Iz mog ugla 2018

Hrvatska | Ko je Franka Batelić?

Franka Batelić je dvadeset četvrti predstavnik Hrvatske. Ona će sa numerom Crazy pokušati da „zaludi” Evropu i tako donese svojoj zemlji prvi evrovizijski trofej, koji čekaju od debitovanja ove zemlje na Evroviziji 1993. godine.

Franka je rođena 1992. godine u hrvatskom gradu Rijeka. Inače peva od treće godine, a bila je solista u nekoliko dečjih horova. Nakon završene srednje škole provela je nekoliko semestara na Berkli muzičkoj akademiji, а završila je Pravni fakultet u Zagrebu.

Franka je muzičku karijeru započela 2007. godine, sa svojih 15 godina pobedom u talent-šou formatu Showtime. Najveće uspehe na muzičkoj sceni je zabeležila u eri između 2008. i 2010. godine – tada je imala pretpoznatljive pesme Ruža u kamenu Možda volim te s kojima se takmičila na Hrvatskom radijskom festivalu i OGAE Song Contestu. Upravo je numera Ruža u kamenu pobedila na OGAE Song Contestu 2008. godine, nakon čega je upala u žižu evrovizijske javnosti i fanova.

U tom periodu karijere, naravno, nije zaobišla ni „Doru”. Na tom festivalu je učestvovala dva puta – 2009. godine s numerom Pjesma za kraj i godinu dana kasnije s kompozicijom Na tvojim rukama – oba puta je učešće na finalnim večerima završila kao sedmoplasirana.

Franka u svojoj karijeri naročito ističe nastup na koncertu Bijonse u Areni Zagreb 2013. godine, u svojstvu „predgrupe”, posle čega je zbog veze s fudbalerom Vedranom Ćorlukom rešila da ostavi na kratko svoju karijeru. Da ne bi zaboravila svoju primarnu profesiju, krajem prošle godine je snimila singl S tobom i sada je na putu obnavljanja svoje nekadašnje popularnosti, za šta će joj Evrosong nesumnjivo pomoći.

Dosad je izdala dvanaest samostalnih singlova, dok je na tri objavljena bila gostujući izvođač.

Oznake

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.