AKTUELNO
PočetnaEVROVIZIJA 2014.

EVROVIZIJA 2014.

Istorija se ponovila. Danska je, kao i 2000. godine, na pragu novog milenijuma i nove evrovizijske ere, pobedila u susednoj Švedskoj. Mlada Emeli de Forest (Emmelie de Forest) sa pesmom “Only teardrops (Samo suze)” pridobila je najveću pažnju evropske publike i stručnog žirija i tako donela Danskoj treću evrovizijsku pobedu u istoriji učestvovanja svoje zemlje.

Pesma Evrovizije 2014. je 59. po redu takmičenje za najbolju pesmu Evrope i prema odluci organizatora, danskog javnog servisa Danmarks Radio (DR) i Evropske radiodifuzne unije (EBU), takmičenje će se održati 6. i 8. maja, kada su na programu polufinala, i 10. maja kada će biti održano Grand finale.

Preliminarno određeni datumi održavanja 59. Evrosonga bili su 13, 15. i 17. maj, međutim prema rečima izvršnog producenta EBU-a Jona Ola Sanda i izvršne producentkinje takmičenja DR-a, Pernile Gordbo (Pernille Gaardbo), datumi održavanja dve polufinalne i finalne večeri prilagođeni su gradovima koji su u vreme donošenja odluke bili u konkurenciji za domaćinstvo takmičenja – Kopenhagenu, Herningu i Horsensu. Tako će Pesma Evrovizije 2014. biti najranije održano takmičenje još od 1998. godine, čije je finale održano 9. maja.

Gradovi kandidati

Neposredno nakon pobede Emeli de Forest u Malmeu, DR je 21. maja i zvanično otvorio konkurs za gradove domaćine narednog takmičenja. Inicijalno su tri grada ponudila domaćinstvo – Kopenhagen, Herning i Orhus. Međutim, drugi po veličini grad u Danskoj, Orhus, povukao je svoju kandidaturu u korist Herninga, ne bi li ovaj grad dobio domaćinstvo. Potom je glavni grad pokrajine Severna Danska, Olborg, iskazao interesovanje za domaćinstvo 59. izdanja Pesme Evrovizije, a ubrzo za njim kandidature su podneli i mali gradovi Frederikija i Horsens.

Olborg i Frederikija su, poput Orhusa, povukli naknadno kandidature, ostavljajući tako tri grada u najužoj konkurenciji: Kopenhagen, Herning i Horsens. Razlog povlačenja Olborga bio je, prema rečima predstavnika ovog grada, nedovoljan broj smeštajnih kapaciteta u užem centru grada koji prema pravilniku koji niko nije potvrdio, a ni demantovao, zahteva 3000 dvokrevetnih soba u užem centru grada. Mediji su tako izveli zaključak da ni Herning ni Horsens, koji su mnogo manji od Olborga, neće biti u stanju da obezbede neophodne kapacitete.

Herning je mali grad u središnjem delu poluostrva Jiland u kojem živi oko 80.000 stanovnika. Ovaj grad raspolaže jednom od najtraktivnijih arena u čitavoj državi – “Jyske Bank Boxen”, što je bio i glavni adut prilikom kandidature za domaćinstvo, dok bi problem smeštajnih kapaciteta bio rešen logističkim povezivanjem sa susednim Orhusom. “Boxen” arena se nalazi u sklopu velikog kongresnog i sajamskog kompleksa “Messecenter Herning”. Ova dvorana je multifunkcionalna, namenjena različitim manifestacijama, počev od sajmova, preko pozorišnih izvođenja i sportskih događaja, do velikih muzičkih koncerata za čije namene je obezbeđen kapacitet do 15.000 mesta. Celokupni kompleks je jedna od vodećih atrakcija grada koju godišnje poseti preko 900.000 ljudi.

U prilog Herninga išla je i činjenica da su ovaj grad i “Jyske Bank Boxen” arena bili domaćini “Dansk Melodi Grand Prixa” 2013. godine, a sedam dana nakon izbora Emeli de Forest za predstavnicu Danske, na istom mestu održalo se finale dečjeg festivala “Danish Junior”. “Jyske Bank Boxen” arena bila je domaćin i finalnog takmičenja X-Factor 2011. i 2012. godine, a Herning je još u dva navrata organizovao nacionalni evrovizijski izbor – 2001. i 2009.

Horsens je mali grad u središnjem delu Danske i broji 54.000 stanovnika u užem i oko 82.000 u širem gradskom području. Predstavnici ovog grada kandidovali su ga sa verovatno najneobičnijom ponudom. Naime, predlog je bio da se takmičenje održi u dvorištu nekadašnjeg državnog zatvorskog bloka koji može da primi blizu 13.000 posetilaca i u kojem se već održavaju koncerti. Za potrebe Evrosonga, organizatori bi pokrili dvorište kako bi se takmičenje održalo u “dvoranskom”, zatvorenom prostoru.

Glavni danski grad, Kopenhagen, najpre je izneo tri predloga za mesto održavanja najvećeg muzičkog šoua u Evropi, ali je uprava “Parken” stadiona, mesta gde se održao Evrosong 2001. godine, odbila kandidaturu obrazlažući to činjenicom da u datom periodu nemaju interesa da rezervišu objekat za potrebe Pesme Evrovizije.

Ipak, turistička organizacija Kopenhagena “Wonderful Copenhagen” iznela je dva mesta gde bi se mogao održati naredni Evrosong.

“DR Byen”, ili bukvalno prevedeno “DR grad”, adresa je i sedište danske državne televizije koja producira Evrosong 2014. Danmarks Radio (DR) opremljen je najnovijom tehnologijom koja bi mogla da zadovolji sve evrovizijske standarde. Međutim, DR nema dovoljno prostora i nije namenjen za održavanje šoua velikih razmera kakva je Evrovizija. “Wonderful Copenhagen” je izneo ideju da se podigne veliki šator ispred “DR Bijena”.

Drugi predlog je bio “B&W – Hallerne”, stari industrijski kompleks u Kopenhagenu koji je poslednjih godina postao mesto za kulturu i umetnost. Najveći adut ovog objekta jeste ogromni zatvoreni prostor gde bi se udovoljilo svim potrebama DR-a i EBU-a.

Kopenhagen grad domaćin

Nakon više od tri meseca spekulacija i ispitivanja mogućnosti, EBU i DR odlučili su 2. septembra 2013. da Kopenhagen bude po treći put u istoriji grad domaćin Pesme Evrovizije, a da takmičenje i kompletan evrovizijski događaj smeste na ostrvo Refshalen u kopenhaškoj luci, gde se i nalazi dvorana “B&W – Hallerne”.

“B&W – Hallerne (Burmeisten & Wain)” je dvorana u okviru starog industrijskog kompleksa koji je prestao sa radom 1980. godine. Ceo kvart je kasnije preuređen, a poslednjih godina postao je mesto kulture i umetnosti u glavnom gradu Danske. Kapacitet dvorane je oko 10.000 mesta.

Pernila Gordbo, izvršna producentkinja Evrosonga 2014, rekla je da će celo ostrvo Refshalen biti pretvoreno u “Evrovizijsko ostrvo”, gde će biti smešten i pres centar, evrovizijski park i drugi objekti.

“Join us” slogan Evrosonga 2014.

Pesma Evrovizije 2014. održaće se pod sloganom “Join us (Pridruži nam se)”, objavili su organizatori istog dana kada je i Kopenhagen imenovan za domaćina 59. Pesme Evrovizije.

Predstavnici zemalja, takmičari, novinari, fanovi, pružaju ruke jedni drugima, ukazuju na bliskost, emocije i pozivaju na zabavu, objasnili su organizatori poruku slogana, želeći pri tom da TV publici daju do znanja koliko oni zapravo znače takmičenju, koliko su važan faktor Pesme Evrovizije.

Osećanja, blizina, zabava

Osećanja, blizina i zabava tri su ključne reči u procesu kreiranja celog šoa, naveo je Jan Lagermand Lundme, glavni urednik Evrosonga 2014. Svi žele da celi Kopenhagen bude uključen u stvaranje Pesme Evrovizije 2014, da svaka ulica, kafić ili restoran budu podređeni najvećem evropskom muzičkom takmičenju, obrazložila je Marija Rerbije Ren, direktorica DR-a.

Iako se zvanično ne ističe, svi detalji i najave ukazuju na to da Danci žele da na neki način nastave ideju Šveđana iz Malmea 2013 o “približavanju” takmičenja gledaocima, kao najbitnijem faktoru TV produkcije i celokupnog šoua, a koju su započeli još 2010. čelnici NRK-a (norveškog javnog servisa) kroz slogan takmičenja “Share the moment”.

Centralno mesto video-razglednica zauzimaće izvođači / predstavnici zemalja. Razglednice neće biti koncipirane konvencionalno, već kao “profili izvođača” koji će na takav način, a u skladu sa celokupnom idejom, postati prisniji i bliži gledaocima. To znači da će se između pesama emitovati klipovi, koji će biti koncentrisani na samog umetnika koji je bini nastupa sledeći. Na ovaj način će umetnici imati još zahtevniju ulogu, kako bi se stvorili kratki snimci u kojima će tumačiti zastavu svoje zemlje. Upravo kroz to, gledaoci će upoznati umetnika, ali i zemlju.

Filmske ekipe biće poslate u sve zemlje učesnice, a klipove će proizvoditi “Treshow Film Production”.

Vizuelni identitet

“Evrovizijski dijamant” centralni je motiv vizuelnog identiteta Pesme Evrovizije 2014. i predstavlja ono što je u stvari samo takmičenje – “središte koje je u isto vreme svetlucavo i snažno”. Dijamant ima puno različitih strana i prikazuje različitost i bogatstvo koje će se pojaviti na sceni predstojećeg Evrosonga te predstavlja jedinstvenu silu baš tamo gde sve završava.

Sastavni i nerazdvojni deo tematske grafike jeste i slogan #JoinUs koji je smešten je u srce dijamanta.

#MyEurovisionIdea

Danski DR, organizator takmičenja, došao je na nesvakidašnju ideju da se konsultuje sa fanovima i sakupi njihove savete i predloge koji se tiču koncepta i trajanja, kako polufinala, tako i finala ovogodišnje Evrovizije, u okviru kojih bi se realizovala najkreativnija ideja. Drutšvene mreže Fejsbuk i Tviter preplavljenje su porukama sa haštagom #MyEurovisionIdea. Mnogi doprinosi u idejama od mogu se pratiti na sajtu JoinUs.dk. Sve ideje koje su pristigle preko ove dve društvene mreže, kao i putem Instragama, pažljivo su razmatrane do 31. januara, a najbolje od njih biće objavljene u Velikom finalu 10. maja.

Klaus Sir dizajner scene

Scenu dizajnira Klaus Sir (Claus Zier), koji ima iskustva sa dizajniranjem velikih scena za spektakle poput Evrosonga, budući da su scene danskih verzija “X Factora”, šoua “The Voice”, “Dancing with the stars” i samog danskog nacionalnog izbora “Dansk Melodi Grand Prix” bile upravo njegove ideje. Troje arhitekata će mu pomoći u planiranju i osmišljavanju izgleda scene. Scena će biti fascinantna i svaki nastup će biti poseban i drugačiji, te će se gledaocima učiniti da ne gledaju istu scenu na svakom nastupu. Magična vizuelna transformacija “B&W” hale trebalo bi da Dance učini ponosnima i da bude jedna od najboljih ikada viđenih scena.

Jan Lagermand Lundme, glavni urednik evrovizijskog šoua, u jednom momentu je nagovestio da se radi na razvijanju ideje da bina bude u središtu dvorane jer će tako postati “ostrvo” i centar, na isti način kao što će ostrvo Refshalen, na kojem se nalazi stari industrijski kompleks i “B&W” hale, biti centar svih evrovizijskih dešavanja. Ipak, određeni i neočekivani problemi koji su se pojavili tokom restauracije hale, stopirali su početne zamisli, tako da je ustaljeni koncept pozicioniranja bine zadržan.

Pored toga, za organizatore je posebno otežavajuća okolnost bila i ta što krov hale nema potrebnu snagu da izdrži sve elemente rasvete koji treba da vise sa plafona, te se na pojedinim portalima povela priča o tome da će zbog tehničkih nedostataka i kratkog vremenskog roka za opremanje hale, Evrosong ipak biti održan u Herningu, u “Boxen” areni. No, i DR i “Wonderful Copenhagen” negirali su oštro takve natpise, ali nisu ni negirali da izvesni problemi u rekonstrukciji “B&W” hale postoje.

Brodom do najbolje Pesme Evrovizije

U skladu sa specifičnostima okruženja u kom se nalazi “B&W Hallerne”, dvorana u kojoj će se održati ovogodišnja Evrovizija, domaćini će obezbediti besplatni prevoz posebnim lučkim brodovima (čamcima) za prevoz posetilaca, trudeći se da svim ljubiteljima ovog takmičenja priušte kompletan ugođaj.

Za vreme trajanja polufinala i finala, planirano je uvođenje dodatnih linija “autobusa na vodi” koji će se tokom takmičenja kretati trasom Nova luka (Nyhavn) – Refshalen (Refshaleøen). Pored toga, specifični žuti i plavi brodovi prevoziće sve zainteresovane putnike. Prema rečima Ulrika Amundsena, kada se putnici detaljno upoznaju sa “fan-trasom”, imaće priliku da uživaju i u okolini, ploveći od Nove luke do Refshalena. “Fan-trasa” će tokom trajanja takmičenja biće centar evrovizijskih žurki, puna boja i dekoracija. Dugačka je 1.4 km; prva deonica je kopnena i ide od Gradske kuće do Kraljevog novog trga (Kongens Nytorv), odakle je potrebno samo nekoliko minuta do luke.

Kako je ruta kojom se kreće “fan-trasa” jako blizu redovne “autobuske linije na vodi”, posetioci neće morati da brinu o daljem prevozu. Lučki autobusi imaju kapacitet od 64 mesta, pa će saobraćati često, kako bi se efikasno smestilo planiranih 10.000 posetilaca po šouu, naravno, ukoliko odluče da se prevezu brodom.

Saobraćajna kompanija “Movia” i gradska uprava Kopenhagena trenutno rade na kalkulisanju broja neophodnih brodova, da bi se saobraćalo ažurno i u skladu sa planiranim rasporedom. Torben Rasmusen izjavio je da će se, u saradnji sa turističkom organizacijom “Wonderful Copenhagen”, potruditi da izbegnu istovremeni odlazak svih posetilaca i preopterećenje prevozne linije, tako što će posetioce animirati različitim aktivnostima. Takođe, postoji mogućnost da se saobraćajna ruta 9A, koja se inače završava kod Opere, produži do same dvorane “B&W Hallerne”.

Lise Rene, Nikolaj Kopel i Pilov Asbek naši domaćini i voditelji

Lise Rene (Lise Rønne), Nikolaj Kopel (Nikolaj Koppel) i Pilov Asbek (Pilou Asbæk) domaćini su 59. izdanja izbora za najbolju pesmu Evrope, saopšteno je na konferenciji za medije DR-a 4. februara. Pesma Evrovizije ponovo će imati tri voditelja, ali za razliku od 1999, 2010, 2011. i 2012, ovog puta će trio činiti dvoje muškaraca i jedna dama, što Dance čini drugačijim i originalnim od svih prethodnih organizatora.

Lise Rene je voditelj DR-a sa iskustvom u velikim muzičkim šou programima, poput danske verzije “X Factora”, a u dva navrata bila je domaćin i nacionalnog izbora za Pesmu Evrovizije, “Dansk Melodi Grand Prix” 2011. i 2013. godine. Prema najavama organizatora, zbog svoje neposrednosti i prisnosti, Lise će biti posvećena izvođačima, razgovoru sa njima, te će najveći deo šoua provoditi u tzv. green roomu.

Nikolaj Kopel je poznati danski pijanista koji se dokazao i kao uspešni voditelj i prezenter na nacionalnoj televiziji. Organizatori su ga okarakterisali kao klasičnog voditelja koji ima dobru kontrolu nad onim što čini proceduru, te je zbog toga viđen kao odlična osoba koja šou može da drži pod kontrolom, kada je procedura glasanja u pitanju, i slično.

Pilov Asbek (originalno Johan Philip Pilou Asbæk) poznati je i popularni danski glumac, koga je i javnost u Srbiji upoznala kroz svetski proslavljenu i nagrađivanu dansku seriju o političkoj moći – “Borgen”, koja se emitovala na Prvom programu Radio-teleivizije Vojvodine (RTV1). O njegovoj ulozi na Pesmi Evrovizije organizatori nisu previše otkrili, ali su obećali da će on šou učiniti uzbudljivim i iznenađujućim.

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates