Evrovizija 2014

Danska izabrala – Basim brani čast domaćina

Uz fenomenalni ambijent, zvučne i svetlosne efekte, u prepunoj areni Fin, Danska je izabrala svog 43. predstavnika za ovogodišnju Pesmu Evrovizije. Pobednik ovogodišnjeg “Dansk Melodi Grand Prixa” je Basim sa pesmom “Cliché love song”, koji će 8. maja, nastupiti, u velikom finalu Evrovizije u Kopenhagenu.

Treći po veličini grad u Danskoj, Odense, posle punih 20 godina bio je mesto izbora evrovizijskog predstavnika Danske. Desetoro izvođača, od kojih je šestoro izabrano na javnom konkursu DR-a (od 872 prijave), a četvoro po posebnom pozivu organizatora, (tzv. wildcard), tražilo je večeras ulaznicu za “B&W” halu na evrovizijskom ostrvu u Kopenhagenu.

Učesnici finala bili su:

 1. Brajan Rajs (Bryan Rice) – I choose u
 2. Rebeka Tornbeh (Rebekka Thornbech) – Your lies
 3. SONNY – Feeling the you (wildcard)
 4. Dani Elmo (Danni Elmo) – She’s the one
 5. Emili Moldov (Emilie Moldow) – Vi finder hjem
 6. “GlamboyP” – Right by your side
 7. Nadija Malm (Nadia Malm) – Before you forget me (wildcard)
 8. Basim – Cliché love song
 9. Ana David (Anna David) – It hurts (wildcard)
 10. Mikael Rune i Nataša Bese (Michael Rune feat. Natascha Bessez) – Wanna be loved (wildcard)

Članovi žirija koji su svojim glasovima imali 50 procenata uticaja na izbor pobednika bili su:

 • Jergen de Milijus (Jørgen de Mylius) – radio i TV lice, 19 godina komentator Evrosonga, a 11 puta domaćin “Dansk MGP”;
 • “Cutfather” – muzički producent, kompozitor (Kajli Minog, “Pussycat Dolls”, Džamelija);
 • “Chief1″ – muzički producent, bivši član rep sastava “Rockers By Choice”;
 • Ses Fenger (Søs Fenger) – jedan od najuspešnijih danskih muzičara tokom nekoliko decenija;
 • Kamila Džouns (Camille Jones) – pevačica, kompozitor i producent.

Nakon što se završio prvi krug glasanja, tri pesme sa najviše bodova stručnog žirija i publika plasirale su se u tzv. superfinale. Bili su to:

 1. Basim – Cliché love song
 2. Mikael Rune i Nataša Bese (Michael Rune feat. Natascha Bessez) – Wanna be loved (wildcard)
 3. Rebeka Tornbeh (Rebekka Thornbech) – Your lies

Ponovo su publika i stručni žiri u jednakom odnosu glasali u superfinalu, a najveću podršku dobio je Basim. Na drugom mestu završili su Mikael Rune i Nataša Bese, a na trećem Rebeka Tornbeh.

Večerašnje interval nastupe upriličili su prošlogodišnja pobednica Emili de Forest i premijerno izvela svoju novu pesmu. Specijalni gosti večeri bili su i nekadašnji evrovizijski predstavnici koji su uspešno predstavljali Dansku na ovom takmičenju: Birte Ćer (Birthe Kjær – 1989) i dueti Rolo i King (Rollo & King – 2001) i Kirsten i Seren (Kirsten & Søren – 1984, 1985, 1988).

Danska učestvuje na Pesmi Evrovizije od 1957. godine, a najbolje rezultate ostvarili su 1963, 2000.  i 2013. godine, kada su osvoji prvo mesto i dobili privilegiju da organizuju takmičenje u svojoj zemlji. Najgori plasman imali su 2002. godine, kada su bili na poslednjem mestu.

Podsećanja radi, Danska je imala tu privilegiju da proslavi 50 godina postojanja Pesme Evrovizije 2005. godine.

ESC Serbia čestita Danskoj na izboru. Mnogo sreće u Kopenhagenu!

httpv://youtu.be/KRHKkYrXSjM

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @amorfeus
  Drago mi je što se “družiš” sa nama, a dopada mi se tvoje razmišljanje. U ovom konkretnom slučaju, složiću se sa tobom. 🙂

 • Odlicna je pesma..lepo je kad na Evroviziji imamo razlicite “zvukove”….Ovaj ESC mi je kvalitetniji od proslogodisnjeg sto se tice pesama a ostalo je da se izabere jos 10ak…Cekamo Rus,Azr,Gre…imam utisak da ce Gruzija imati dobru pesmu!

 • Ne znam, “Wanna be loved” mi je miljama bolja… Ova je okej, simpatcna, ali nije mi to to…

 • Jaooo, taman kada sam mislio da je vece savrseno i da su na svim nacionalnim finalima pobedile najbolje pesme i pesme koje su bili moji favoriti, Danci su mi pokvarili vece, izabravsi ovu smesnu, dosadnu i ni po cemu originalnu pesmu, zao mi je ali ove godine Danci osvajaju u finalu 20. mesto mozda cak i ispod 20-og mesta, losaa pesmaa 🙁