Evrovizija 2011 Intervjui

EKSKLUZIVNO! Saška Janković govori za naš sajt!

Saška Janković – upamtite ovo ime! Ukoliko vam je ime nepoznato, njen glas verovatno nije. Imali ste prilike da ga čujete na poslednjoj Beoviziji, na otvaranju Univerzijade, ali i na prošlogodišnjoj Evroviziji gde je nastupila kao prateći vokal Milanu Stankoviću. Saška je devojka koja laganim, ali sigurnim koracima osvaja našu muzičku scenu, ali ne na klasičan način, nametljivo i na silu, kako to čine brojne “zvezde u pokušaju”.

Ovih dana, Saška je zauzeta. Osim toga što studira novinarstvo, svakodnevno uvežbava i koreografiju u Pozorištu na Terazijama jer će se i ove godine pojaviti na evrovizijskoj sceni, ovog puta kao Ninin prateći vokal. O iskustvima sa Beovizije i Evrovizije, ali i o predstojećem putu u Diseldorf, Saška ekskluzivno govori za ESC Serbia.

Na kakvoj muzici ste odrasli, a čije pesme Vam danas život čine lepšim?

Odrasla sam na različitim žanrovima. Oduvek me je privlačio jazz, ali i pop-rock. Imala sam tu sreću da su moji roditelji to slušali, te smo brat i ja od njih „pokupili“ dobre muzičke navike. Sada mogu reći da slušam svašta, odnosno sve, profesionalno. Trudim se da razlikujem dobru od loše muzike i da je ne delim na žanrove. Ipak, izdvojiću jazz, soul, funk kao i klasičnu muziku; uz te žanrove se uvek dobro opustim. Izvođače ne bih navodila, niti pesme, jer bi potrajalo…

Evrovizija je najgledaniji šou na planeti. Kroz svoju dugu istoriju pretrpela je brojne kritike, ali i danas ima tu moć da na momenat za ekrane prikuje čitave porodice, od Islanda pa do Turske. Šta je za Vas Evrovizija?

Za mene je Evrovizija jedno veliko muzičko takmičenje koje ima tradiciju. Tačno je da joj se pripisuju razni epiteti danas, međutim, svi je uvek gledaju i bodre svoje zemlje – ona traje i trajaće! Predivno je iskustvo, zdrav takmičarski duh, gomila razmene dobre energije, i toliko zemalja na jednom mestu a svi su koncentrisani na muziku.

Bili ste finalista poslednje Beovizije na kojoj ste se predstavili baladom Nauči me. Kakva su Vaša sećanja na ovaj festival i da li mislite da je novi sistem biranja predstavnika Srbije bolji od starog?

Meni je Beovizija bila dragoceno iskustvo – neočkivan prolazak kroz selekciju i u uži izbor pesama, te ulazak u finale. Upoznala sam sjajne ljude iz sveta muzike. Ne znam je li novi sistem bolji od starog jer oba imaju svoje prednosti i nedostatke.

Prošle godine bili ste jedan od pratećih vokala Milanu Stankoviću u Oslu. Kakve uspomene nosite iz Norveške? Da li je 13. mesto uspeh?

Milan Stanković je jako talentovan pevač, sjajan je profesionalac i sa njim je bilo lepo sarađivati. Norveška je prelepa zemlja, Oslo divan grad… Cela organizacija oko Evrovizije, kao i naši domaćini, sve je bilo fenomenalno. Mislim da je celom timu ljudi ta Evrovizija bila jedno nezaboravno iskustvo! Mislim da je sam ulazak u finale uspeh. Da li je 13. mesto ili neko drugo, nije toliko važno.

Veći deo država predstaviće se u Diseldorfu pesmom na engleskom jeziku i to ne čudi previše – protekle godine je čak 9 od TOP 10 pesama otpevano na engleskom jeziku. Da je na Vama bilo da odlučite da li Nina treba da se predstavi verzijom Čaroban ili Magical, kakvu biste odluku doneli?

Mislim da Srbija prvi put ide sa pesmom kojoj bi sjajno legao engleski jezik. Međutim, o tome ne odlučujemo mi.

Da li ste imali vremena da preslušate ovogodišnje pesme?

Jesam. Čim sam saznala da idem na ESC, preslušala sam sve predstavnike kroz par dana da bih se informisala za koju zemlju ko nastupa i kakvom pesmom se predstavlja. Mislim da nam je svima “Čaroban” favorit i da će se plasirati visoko.

Šta bi trebalo da se dogodi da vam put u Diseldorf ostane u uspomeni kao “čaroban”?

Da sretnemo čarobnjaka iz Oza! 🙂 Šalim se. Put u Diseldorf biće čaroban jer ide dobar, složan tim, koji će biti uigran i spreman da se visoko plasira. 🙂

Sledećeg meseca naći ćete se po drugi put u ulozi pratećeg vokala na evrovizijskoj sceni. Ako je po narodnoj izreci “treća sreća”, sledeći put Vi ćete biti predstavnik Srbije. U slučaju da se to dogodi, kakvu biste pesmu želeli?

U slučaju da se desi kako narodna izreka kaže, bilo bi lepo kada bi mi pesma legla, što bi se reklo, da iznesem ja nju i ona mene. 🙂

Kad se odmorite nakon povratka iz Diseldorfa, kakvi su Vam planovi? Šta možemo da očekujemo od Vas u budućnosti?

Za sad mi je Evrovizija preokupacija. Pripeme su zahtevne i njima smo posvećene pored svih svojih drugih obaveza. Po dolasku sa Evrovizije, plan mi je da se posvetim fakultetu i ispitima, kao i svojim novim pesmama koje već duže vreme spremam, bez žurbe.

Zаhvаljujemo se Sаški nа izdvojenom vremenu i želimo joj sve nаjbolje u Diseldorfu, kаo i u nаstаvku kаrijere.

httpv://www.youtube.com/watch?v=m1WkRbP99i8&feature=related

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Taman posla da smo zaboravili Saskin nastup na Beoviziji i cuveni zagrljaj otpozadi 🙂
  Dobar intervju. Sve najbolje!

 • Dragi Slobodane,
  Skontah sad. Pa morate priznati da je prilično neupadljivo 🙂

 • Draga Milice,
  Drago nam je zbog pohvala. 🙂
  Ideja je bila Stefanova, a on je i obavio intervju. 😉
  Nadam se da ste primetili da ispod svakog naslova vesti stoji i ko je autor iste – u ovom slučaju stoji “By Stefan Janjić – 11/04/2011”. 🙂

 • Ne znam ko se ovog setio, ali svaka čast na ideji! 🙂 Intervju je profi urađen 🙂