Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

„Balkanika” u Izraelu započela evrovizijsku promociju

Predstavnici Srbije na Pesmi Evrovizije u Lisabonu Sanja Ilić i „Balkanika” učestvovali su u Izraelu na tradicionalnoj manifestaciji „Israel Calling”, gde su na velikom koncertu pred 10 hiljada ljudi izveli evrovizijsku pesmu Nova deca.

To je bilo prvo učešće naše muzičke reprezentacije na nekoj od promotivnih evrovizijskih aktivnosti, pa su šira evropska javnost i evrovizijski fanovi imali priliku da još od Beovizije uživo čuju naše predstavnike. Iako su video-zapisi dostupni na internetu prilično loši, zaključiti se ipak može da su rekacije publike bile dobre.

Sanja Ilić i „Balkanika” nisu bili deo defilea i nisu se pojavili na konferenciji za medije, budući da su u Izrael otputovali dan kasnije zbog koncerta u Srbiji na dan Uskrsa. Ipak, po dolasku, zajedno sa ostalim učesnicima, obišli su Jerusalim, upoznali se s nekim od najpoznatijih istorijskih spomenika na svetu, posetili Zapadni zid, poznatiji kao „Zid plača”, jedini ostatak nekadašnjeg Solomonovog hrama u Starom gradu Jerusalima. U večernjim satima upriličen je gala prijem na ministarskom nivou za sve učesnike, i to na još jednom upečatljivom mestu,u pećini Zedekija.

„Israel Calling” je veliki predevrovizijski događaj koji uz evrovizijske koncerte u Amsterdamu i Londonu, spada u najposećenije. Ove se godine održao treći put i okupio je 26 ovogodišnjih učesnika Evrosonga. Trajao je od 8. aprila, a osim glavnog koncerta, učesnici su bili deo drugih pratećih aktivnosti, poput defilea na crvenom tepihu, pres-konferencije, sadnje drveća u „evrovizijskoj šumi”, turističkih obilazaka, ministarskih prijema i slično.

Srbija se do sada redovno pojavljivala, pa su tako Sanja Vučić ZAA i Tijana Bogićević 2016. i 2017. učestvovale na ovom četvorodnevnom okupljanju.

Posle predevrovizijskih promotivnih koncerata u Rigi, Londonu, Moskvi i Tel Avivu, sledeća stanica je Amsterdam 14. aprila, najznačajniji i najveći događaj, na kojem će takođe učestvovati i predstavnici Srbije.

Oznake