Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Srbija dobila pojačanje. Estonska haljina pitanje „života i smrti”!

Bejahu vrlo produktivni dani za Evroviziju, kao i za njene fanove. Nama najzanimljivija vest svakako je „ubacivanje” novog člana u evrovizijsku postavu „Balkanike”, skoro bez ikakve najave. Sa objavljivanjem video-spota za pesmu Holandije, Srbija ostaje jedna od tek dve-tri države koje nemaju snimljen promotivni video-spot.

Kad smo već kod scenskih prezentacija, i na tom polju se događa svašta. Dok Kiprani glancaju ideju nastupa koji će biti dosta drugačiji u odnosu na onaj iz vide-spota, u Estoniji je kreativno rešenje budućeg Elininog nastupa i dalje pod velikim znakom pitanja, ali se potencijalni kompromis nazire na vidiku.

Srećan kraj s finansijskom situacijom zabeležila je Finska, jer će produkcijski tim predstavničke kompozicije ipak biti prisutan na samom događaju na kraju.

Karijerne uspehe beleže i drugi učesnici, poput Kristabel s Malte koja je imala čast da nastupa u parlamentu u Londonu, ili poput predstavnika Italije čija kompozicija je postala platinumska.

Iva Banićević se pridružuje „Balkanici”

Kao što rekosmo u uvodu, predstavnici Srbije imaće pojačanje na sceni prilikom nastupa u Lisabonu, a to će biti Iva Banićević, koja je proglašena kao treći ženski vokal za izvedbu kompozicije Nova deca.

Grupa „Balkanika” broji 11 članova, no poznata su pravila da na sceni ne može biti više od šestoro ljudi. Prema tome, izgleda da se u konačnoj verziji Sanja Ilić neće pojaviti prilikom scenskog izvođenja, što se da zaključiti i na osnovu kratkog videa s proba koji je objavljen na nezvaničnoj fan-stranici Evrovizije iz srpskog ugla, koji možete pogledati ovde.

Probe!

Balkanika uveliko sprema svoj nastup. Na sceni ćemo pored Danice, Nevene, Mladena, Aleksandra i Ljube imati još jednog ženskog vokala Ivanu Bančević.

Posted by Sanja Ilić i Balkanika – Serbia Eurovision 2018 on среда 18. април 2018.

Šta će biti s famoznom haljinom?

Ova baltička država već neko vreme je u nezgodnoj situaciji. Naime, Elina je na nacionalnom finalu imala zaista upečatljiv nastup s haljinom čiji su se kolorit i dezen konstantno menjali tokom nastupa, zavhaljujući specijalnim svetlosnim efektima. Međutim, da bi nastup mogao da ostane u toj formi, potrebnoj je izdvojiti čak 65.000 evra — sa sve iznajmljivanjem specijalnih reflektora za „crtanje” po haljini. Problem je što nacionalna televizija nema dovoljno novca da finansira ovako skup nastup.

Čak se i našao potencijalni donator novca za kojeg se spekuliše da je Elinin poslovni partner, međutim estonski javni servis odbio je tu ponudu, ocenjujući je kao „pogrešnom i neadekvatnom”, budući da nije u pitanju samo privatni, već projekat od nacionalnog značaja koji će prezentovati celu Estoniju i njene državljane.

Sada se u ovu dramu umešao i estonski akademik i profesor na univerzitetu primenjenih nauka Elari Tam, koji nudi kompromis u vidu jednog neobičnog i neizvesnog rešenja. Njegova ideja je sledeća: Investitor/donor plati 65.000 evra za nastup. Televizija taj novac prihvati i onda u slučaju da Estonija pobedi, država bi mu otplatila nazad tu uloženu investiciju višestruko.

— Teško je objasniti državi da se toliki novac ulaže u evrovizijski nastup, koji deluje kao laka zabava. Međutim, ako bolje pogledamo, Evrovizija je zapravo jedan od glavnih događaja za marketing i promociju ove države. U slučaju da Estonija pobedi, to bi značilo da bi preko 200 miliona fanova širom sveta moglo videti Estoniju kao svoju destinaciju sledeće godine, što je prilika i te kako vredna ulaganja.

Podsećamo, Estonija je jedan od favorita za pobedu na Evroviziji 2018. godine, bar prema kladionicama. Međutim, kako su problemi s nastupom počeli da se pojavljuju, kvota za pobedu Estonije postajala je viša, pa je tako njen rang an kladionicama počeo da opada.

— Rizik je važan, kao i sama pesma. Država bi trebalo da se odluči na korak da poveća šanse za pobedu, tako što će rizikovati i dopustiti privatnim licima da investiraju i daju finansijski doprinos da se vratimo na staro mesto na polju šanse za uspeh. Mislim da to i nije toliko puno novca, uzimajući u obzir da je u pitanju godišnja promocija države. Pobeda bi u Estoniju dovela hiljade i hiljade fanova, turista i novinara — dodao je on.

Scenski nastup se krije

Delegacija Kipra odlučila je da nastup na evrovizijskoj sceni bude dosta različit u odnosu na prezentaciju pesme, kakvu smo mogli videti u promotivnom video-spotu. Kako navodi predstavnica Eleni Fureira, moćna koreografija namerno je izbačena iz videa, da bi nas imali čime iznenaditi na nastupu uživo.

Eleni je otkrila fanovima da će imati podršku četiri igračice na sceni, a prateći vokal će joj biti izvođač pod scenskim imenom Tedi Skaj.

Fatalna Grkinja je još pothranila radoznalost rekavši da će na nastupu nositi kreaciju internacionalno poznatog grčkog dizajnera Vretosa Vretakosa, ali osim da to neće biti ni haljina ni odelo, nije otkrila ništa konkretnije.

Vejlon snimio spot

Sve popularniji Vejlon konačno je snimio video-spot za pesmu Outlaw in ’em kojom će predstaviti Holandiju ove godine na Evroviziji. Kako sam Vejlon navodi, ključna poruka videa je „Sloboda je samo druga reč za onda kad nemamo ništa da izgubimo”. Spot je režirao Šon Brinks.

U spotu nema konkretne radnje, no prikazuje Vejlona koji vozi motor kroz divlje pejzaže, metaforički ostavljajući konvencijalne društvene zakone iza sebe, u cilju da se izrazi slobodno kao umetnik, predsavljajući se u svetlu buntovnika, u skladu s tekstom kompozicije.

Kad se nacionalna televizija javno izvini…

Već neko vreme poznato je da je u Finskoj nastao problem jer se ispostavilo da finski javni servis YLE nema dovoljno finansijskih sredstava da plati put i kompozitorima i tekstoposcima finske pesme Monsters, Šveđanima Linei i Džoju Debu. Ipak, posle nekoliko dana spekulacija, saopšteno je na kraju da će autori kompozicije ipak biti prisutni kao članovi delegacije u Lisabonu, na svačiju radost.

Javni servis uputio je izvinjenje autorskom timu i javnosti zbog navodne „zbunjenosti” oko ovog problema koji je bio prisutan u medijima.

Kristabel u britanskom parlamentu

Kristabel Borg, predstavnica Malte, imala je jedinstvenu priliku da nastupa u britanskom parlamentu u Londonu, gde je izvela svoju predstavničku kompoziciju Taboo u akustičnoj verziji.

Kristabel je i sama ambasador za mentalno zdravlje, pa je zato i zapala za oko organizaciji koja se bori protiv gladi u svetu „Global Citizen”. Samo događaj povodom kog je ona nastupila desio se pod nazivom „Devojke u kriznim situacijama: Kako Ujedinjeno Kraljevstvo pomaže devojkama u kriznim vremenima?”.

U kompoziciji Taboo se govori o probijanju granica i rušenju stigme u vezi sa problemima mentalnog zdravlja i ima ohrabrujuću poruku, pa se odlično uklopila u koncept. Neke od prisutnih ličnosti na ovom događaju bili su Džuli Biršop i Boris Džonson (australijski i britanski ministri spoljnih poslova), Princ Hari i princ Vilijam, pevač Džejms Artur i manekenka Kara Delevin, koji su, između ostalog, govorili i o svojim borbama s depresijom i anksioznošću.

Platinasti tiraž evrovizijskih pesama

Ovogodišnja predstavnička kompozicija Non mi avete fatto niente, u izvođenju Ermala Mete i Fabricija Moroa, dostigla je platinasti tiraž u Italiji. Istom „titulom” pohvalio se i predstavnik Švedske Benjamin Ingroso za svoju numeru Dance you off.

Frankina omiljena evrovizijska pesma je…

Predstavnica Hrvatske Franka Batelić otkrila je svoju omiljenu evrovizijsku pesmu svih vremena i svojim pratiocima na društvenim mrežama „podarila” video u kojem izvodi tu numeru.

— Pesma L’essenziale koju izvodi Marko Mengoni je moja omiljena evrovizijska pesma, pesma koja ima posebno mesto u mom srcu i koja me uvek vrati na pravi put — napisala je Franka na svom zvaničnom Fejsbuk profilu koji prati više od 53 hiljade ljudi.

— Sećam se da smo, dok smo gledali njegov nastup, moj otac i ja bili oduševljeni i inspirisani Markovom elegancijom i interpretacijom koja je istovremeno i hrabra, snažna i jednostavna. Tog trenutka sam znala da ako ikada budem na evrovizijskoj bini, želim da tako bude — prisetila se Franka i dalje napisala:

— Svaki put se naježim kada čujem ili sviram ovu pesmu i jednostavno je neverovatno da jedna pesma može pokrenuti toliko emocija. To je stvarna snaga muzike i razlog zašto volim ovo što radim. I sada, pet godina kasnije, tu sam. Znam da bi moj tata bio ponosan više nego što se to rečima može iskazati. Zato ću dati sve od sebe i uraditi to na naš način, onako kako smo uvek sanjali — napisala je ovogodišnja evrovizijska uzdanica Hrvatske.

https://www.facebook.com/franka.batelic/videos/10156511862459824/

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *