Nacionalni izbori 2018

Nove promo-verzije danske, britanske, hrvatske, ruske i izraelske pesme

Ova nedelja protiče pre svega sa akcentom na muzici. Promotivne aktivnosti i marketing su uglavnom završeni, razglednice odavno snimljene, te preostaje da se objavljuju alternativne verzije predstavničkih kompozicija. To su uglavnom verzije akustičnijeg aranžmana, no na meniju danas imamo i džez kao i elektronski remiks.

Pored toga, pred same probe, neke od delegacija pristaju da otkriju poneki detalj sa nastupa ili pak predstave scensko pojačanje koje će kompletirati njihovu prezentaciju u Lisabonu.

Pojačanje: Ukrajina, Hrvatska, Irska

Prošle nedelje Srbija je predstavila novi vokal u predstavničkoj grupi, te je sada došao red i na ostale.

Ukrjinski bek vokali, donekle očekivano, biće isti kao i sa nacionalnog finala Vidbir 2018, te se veruje da će nastup za Under the ladder u primarnom izvođenju Melovina zvučati autentično kao i kada je pobedio u Ukrajini. Tim bek vokala sastoji se od troje ljudi , a to su Denis Nadjožin (pevač koji je stekao popularnost u muzičkim šou-programima za talente), Luiza Kazarjan (pevačica, kompozitorka, fotograf, manekenka i kapetan odbojkaškog tima izmešu ostalog), Daša Ptašnik (Pevačica i glumica) i Konstantin Sologub (pevač, koreograf i plesač).

U Irskoj je ljudskoresurski aranžman nešto drugačiji, pa će sa Rajanom na sceni nastupiti tri prateća vokala i dva plesača prilikom izvođenja Together.  Nešto manje poznati javnosti, to će biti Kler-en Varli, Dženet Grogan, Remi Ana (pevači), Kevin Odvajer i Alan Makgrat (plesači).

A za nastup hrvatske predstavnice Franke angažovana su dva prateća vokala — Đorđija Palić (savetnica u timu Tonija Cetinskog u hrvatskoj verziji muzičkog šoua The Voice) i Martina Ivanković, a na poziciji imena vokalnog trenera stoji Ivana Husar. Što se tiče članova tima koji neće biti prisutan na scenskom nastupu, za koreografiju je zadužen Igor Barberić, dok će za vizuelni imidž biti odgovorna Jasenka Tudor Bevanda. Dizajn haljine koju će Franka nositi na nastupu  potpisuje tim eNVy room, koji čine Vjeka Franetović i Nikica Ivančević.

U Lisabonu sve drugačije

Frontmenka i pevačica benda „The Humans”, koji predstavlja Rumuniju na ovogodišnjoj Evroviziji, otkrila je šta možemo očekivati od predstojećeg nastupa.

Ona je izjavila da je pripremljen potpuno drugačiji autfit za nastup u odnosu na nacionalno finale, dodavši da imaju i drugi kostim kao „plan b” u slučaju da se prvi pokaže kao nepraktičan za izvođenje male koreografije koju bend priprema. Budući da je u pitanju nešto tvrđi zvuk iz Rumunije, za očekivanje je da će ceo bend nastupiti sa instrumentima koji su već poslati u Lisabon.

Nakon pomena da je svaki instrument morao biti sertifikovan kao otporan na vatru, shvatili smo da će nastup biti začinjen pirotehnikom, ali i vetrom, te nas očekuje pravi scenski šou.

Nove verzije: Danska, UK, Hrvatska, Rusija, Izrael

Iz Danske nam stiže akustična verzija predstavničke pesme Higher ground. Nesvakidašnje, uz ovu verziju objavljen je i poseban video-spot, u kom Rasmusen uz pratnju izvodi svoju kompoziciju, koji možete pogledati na linku ispod.

Akustična verzija stiže nam i iz Ujedinjenog Kraljevstva — Storm je objavljena u ovakvom aranžmanu u izvođenju mlade Suri. „Kompozicija Storm je odišla toliko daleko i prevazišla sva moja očekivanja i da čujem da je peva hiljade fanova širom sveta za mene je zaista neverovatno. Sada kad sam je svela na najintimniji nivo, na suštinu poruke i njen kostur u originalu je ona napravila pun krug za mene, i nema sumnje da pokazuje odakle sam počela kao umetnica”, izjavila je Suri ovom prilikom. Akustičnu Storm možete poslušati ovde:

Iz Hrvatske stiže nam nešto drugačija verzija kompozicije Crazy, ovoga puta u džez maniru. Budući da ovaj stil nije uobičajen u sferi evrovizijskih promocija, Franka je izjavila da su se odlučili za ovaj pristup jer „voli mešati muzičke stilove i smatra da najbolje stvari dolaze improvizacijom”. Nova verzija koja odiše atmosferom barskog bluza snimljena je u studiju Ante Gele. A produkciju spota uradio je Branimir Mihaljević. Pogledajte na linku ispod:

I dok se, kako vidimo, u drugim zemljama uglavnom objavljuju nešto laganije verzije predstavničkih pesama, u Rusiji se dešava upravo suprotno — naime, objavljena je nova verzija kompozicije I won’t break Julije Samojlove, i to elektronski remiks. Ova kompozicija sada je dobila brz ritam i nešto digitalniji zvuk, te ne sumnjamo da će evrovizijski fanovi imati priliku da đuskaju i uz ovu pesmu na predstojećim evrovizijskim događajima. Kompoziciju je obradio i remiksovao tim MeeKeeChoo, iza kog stoje imena Nete Nimrodi i Ari Burštajn, koji su radili remiks prošlogodišnje Julijine kompozicije Flame is burning. Poslušajte ovde:

I za kraj, izraelska predstavnica Neta Barzilaj takođe je bila vredna na polju obrađivanja kompozicija. Međutim, umesto svoje kompozicije Toy, ona nam je predstavila akustičnu verziju A-Ba-Ni-Bi, poznate pobedničke pesme sa Evrovizije 1978. godine, u sopstvenom aranžmanu. Ova verzija, kao i snimak izvođenja uživo, dostupni su na njenom profilu na društvenoj mreži Tviter.

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *