Iz mog ugla 2018

Kipar | Ko je Eleni Fureira?

Prilikom odabira izvođača koji će biti 35. predstavnik Kipra, delegacija ove male mediteranske države se služila stavkom da to treba da bude izvođač koji je dobro poznat i Grčkoj i na Kipru, ali i dijaspori ovih dveju zemalja. Bolji izbor od vatrene Grkinje Eleni Fureire i pesme Fuego nije mogao da se zamisli!

Eleni je rođena u albanskom gradu Fjeru 1987. kao Entelja Fureraj i ima dve sestre i brata. Njeni roditelji, majka krojačica, a otac građevinac, preselili su se u mali grčki grad Kaliteu, kada je bila mala, usled građanskog rata u Albaniji. Otkako se pojavila na sceni, njeno poreklo je bilo predmet kontroverzi, plašeći se odbacivanja zbog jakog albanofobnog raspoloženja u Grčkoj, pa je tako govorila da je poreklom Brazilka, Meksikanka…

Odrastajući u Atini od samog početka je imala želju da se bavi muzikom. Na početku je uzimala časove gitare i tri godine je provela u pozorištu. Studirala je modeling i dizajn, ali je od starta shvatila da će joj muzika biti jedino životno opredeljenje.

Počela je da peva sa 18 godina, a godinu dana kasnije je dobila poziv od producenata da se pridruži ženskom sastavu „Mistique”, nakon čijeg se raspada 2010. godine otisnula u solo karijeru, i to veoma uspešnu. Pod patronatom diskografskih kuća Universal Music Greece, Minos EMI i Panik Records je od tada, pa do 2017. godine, izdala četiri albuma, a poslednji se u prodaji pojavio decembra 2017. godine.

Na svojim albumima je snimala pesme i na grčkom i na engleskom. Neke od kolaboracija sa inostranim muzičkim zvezdama su joj donele i međunarodnu slavu, npr. pesma Chica bomb sa Danom Dalanom, koja je 2010. bila veliki letnji hit, a 2014. je na dodeli muzičkih nagrada televizije MAD u duetu sa regeton zvezdom Džej Balvinom izvela njegovu pesmu Tranquila i taj nastup je zabeležio 11 miliona pregleda na Jutjubu. Još jedan hit internacionalnih srazmera je i pesma Send for me koju je snimila sa reperom A.M. SNiPE-om.

Njeno ime je od te 2010. bilo poželjno za grčke evrovizijske fanove. Međutim, dok nije postala predstavnica Kipra, imala je samo jedno ozbiljno učešće na nacionalnim izborima, i to 2010. kada je u duetu sa Manosom Pirovolakisom učešće završila kao drugoplasirana. Zanimljivo je da su njene producentske kuće slale ponude i 2015, 2016. i 2017. godine da bude u konkurenciji.

Gledajući ostala ućešća na nacionalnim izborima, može se izdvojiti učešće u netakmičarskom delu programa 2013. godine, kada je u duetu sa Ukrajinkom Ruslanom pevala pobedničku pesmu iz 2004. Wild dances.

Osim zbog muzike, u centru pažnje je i zbog svog ljubavnog života. Od 2016. godine uživa u vezi sa španskim fudbalerom Albertom Botijom koji igra za Olimpijakos.

Pored nje će na Evroviziji nastupiti još dva albanska pevača — pravi predstavnik te zemlje Eugent Bušpepa i Italijan Ermal Meta. Takođe, uz grčku predstavnicu Janu Terzi će biti jedan od dva predstavnika diskografske kuće Panik Records.

Oznake

Ostavite svoj komentar

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.