Nacionalni izbori 2018

„Balkanika” otputovala u Tel Aviv. Estonski nastup u Lisabonu preskup

Ovogodišnji evrovizijski predstavnici pre nego krenu u Portugaliju, još uvek rade na promociji svojih pesama. Tako se predstavnici Srbije, Sanja Ilić i „Balkanika”, trenutno nalaze u Izraelu gde učestvuju na koncertu „Israel Calling”.

Saznajte i s kakvim se problemima suočava estonska delegacija, te kako se privodi kraju snimanje video-razglednica.

Prva promotivna aktivnost

Predstavnici Srbije na Pesmi Evrovizije u Lisabonu Sanja Ilić i „Balkanika” otputovali su Tel Aviv, gde učestvuju na manifestaciji pod nazivom „Israel Calling”. Ovo je jedna od najvećih evrovizijskih zabava, a ove godine učestvuje čak 26 zemalja.

Veliki koncert „Israel calling” održaće se večeras od 20 časova na Trgu Rabin u centru Tel Aviva, a kako organizatori najavljuju okupiće se veliki broj evrovizijskih fanova.

Ove godine događaj je u znaku 40 godina od prve pobede Izraela na Evrosongu s pesmom A ba ni bi.

Estonski nastup u Lisabonu preskup

Pojavili su se i problemi oko nastupa estonske predstavnice u Lisabonu. Elina će svakako izvesti svoju maestralnu numeru La forza na velikoj pozornici, ali je pitanje kako će taj nastup izgledati.

Naime, za nastup kakav je Elina imala na Eesti Laulu potrebno je čak 65 000 evra. Projektori koji se koriste kao svetleći efekti, koji svoj odraz ostavljaju na haljini, u Estoniji su koštali 1100 evra po danu, budući da je u pitanju iznajmljivanje. U Lisabonu bi to svakako bilo mnogo skuplje, a treba uzeti u obzir i gomilu proba pre samog takmičenja.

Predstavnica Estonije kazala je da je „haljina za svetlosne projekcije JEDINA solucija” te da je neizostavan deo pesme, dok šef evrovizijske delegacije Estonije Mart Normet ulaže velike napore da pronađe rešenje, pre svega voljne finansijere koji bi omogućili najam i korišćenje projektora tokom boravka u Lisabonu.

U međuvremenu, estonska numera La forza dobila je i svoju remiks verziju. OTT produkcija je u ovu pop-opera numeru uvela i trens bitove, tako da je u pitanju svakako vrlo interesantan muzički miks. Možda će baš ova verzija biti idealna za brojne evropske diskoteke.

Irski predstavnik prvi put uživo

Irski predstavnik Rajan Ošonesi prošli petak počastio je svoju publiku nastupom u popularnoj TV emisiji „The Late Late Show” u kojoj je prvi put uživo otpevao pesmu Together, s kojom će svoju zemlju predtsavljati u Portugaliji.

Na sceni se pojavio s gitarom u ruci, a pratnja su mu bila tri prateća vokala. Reakcije na njegov nastup uglavnom su pozitivne, a prema nekima ovakav ili sličan nastup Irac će nam ponuditi i u maju.

I dalje traje snimanje razglednica

Evrovizijski predstavnici i dalje snimaju svoje razglednice. U Portugaliju ovih dana putovali su predstavnici Nemačke, Irske, San Marina, zatim Bugarske, Ukrajine, Italije, Švajcarske, Moldavije.

Nemac Mihael Šulte, Irac Rajan Ošonesi i predstavnice San Marina Džesika i Dženifer svoje razglednice su snimale na različitim lokacijama i ostrvima živopisnog arhipelaga Madeira. Sastav „Equinox” iz Bugarske svoju video-najavu snimio je u Lisabonu, u delu grada „Miradouro de Santa Luzia”, gde je smešten popularan vidikovac. Ukrajinac Melovin je snimao u mestu Vila Nova de Milfontes u okrugu Beža, italijanski duo Ermal Meta i Fabricio Moro u manastiru São Bento da Vitória, švajcarski bend „Zibbz” na obalama reke Porto, moldavski sastav „DoReDos” u impresivnom i luksuznom Hotelu Palace em Vidago sagrađenom početkom XX veka, koji je poznat po brojnim izvorima termalne vode.

Fotografije sa snimanja podelili predstavnici su podelili na svojim društvenim mrežama.

Podsećanja radi, ovogodišnje evrovizijske razaglednice promovišu prirodne lepote zemlje domaćina, a svaki učesnik će ih na originalan način pokušati predstaviti u 30-ak sekundi.