AKTUELNO
PočetnaEvrovizija 2015UČESNICI EVROVIZIJE 2014.

UČESNICI EVROVIZIJE 2014.

Na Pesmi Evrovizije 2014. koja se održava u Kopenhagenu ove godine u maju, učestvovaće 37 država i nacionalnih medijskih kuća. Kao i ranijih godina, sve one podeljene su u dva polufinala, dok su zemlje članice “Velike petorke” i domaćin Danska direktno u finalu. Iz svakog polufinala će se plasirati u finale po 10 pesama, odlukom žirija i publike u odnosu 50:50. U finalu biraće se pobednik između 26 država.

Kolaž prirode Evropske radiodifuzne unije

Učesnici i pesme

Kao i prethodne godine, producenti i organizatori takmičenja, danski javni servis DR, nakon preslušavanja svih pesama i ranije održanog preliminarnog polufinalnog žreba, odredili su redosled nastupanja pesama u polufinalima. Naime, ovu tehniku, koja je u primeni od 2013. godine, smatraju uspešnom, jer svaka pesma tako može da dođe do izražaja u svoja tri minuta, pojaviće se i kontrast između pesama, pa stoga publika kraj TV ekrana neće slušati dve ili tri sporije, odnosno brže pesme zaredom.

Redosled nastupanja u polufinalima verifikovao je supervizor Evrosonga, Jon Ola Sand i Referentna grupa Evropske radiodifuzne unije.

Što se tiče finala, žreb za nastup u prvom ili drugom delu večeri biće obavljen na pres-konferenciji polufinala, dok će na osnovu toga, konačan redosled nastupanja odrediti producenti najkasnije do 3h ujutru 9. maja.

Nastup zemlje domaćina u finalu određen je slučajnim žrebom, pa će Basim, predstavnik Danske, nastupiti pod rednim brojem 23.

I polufinale, 6. maj

 1. Jermenija: Aram Mp3 – Not alone
 2. Letonija: “Aarzemnieki” – Cake to bake
 3. Estonija: Tanja – Amazing
 4. Švedska: Sana Nilsen – Undo
 5. Island: “Pollapönk” (Podlapenk) – No prejudice / Enga fordóma
 6. Albanija: Hersi Matmuja – One night’s anger
 7. Rusija: Sestre Tolmačove – Shine
 8. Azerbejdžan: Dilara Kazimova – Start a fire
 9. Ukrajina: Marija Jaremčuk – Tick-tock
 10. Belgija: Aksel Irsu – Mother
 11. Moldavija: Kristina Skarlat – Wild soul
 12. San Marino: Valentina Moneta – Maybe (Forse)
 13. Portugalija: Suzi – Quero ser tua
 14. Holandija: “The Common Linnets” – Calm after the storm
 15. Crna Gora: Sergej Ćetković – Moj svijet
 16. Mađarska: Kalai Saunders Andraš – Running

II polufinale, 8. maj

 1. Malta: “Firelight” – Coming home
 2. Izrael: Mei Fajngold – Same heart
 3. Norveška: Karl Espen – Silent storm
 4. Gruzija: “The Shin” i Mariko – Three minutes to Earth
 5. Poljska: Donatan i Kleo – My Słowianie / Slavic girls
 6. Austrija: Končita Vurst – Rise like a Phoenix
 7. Litvanija: Vilija – Attention
 8. Finska: “Softengine” – Something better
 9. Irska: “Can-linn” i Kejsi Smit – Heartbeat
 10. Belorusija: TEO – Cheesecake
 11. Makedonija: Tijana Dapčević – To the sky
 12. Švajcarska: Sebalter – Hunter of stars
 13. Grčka: “Freaky Fortune ft. Riskykidd” – Rise up
 14. Slovenija: Tinkara Kovač – Round and round
 15. Rumunija: Pola i Ovi – Miracle

Finale, 10. maj

 • (23) Danska: Basim – Cliché love song
 • Francuska: “Twin Twin” – Moustache
 • Italija: Ema Marone – La mia città
 • Nemačka: “Elaiza” – Is it right
 • Španija: Rut Lorenzo – Dancing in the rain
 • Ujedinjeno Kraljevstvo: Moli Smiten-Douns – Children of the universe

A kako je počelo?

Prvi rok za podnošenje prijava za učešće na Pesmi Evrovizije bio je 22. novembra. Poslednji rok za prijavu na takmičenje, čije naknadno povlačenje snosi određene sankcije, istekao je 7. januara i prema zvaničnim podacima Evropske radiodifuzne unije u tom momentu, konačne prijave podnelo je 36 zemalja. Slovenija je zatražila dodatni rok za donošenje odluke (17. januar), pošto je RTV Slovenija ulagala velike napore da pronađe sredstva i adekvatan način da učestvuje u Kopenhagenu. Odlukom Slovenije da učestvuje na takmičenju u Kopenhagenu, broj zemalja koje će učestvovati na 59. izboru za najbolju pesmu Evrope, povećao se na 37.

Povratnice na Pesmu Evrovizije su Poljska i Portugalija. Poljaci će imati predstavnike posle dve godine pauze, dok se Portugalci vraćaju nakon jednogodišnjeg odmora. Sa takmičenja su se povukle Srbija, Hrvatska, Kipar i Bugarska, a na kraju i Bosna i Hercegovina.

Bosna i Hercegovina je inicijalno podnela prijavu, čime je ozvaničila svoj povratak posle jedne pauze. Međutim, Poslovodni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine odlučio je sredinom decembra da nisu uspeli da obezbede dovoljno novca za planirano samofinansiranje ovog projekta jer, kako su naveli, “nije zatvorena finansijska konstrukcija prema planu samofinansiranja”.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, Srbija, Hrvatska, Kipar i Bugarska nisu ni pokušale da pronađu način za finansiranje, upkos nastojanju EBU-a da izađe u susret javnim emiterima ovih država. U saopštenju EBU-a se takođe navodi da Hrvatska ne učestvuje iz “organizacionih razloga”.

Andora, Češka i Slovačka ni ove godine nisu pokazale interesovanje da se vrate na takmičenje, što zbog nedostatka finansija, što zbog slabog interesovanja, naročito u Češkoj. Turci se i dalje bune zbog sistema takmičenja, tj. načina glasanja u kojem žiri ima 50% moć odluke i zbog statusa “Velike petorke”, po kojima su Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francsuka, Italija i Španija direktne učesnice finala.

Monako i Luksemburg imaju nerešene vlasničke odnose u javnom servisu, a Lihtenštajn još uvek nema status aktivnog članstva u EBU-u te s toga jedan od najmlađih javnih servisa u Evropi, 1FLTV, koji je osnovan 15. avgusta 2008, nema dozvolu učestvovanja na takmičenju.

Pesma Evrovizije 2014. ima najmanje učesnika još od 2004. godine i Evrosonga u Istanbulu, kada je uvedeno polufinalno veče – tada je učestvovalo isto 36 zemalja. U dva polufinala čuće se pesme iz 31 države (15 i 16 u svakom), a čak 10 od tog broja (što je dve trećine), plasiraće se u finale.

Preliminarni polufinalni žreb

Preliminarni polufinalni žreb je praksa uvedena 2008. u Beogradu sa ciljem da sve delegacije zemalja koje su se prijavile za takmičenje već u ovom periodu znaju kada će nastupati, kako bi na vreme rezervisali let i mesto boravka, odredili datum dolaska zbog održavanja proba, rasopred aktivnosti i slično.

U Gradskoj kući u Kopenhagenu, gradu domaćinu 59. izadanja Pesme Evrovizije, 20. januara održan je preliminarni polufinalni žreb kojim je odlučeno koje će zemlje nastupiti u kojem polufinalu, te u kojem delu polufinala.

Referentna grupa je i ove godine napravila određene izuzetke pa će tako biti odvojene one zemlje koje u poslednjih 10 godina međusobno razdeljuju poene.

Raspored zemalja po grupama:

I grupa II grupa III grupa IV grupa V grupa VI grupa
Albanija Estonija Azerbejdžan Belgija Austrija Malta
Crna Gora Finska Belorusija Grčka Mađarska Moldavija
Makedonija Island Gruzija Holandija Poljska Portugalija
Slovenija Letonija Rusija Irska San Marino Rumunija
Švajcarska Litvanija Ukrajina Jermenija

Kao što je to bio slučaj prošle godine, i sada će Švedska nastupiti u I polufinalu, a Norveška u II, zbog pravedne raspodele karata u nordijskoj regiji. EBU je, zajedno sa domaćinom, danskim javnim servisom DR, odlučio da Švedska i Norveška treba da nastupaju u različtim polufinalima, kako bi se obezedila ujednačena raspodela karata; prostije rečeno, da se ne bi dogodilo da samo švedski i norveški navijači i fanovi ispune dvoranu, ukoliko ove dve zemlje budu nastupale u istom polufinalu. Takođe, Evropska radiodifuzna unija ponovo je izašla u susret Izraelu, kome je zbog obeležavanja nacionalnog praznika, kada su zabranjeni svi vidovi slavlja i zabava, određen nastup u II polufinalu.

Nacionalna nemačka televizija ARD/NDR prenosiće II polufinale zbog programskog rasporeda nacionalne televizije.

Na zahtev danskog javnog emitera, DR-a, u I polufinalu nastupiće 16 zemalja, dok će se u II polufinalu naći predstavnici iz 15 zemalja.

Na početku samog izvlačenja odlučeno je da domaćin Danska, zajedno sa Španijom i Francuskom glasuju u I polufinalu, dok će u II polufinalu svoje glasove dati Nemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Preliminarni žreb I polufinale, 6. maj II polufinale, 8. maj
glasaju „Velika petorka“ i domaćin, Danska Španija, Francuska, Danska Nemačka, Italija, UK
prva polovina Švedska, Albanija, Island, Rusija, Letonija, Azerbejdžan, Jermenija, Estonija Norveška, Izrael, Gruzija, Austrija, Litvanija, Poljska, Malta
druga polovina Belgija, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, San Marino, Portugalija, Ukrajina, Holandija Makedonija, Finska, Irska, Rumunija, Slovenija, Belorusija, Grčka, Švajcarska
Free WordPress Themes - Download High-quality Templates