Iz mog ugla 2018

„Goodbye” iz mog ugla (Rumunija)

Kako smo već i najavili, rumunski predstavnici u Lisabonu biće članovi grupe „The Humans” s pesmom Goodbye. Oni su dobili najviše glasova publike i gledalaca u finalu nacionalnog takmičenja te tako stekli simboličnu titulu 19. predstavnika svoje zemlje na Evrosongu.

Ovogodišnje izdanje tradicionalnog rumunskog festivala Selecția Națională je bilo skroz drugačije u odnosu na sve dosadašnje. Novi koncept je osmišljen po uzoru na švedski Melodifestivalen. Takmičenje se sastojalo iz pet polufinala i finala koja su bila emitovana svake subote od 21. januara do 18. februara. Organizatori su odlučili da svake nedelje takmičenje gostuje u drugom gradu. Iz svakog od pet polufinala u kojima se takmičilo po jedanaestoro učesnika, samo po najboljih troje je došlo do finala zahvaljujući glasovima žirija.

Tako je do finala stiglo 15 pesama, a odluku o pobedničkoj i predstavničkoj pesmi donela je samo publika.

Rumunija | Ko je „The Humans”?

Goodbye

It’s time
For me to say goodbye
It’s fine
I’ve tried a million times
To kiss
The emptiness
And make her mine
Why don’t you see the beauty that surrounds you everywhere
Why can’t you feel the joy in all the small things people share
And all the happiness that by the way is all for free
Open your heart, recieve the love and stay with me

Reka Moriš

Postoji jedna reka koja horizontalno preseca skoro čitavu Rumuniju. Ime joj je Moriš (rum. Mureş) i druga je najduža reka ove istočnobalkanske države. Velelepni Moriš protiče uglavnom kroz Rumuniju, ali i kroz jedan malecni južni deo Mađarske.

Prvi put je pominje još Herodot davne 484. godine p.n.e. pod nazivom Maris. U spisima su je beležili i Latini, Vizantinci, stari Sasi i otomanski Turci. Moriš protiče kroz nebrojeno mnogo gradova, gradića, sela i opština u Rumuniji. Najveći i najpoznatiji gradovi koje ukrašava jesu Targu Mureš, Alba Julija, Deva i Arad u Rumuniji, kao i Segedin u Mađarskoj.

Tipičan karpatski pejzaž i dolina reke Moriš

Za vreme srednjeg veka reka je korišćena za transport soli iz Erdelja u Segedin. Možda će vam naziv ove reke zazvučati poznato, pošto se vezuje za jedan deo srpske istorije. Naime, reka je bila deo potisko-pomoriške vojne granice, koja je bila deo vojne krajine u oblasti Potisja i Pomorišja u 18. veku. Potisko-pomoriška vojna granica je bila ključna za sudbinu Vojvodine i Srba na tlu današnje Rumunije i Mađarske.

Iz našeg ugla: Marko Vujinović i Tanja Mandić

Tanja: Hmm, da nije trebalo da komentarišem iskreno ne bih je slušala do kraja, prekinula bih na pola pesme i prebacila na neku drugu. Previše je jednolična prva polovina pesme, bar mene ne vuče da nastavim da je slušam. Međutim, negde u drugoj polovini kreće jači i upečatljiviji zvuk koji mi se više sviđa. Bilo je svake godine ovakvih evrovizijskih pesama, tipična je za festival, pa sve u svemu nije loša, kako mi se učinilo na početku, ali mi se i ne izdvaja kao pobednička. Mada, ko zna…

Marko: Meni je baš slušljiva pesma, ali je težak evrovizijski kalup. Što kažeš, svake godine čujemo nešto ovakvo. Lepo mi je violončelo kao lajt-motiv, može se reći i tematika pesme… Ali vokal i generalno ceo paket su veoma prosečni i već vidim da pesma bledi u odnosu na ostale… S obzirom da su imali kud i kamo prihvatljiv izbor pesama na nacionalnom izboru, mislio sam da će me Rumuni konačno oboriti s nogu. Ovako mi i dalje ostaju na listi najlošijih evrovizijskih zemalja. A šta kažeš na mogućnosti scenskog performansa? Vokal? Mislim da su i na tom polju u teškoj poziciji…

Tanja: Pa vidi, svaka zemlja sa bilo kojom pesmom ima mogućnosti za fenomenalan scenski nastup. E sad, šta će oni uraditi ne znam, ali mene već par godina unazad retko čiji nastup obara sa nogu. Kao da su svi generalno po tom pitanju popustili. Pesma je prosečna i zbog toga bi trebalo napraviti haos na sceni, da je podigne i da je ljudi zapamte, što je izvodljivo, ali ne znam koliko će pažnje Rumuni posvetiti tome. Moj neki osećaj je da neće biti ništa spektakularno, kao ni pesma, a nadam se da grešim. I što se tiče vokala, ako pevačica i uživo uspe da izvuče ovu jačinu koju ima u drugom delu pesme biće zanimljivo. Na mene nije ostavila neki poseban utisak što može da se promeni kad vidimo finalnu verziju uživo, ali bojim se da će ipak i sa svim ovim elementima zajedno ostati prosečna.

Marko: Pa da, ovo što se tiče scenskog nastupa je tačno… Mada, koliko god ja želeo da se ovaj radijski hitić ne nađe u finalu, znam da će tako biti. Rumuni imaju enormno veliku dijasporu i koju god pesmu poslali proći će, nažalost. Nešto slično kao Grci i Rusi. 🙁 Nadam se da će žiri dobro da posluša ovu pesmu i rangira je onako kako treba. Što se mene tiče, Rumuni više sreće drugi put.

Tanja: Čula sam i lošije iskreno, ali čula sam i dosta bolje, meni su oni za 2+ ili 3-

Marko: Na koju ocenu će prevagnuti? 😁

Tanja: Pa ajde 3-, znam da često dajem trojke, ali šta ću, ove godine mislim da ima dosta osrednjih 😩

Marko: Jbg, ja ću im dati jaku dvojku. Ovo za drugu ocenu nije. 😞

Slobodan
Ovo je kao Boni Tajler 1984. ili „Roxette” 1988. Veoma mi je strašno i sasvim poražavajuće da jedna muzički bogata zemlja, sa dobrim potencijalima, već godinama unazad šalje na Evroviziju nešto što je ispod svakih takmičarskih kriterijuma. I ajd sad što šalje, nego što i konstantno nekom zauzima mesto u finalu. Mislim da je krajnje vreme da se ove godine malo ranije vrate kući. Kada je reč o ovoj pesmi, čak i najlošija pesma izazove neku rekaciju, neko zgražavanje, međutim najgore je od svega kad nešto čujem — i ništa! Spada u red pesama koje sam od svih drugih ovogodišnjih najređe čuo i nemam želju da to promenim. Jedna „ravna”, obična pop-rok pesma patetičnog teksta iz druge polovine 80-ih godina, bez ikakvog potencijala… Dakle, neka otpevaju to 10. maja i što se mene tiče — nazad u Rumuniju.
Ocena — 2-
Svetlana
Mnogo bolje od svega što je Rumunija slala poslednjih godina. Prosto mi je i teško da se setim dve do tri pesme iz ove zemlje koje nisu teški kič. Ova pesma je muzički korektna i predvidljiva pop-rok numera sa očekivanim tekstom i korektnim vokalom. Međutim, ova muzički korektnija numera Rumunije je prosto tako ravna, neinventivna i prosto sam ravnodušna prema ovoj pesmi. Mogu da je čujem, ali i ne moram. Velike su šanse da ovo uđe u finale, s obzirom da Rumunija uvek uđe u finale, a tamo plasman oko 20. mesta.
Ocena — 3
Đorđe
Dragi Rumuni, šta vam bi? Kako ste smeli da zaboravite na one senzacionalne pesme kakve ste slali u prošloj deceniji? Ja mogu delegaciji poručiti da im je pesma bolja od onog prošlogodišnjeg horora, ali narednih godina bi trebalo ozbiljnije da porade na povraćaju interesa za Evrovizijom, ako žele da se vrate na staze uspeha iz prošle dekade. Pesma će sigurno ući u finale jer je to Rumunija, ali zauzeće jedno od poslednjih šest mesta.
Ocena — 2+

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 2,40
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 12. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

Oznake

18 komentara

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Iako su ovakve pesme staromodne i prevazidjene, meni se bas ova svidja. Refren mi je bas upecatljiv, a i muzika mi se svidja. Ne mogu dati ocenu vise od 4

 • Čuo sam je jednom na njihovom izboru i više ne želim da je čujem. Toliko jednostavna, bez mašte, kreativnosti ama ništa. Rumuni idu iz krajnosti u krajnosti – ili šalju nenormalan kič (prošla godina) ili dosadne pesmičke. Mislim da je napokon red i na njih da ostanu jednom bez finala. Jedno je sigurno 24 boda iz Moldavije ide Rumuniji tu neće biti promene 😀
  Ocena: 1

 • Pjesma sa sjajnim tekstom i porukom, a pjevačica ima divan glas (bar u studijskoj verziji 😀 ) Ipak, malo je “dosadnjikava”, moglo je to bolje da se “upakuje”, a od Rumunije smo svi očekivali više. Sumnjam da ce proći u finale, možda se nekako provuče… Meni se sviđa 🙂
  4-

 • ova pesma me tera da je slušam iznova i iznova. ne znam razlog, ali prosto pevljiva mi je, jednostavno, prija mi.
  ocena: 4

 • Rumunija – 2
  Nestvarno dosadno, nepamtljivo, ispod proseka. Njen glas je ok ali protraćen na pogrešnu pesmu.
  Ako smo dočekali da se desi da redovni finalisti BiH i Grčka ne prođu u finale onda kada su poslale izuzetno loše pesme, zaista se nadam da je to moguće i u slučaju Rumunije. Ovo nije zaslužilo da bude izvedeno ni u polufinalu a kamoli u finalu.

 • Ovo je mnogo loše! Ovo je skandalozno loše! Ni po čemu me ne tera na slušanje, jedva sam je odslušao do kraja. A pošto je takva situacija,znači da nije ni vredno komentarisanja! Posle one lakrdije od prošle godine, kad sam pomislio da Rumuni ne mogu od onoga gore, a onda ista ta Rumunija ušla na broj 7 u finalu, evo ove godine su me razuverili i dokazali da uvek može gore! Ako ću zbog nečijih nezasluženih uspeha na Evroviziji prestati da pratim festival, to će biti zbog rumunskih! Drago mi je da nastupamo odmah iza njih, bili bolji od nas ili ne u tom polufinalu na kraju, nevažno je, 1 na 1 ćemo pokazati svima koliko je naša pesma više za prolaz u finale!
  Ocena za Rumuniju – objektivna jedinica (1).

 • ovo uopšte, ali uopšte ne zvuči kao tipična ESC pesmica, već kao nešto što bi se nazvalo contemporary adult pop/rock. i dopada mi se. stvarno mi se dopada. deluje mi kao pravo osveženje, i od prvog slušanja je u mojoj top 10 listi. na momente deluje kao nešto što pripada osamdesetim, pa na mahove vuče na ranije radove Coldplay… i njeg glas mi se baš dopada, izgovor engleskog je skoro pa besprekoran. svakako nije po ukusu širih narodnih masa i čak ću sebi dati za pravo da kažem da je ovo nešto što će pre da se dopadne malo starijim gledaocima ESC. u svakom slučaju, jedno od prijatnijih iznenađenja ove godine, i samim tim od mene jaka 4.

 • Zemlja sa jakom muzičkom industrijom iz koje izlaze brojni (letnji) svetski hitovi, predstavlja se ovako. Jedna potpuno nebitna pojavnost na ovogodišnjoj Evroviziji, do te mere nezanimljiva da sam siguran da, veoma uskoro, uopšte neću moći da se setim da je Rumunija učestvovala ove godine. Zapravo, ja se već sada uopšte ne mogu da setim pesme. Potpuno nebitno, anemično, nepotrebno, za 3 minuta tupog gledanja kroz ekran i sigurno samo jedno pojavljivanje u Lisabonu. Samo zato što ne može čak ni da iznervira, ocena: 2

 • Nekako slabašno, i ne baš lako za komentarisanje i ocenjivanje. Imaju ovaj refren koji je gotivan ,simpatičan i ulazi u uši, ali to je sve. Rumuni su me definitivno navikli na bolje. Jaooo koliko je samo kraj loš… Kako stvari stoje nije im urodio plodom ovaj ne baš tako loše osmišljen nacionalni izbor (doduše prilično prekopiran). Ova pesma malo šta ima što je može poslati u finale i što je može ostaviti u sećanju. Previše je kliše, čak i ispod proseka, ne izdvaja se ni po čemu i to je to. Ocena – 2

 • Lepa lagana pesma od nasih komsija I naravno lepa pevacica.. ocena: 5

 • Stvarno mislim da nema smisla da Rumunija prodje cak i sa ovom pesmom…Ravno,monotono, nezanimljivo,dosadno, prosto kad cujem ovu pemu kao da nisam cuo nista..Ima taj neki okej pocetak, solidna tematika cak sta vise aj da kazem i dobra,sam kraj pesme mi je najbolji od svega..al generalno vrlo vrlo slabo,bas je propast izabrati ovu pesmu i to u nacionalnom finalu..haos..Nikakav potencijal jednostavno zato i kazem da je ove godine stvarno Rumunija zrela da se vrati kuci posle polufinala, al nema sumnje da ce i sa ovim verovatno proci…Ocena 2

 • Rumunjska se ove godine potrudila organizirati ambiciozan nacionalni izbor, nisam ga pratio, ali ne želim vjerovati da je ova pjesma bila najbolja među ponuđenima. Ovo je tako jadno, dosadno, otrcano, neinovativno, nedorečeno…..uvjerljivo jedna od najgorih pjesama ove godine. Mislim da je Rumunjska zrela za svoje prvo ispadanje u polufinalu. Ako ipak ponovo bude jedna od deset prozvanih zemalja samo zato što je riječ o Rumunjskoj, bojim se da ću dobiti želju da bacim neki predmet u televizor. Ocjena – 1.

 • Neobična konstrukcija pesme sa dva različita “refrena” i tom jednom, maltene, nepostojećom i beznačajnom strofom ( još jednom veoma brzo zaboravljam o čemu se radi ovde, već mi se sjedinilo nekoliko pesama u glavi ). Evidentno je da su se trudili da uhvate na “rokerski” deo, koji naravno uvek razdrma iole čoveka i ja se uvek radujem “živim” instrumentima, ali deluje prazno i nepotpuno. Plus je njen pun, prodoran vokal ( lepo je slušati pesme generalno sa ovakvom bojom i dinamikom ), a pored toga mi se dopada dominatniji zvuk violončela za vreme trajanja bridža. Ostalo me zaista ne inspiriše da se upuštam u dalje referiranje.

  Ocena: 2+

 • Pa nije najbolja ali je dobra. Ne znam samo zasto dvojke… Pa zar je toliko losa… Razumem i postujem svacije misljenje ali msm da je 2 skroz malo… Devojka ima fantastican glas a sama pesmica je lepa i slusljiva i jeste neki radio hit ali sta je tu je. Sigurno je bolja bar od polovine koji nisu ni znali sta zele da naprave pa su tako odradili uzasnosti i pojavili se kao veliki favoriti… Mozda i znate na koga audiram. I svidja mi se sto je u tom nekom rok fazonu. TEXT je dobar. Iskreno… Nadam se da vidim Rumuniju u finalu i cak u top 10!!! 🙂 Ocena: Odlicno, petica!!! (5) 😀

 • Meni je ovo solidno.
  Nije nešto fantastično niti originalno,ali prija mi iskreno njen vokal muzika kao i sama njena pojava na sceni i spot mi je onako ok.
  Ne treba da pobedi to je sigurno, fali joj to nešto da bi se malo više izdvojila iz mase sličnih pesama.
  Samim tim objektivno joj ne mogu dati peticu,ali jedna solidna četvorka je realna.
  Ocena:4

 • E ovoga sam se najvise plasio. A to je da Srbija i Rumunija budu u istom polufinalu. Nazalost, to se i desilo. Kazem to, jer u poslednjih nekoliko godina, kad god su Srbija i Rumunija bile u istom polufinalu, Rumunija je uvek bila vise plasirana od Srbije. Da napomenem da smo VELIKU srecu imali 2016. godine kada je Rumunija bila izbacena sa takmicenja. Pesma je toliko ravna, toliko dosadna i toliko naporna, da je Rumunima stvarno, ali stvarno krajnje vreme vise da dozive ispadanje u polufinalu. Dosta su se vise provlacili. Dosta je bilo.

  Ocena: 1