čak 12 puta, u periodu od 1978. do 1991.

Večeras od 19.00 čitajte komentare, ocene i prognoze ovogodišnje austrijske uzdanice.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!