Evrovizija 2013

Bugari menjaju pesmu. U Malme sa pesmom “Samo šampioni”

Bugarski duo, Elica i Stojan, koji će u II polufinalu u Malmeu predstavljati Bugarsku, otpevaće drugoplasiranu pesmu sa nacionalnog izbora Samo šampioni, a ne Kismet kako je prvobitno odlučeno.

Kako je zvanično objavio bugarski javni servis BNT, zbog problema oko autorskih prava sa kompozitorom pesme Kismet, Argentincem Džonatanom Tisejom, Elica i Stojan će u Malmeu pevati drugoplasiranu pesmu sa nacionalnog izbora – Samo šampioni.

Naime, ovaj kompozitor zahteva izvesne promene u aranžmanu pesme do odlaska u Malme, ali te promene nije moguće uraditi u kratkom vremenskom periodu – do 18. marta, kada zvanične delegacije moraju da predaju konačne materijale. S obzirom na to da pod drugim uslovima Džonatan Tisej ne dozvoljava izlazak na evrovizijasku scenu, BNT je bio prinuđen da povuče pobedničku pesmu iz takmičenja i Evropi ponudi onu koja je u glasanju publike i žirija u finalu 3. marta završila na 2. mestu.

Elica i Stojan podržali su ishod ovog nesporazuma i obećali da će i sa pesmom Samo šampioni dostojno predstaviti svoju zemlju.

Podsetimo, među tri ponuđene pesme, publika i stručni žiri izabrali su u finalu 3. marta da proslavljeni duo otputuje na takmičenje sa pesmom Kismet >>.

httpv://youtu.be/xRdG6jo2sSQ

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Slobodan,
  hvala na pojašnjenju značenja te reči. S druge strane, trebalo bi da znate da Pravopis srpskog jezika ne podržava korišćenje stranih ćirilica. Ovaj sajt koristi latinično pismo, te je u skladu sa tim korišćena latinična transliteracija kako bi svi umeli da pročitaju naziv pesme jer naše pismo, naša ćirilica ne poznaje znak Ъ. S tim u vezi, ništa nije pogrešno napisano.

 • Naziv pesme je pogrešno napisan!Nije “KISMET” što u prevodu ne znači ništa već “КЪСМЕТ” što u prevodu znači SREĆA!

 • Ovo dvoje su bili 2007 i 2013-te godine su cist promasaj.Bugari koju god pesmu da su odabrali svejedno ne bi daleko stigli.Meni se izbor Bugarskog ovogodisnjeg izvodjaca ne svidja.Prosto ne svidja mi se muzika koju proizvode ovo dvoje.Po meni su i u Helsinikiju napravili debakl,tako da ne sumnjnam da ce i ove.

 • “Kismet” je milion puta bolja nego “Samo šampioni”, koja je bleda kopija “Vode”. Sve prepoznatljive elemente “Vode” su preuzeti.

  Narod je izabrao “Kismet” … trebali su to poštovati.

  Ne razumem, kako nekome može biti drago, što se ne poštuju pravila. Ma to je Elica ucenila televiziju.

  Neka sada ispadnu u polufinalu, pa da ih onda narod i štampa razapnu, kada se vrate u Sofiju :/. Baü bih voleo da se to desi ;P.

 • Zašto je onda uopće organiziran izbor i glasanje ako se rezultati ne poštuju nego se šalje druga pjesma? Onda bi bilo poštenije da su pjesmu izabrali interno.

 • “Samo Sampioni” je jos bolja od “Kismet” i volim sto je odluceno da ona ide na Evrosong. Inace Bugarskoj je ove godine garantovano finale prvo zbog dobre pesme. Drugo sto nastupaju i glasaju Makedonija, Madjarska, Grcka, Gruzija, Spanija, Rumunija, Azerbejdzan, Jermenija zemlje koje cesto daju poene Bugarskoj.. 🙂

 • Ne razumem kako sve zemlje mogu da menjaju tako pesmu kada pozele sto mi nikada ne menjamo pesmu a znamo da imamo losu pesmu u protekle 4 godine smo skoro uvek imali slabu pesmu i nijednom nismo menjali bzv bas.