Balkan, Balkan! Gde su, šta rade? Nacionalni izbori 2018

Večeras evrovizijska žurka u Londonu. Ribaku pripao 1500. evrovizijski nastup

Vokal Elene Paparizu na demo-snimku pesme Fuego koji je dospeo do javnosti definitnivno nije bio prvoaprilska šala sudeći po svemu. Makedonci su objavili i akustičnu verziju svoje predstavničke kompozicije Lost and found, dok je za to vreme finska predstavnica najavila novi album krajem meseca, usred priprema za predstojeću Evroviziju.

Ukoliko vas zanima koja kompozicija će biti izvedena 1500. po redu na ovom takmičenju, odgovore pronađite u daljem tekstu.

Večeras evrovizijska žurka u Londonu

Jedanaesta evrovizijska žurka u Londonu održaće se večeras u znamenitom mestu „Café de Paris” na Trgu Lester. Na jednom od najiščekivanijih predevrovizijskih promotivnih događaja ove godine nastupiće 24 učesnika, od kojih 18 ovogodišnjih predstavnika iz Bugarske, San Marina, sa Islanda, iz Švedske Litvanije, Australije, Poljske, Danske, Švajcarske, Crne Gore, Češke, Nemačke, Španije, Austrije, Irske, Albanije, Francuske i naravno Ujedinjenog Kraljevstva.

Pored njih, spceijalni gosti biće Lusi Džouns, prošlogodišnja predstavnica Ostrva, Korin Erme, evrovizijska pobednica 1983, Markagret Berger (Norveška 2013), Suzi (Portugalija 2014), te učesnici nacionalnih takmičenja u Švedskoj i Norveškoj Feliks Sandman, Aleksandra Rotan i Stela Muangi (Norveška 2011).

Ova „evrovizijska žurka” počinje u 19 časova.

Fuego u izvođenju Elene Paparizu

Dakle kao što smo pomenuli, procureo je demo-snimak pesme Fuego, ovogodišnje predstavničke kompozicije Kipra. Međutim, već na prvo slušanje jasno je da izvođač na demo-snimku zvuči poznato i da nije u pitanju ovogodišnja predstavnica Eleni Foreira, već bivša evrovizijska pobednica Elena Paparizu. Na internetu je ova verzija s njenim imenom već dostupna, tako da više nema sumnje da su glasine da se ova pevačica treći put vrati na Evroviziju bile tačne, samo ovoga puta pod zastavom Kipra umesto Grčke.

Uzimajući u obzir da je delegacija Kipra svojevremeno bila otputovala u Atinu zarad pregovora, potvrđuje ovo. Navodno, Eleni se jako dopala kompozicija, međutim morala je odbiti ponudu jer „nije još spremna da se vrati na Evrosong”, odnosno bar ne još. Da li ovo znači da je Eleni Fureira zapravo bila drugi izbor producentima, ostaje otvoreno.

Poslušajte Lost and found u aktustičnoj verziji

Ovogodišnja predstavnička grupa „Eye Cue” objavila je i akustičnu verziju pesme Lost and found s kojom će predstavljati Makedoniju na Evroviziji 2018. Budući da se ova država nije kvalifikovala u finale već pet godina zaredom, ovakva promocija čini se kao dobar marketinški potez koji će zapasti za oko ljubiteljima nešto laganijeg gitarskog zvuka. Performans možete pogledati ovde, a ako vam se dopada, možete ih bodriti u prvom polufinalu, gde će nastupiti pod rednim brojem 11.

Frankin potpuri evrovizijskih pesama

Hrvatska predstavnica na Evrosongu Franka Batelić bila je gost u jednoj emisiji na muzičkom kanalu CMC. Voditelj ju je stavio pred prave male izazove jer je morala da otpeva neke od najpoznatijih evrovizijskih pesama.

Poslušajte Franku kako uživo izvode pobedničke pesme Evrovizije Fairytale, Euphoria, Molitva, Hard Rock Hallelujah i Rock me baby.

Sara Alto objavljuje album dve sedmice pre Evrovizije

Finska predstavnica Sara Alto prosto ne miruje. Iako su joj pripreme za nastup na Evroviziji u toku, ona paralelno snima i novi album pod nazivom „Wild Wild Wonderland”, koji bi trebalo da bude objavljen 27. aprila, svega dve nedelje pred početak takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Neki od producenata na albumu su internacionalno poznati po saradnji sa imenima poput Kajli Minog i grupe U2, a na listi je i jedno nama poznatije ime — Paradise Oskar, finalista Evrosonga 2011. godine koji je predstavljao Finsku s pesmom Da da dam.

Ovogodišnja predstavnička kompozicija Monsters takođe će se naći na albumu, a do sada kao singl dosegla je zlatni žig, kada je reč o broju rasprodatih kopija.

Nastup Aleksandra Ribaka biće 1500. na Evroviziji

Aleksandar Ribak, pobednik Evrovizije 2009, imaće još jednu posebnu čast na ovogodišnjem Evrosongu — naime, njegov nastup s kompozicijom Thats how you write a song biće tačno 1500. po redu na Evroviziji!

Iako se to čini kao ogroman broj, ne treba zaboraviti da Evrovizija datira još od davne 1956. godine, pa je ovakav broj i za očekivanje. No, treba naglasiti da se broj takmičara naglo uvećao s početkom novog milenijuma, pa skoro i udvostručio u odnosu na prethodne dekade.

Podsećamo, titulu jubilarnog hiljaditog nastupa po redu na ovom takmičenju dobio je irski pevač Brajan Kenedi pre 12 godina, kada je izveo kompoziciju Every song is a cry for love 2006. godine u Atini, u polufinalu pod rednim brojem 8.

Preminula Lill-Babs, predstavnica Švedske 1961

Evrovizijski svet poslednjih nedelja suočen je i s neuobičajeno mnogo tužnih vesti. Nakon Džoj Fleming, Frans Gal, Madalene Iglesijas, Lis Asije, Sabahudina Kurta, preminula je Lill-Babs, šredstavnica Švedske 1961.

„Mala Babs” preminula je u bolnici od posledica srčanog udara u 80. godini života. Bila je poznata pop, soul i šlager pevačica, takođe ostvarena i u glumačkim vodama, veoma cenjena u svojoj domovini.

Na Pesmi Evrovizije 1961. u Kanu pevala je pesmu April, april, zauzevši 14. mesto.