Balkan, Balkan! Evrovizija 2018

„Balkanika” nastupa treća u drugom polufinalu

Srpski predstavnici na ovogodišnjoj Evroviziji u Lisabonu predstaviće svoju pesmu pod rednim brojem 3, u drugom polufinalu 10. maja.

Producenti 63. Evrosonga pet sedmica pre takmičenja definisali su redosled nastupanja u polufinalima. Prvo polufinalno veče otvoriće se pesmom X my heart iz Azerbejdžana, a zatvoriti numerom Fuego kiparske predstavnice. Priliku da otvori drugo polufinale dobio je Aleksandar Ribak, predstavnik Norveške, a poslednji će nastupiti Melovin iz Ukrajine. Predstavnici Srbije, Sanja Ilić i „Balkanika” izvešće svoju pesmu Nova deca treći po redu, posle predstavnika Rumunije, a pre San Marina.

Kompletan redosled nastupanja pogledajte u nastavku:

1. polufinale, 8. maj

 1. Azerbejdžan
 2. Island
 3. Albanija
 4. Belgija
 5. Češka
 6. Litvanija
 7. Izrael
 8. Belorusija
 9. Estonija
 10. Bugarska
 11. Makedonija
 12. Hrvatska
 13. Austrija
 14. Grčka
 15. Finska
 16. Jermenija
 17. Švajcarska
 18. Irska
 19. Kipar
2. polufinale, 10. maj

 1. Norveška
 2. Rumunija
 3. Srbija
 4. San Marino
 5. Danska
 6. Rusija
 7. Moldavija
 8. Holandija
 9. Australija
 10. Gruzija
 11. Poljska
 12. Malta
 13. Mađarska
 14. Letonija
 15. Švedska
 16. Crna Gora
 17. Slovenija
 18. Ukrajina

Konačan redosled nastupanja odredili su producenti takmičenja, kako bi TV šou bio uzbudljiviji i kako bi se svaka pesma mogla istaći. To je inače praksa koja je ustanovljena 2013. u Malmeu.

Prethodno je, u januaru, održan preliminarni polufinalni žreb kojim se samo odredilo u kom delu polufinalne večeri će predstavnici nastupiti. Na osnovu posebne molbe, italijanskom javnom servisu RAI Referentna grupa EBU je omogućila da prenose i glasaju u drugom polufinalu 10. maja.

Preliminarni žreb I polufinale, 8. maj II polufinale, 10. maj
glasaju „Velika petorka” i domaćin Portugalija Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Portugalija Italija, Francuska, Nemačka
prva polovina  Belorusija, Bugarska, Litvanija, Albanija, Češka, Belgija, Island, Azerbejdžan, Izrael, Estonija  Rusija, SRBIJA, Danska, Rumunija, Australija, Norveška, Moldavija, San Marino, Holandija
druga polovina Švajcarska, Finska, Austrija, Irska, Jermenija, Kipar, Hrvatska, Grčka, Makedonija  Crna Gora, Švedska, Mađarska, Malta, Letonija, Gruzija, Poljska, Slovenija, Ukrajina

Kako se određuje konačan redosled u finalu?

Nakon što budu proglašeni finalisti posle svakog polufinala, na pres-konferenciji u njihovu čast se obavlja preliminarni žreb, tokom kojeg svaki izabrani finalista izvlači ceduljicu sa ispisom „prva polovina” ili „druga polovina” večeri. Kada se izaberu svi finalisti, producenti na osnovu preliminarnog žreba određuju konačan redosled nastupanja u finalu.

Takođe, poznato je da će predstavnica Portugalija Klaudija Paskoal nastupiti osma po redu u finalu 12. maja, što je definisano direktnim žrebom na sastanku šefova delegacija 12. marta. Ovakav gest se primenjuje kako bi se izbeglo da producenti eventualno „naštimaju” povoljan redni broj domaćinu takmičenja.

Oznake

5 komentara

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • UZAS !!! Ovo nije posteno… Iskreno, barem moj favorit nastupa pod brojem 12. u drugom polufinalu. Bilo bi lepo da se i Srbija ( jos jedan od 18 favorita a Malta mi je glavni ) malo istakne. NZM… Sve u svemu nije posteno nikako…

 • Nadao sam se da će zbog neke kompenzacije,ovaj put da budemo stavljeni između 7-9.mesta u polufinalu,jer smo prošle godine bili 1. Ova pozicija je bolja jedino od pozicije 2 u redosledu. Dobro, ako ništa drugo, pesma pre nas, a i pesma nakon nas nisu ništa posebno, zapravo su jedne od najslabijih,pa će nam možda to pomoći da se istaknemo! I još jedna stvar, naše polufinale je zaista kvalitetom mnogo slabije od prvog, tako da ne smemo puno da se žalimo na sreću, ali daleko je od idealnog i pravednog…

 • Redosled koji se formira na ovakav način, uvek je nepravedan, već po definiciji posla koji ima producentski tim. Uticajni protivnici žrebanja bi ipak morali da porade na ustanovljavanju nekih zategnutijih kriterijuma pri formiranju redosleda, a koji ostavljaju manje prostora da se lični ukus, afinitet, očekivanja ili želje producenata po pitanju ishoda nameću kao jedine relevantne.

  Koji je održivi smisao preliminarnog žrebanja u kome je 5 glavnih favorita u prvoj polovini prvog polufinala?!
  Ili, kako izbeći spajanje sličnih pesama, kada nemaš druge mogućnosti u okviru jednog segmenta.
  Naročito u finalu je besmilsena deoba na dva dela, kada ima čak 26 pesama. A da se izvlače cedulje po trećinama ili četvrtinama?

  Jedan od načina kojim bi se uticaj producenata na konačan ishod ograničio, a sačuvalo osnovno načelo pružanja jednakih uslova svima(?) bilo bi dirigovano žrebanje kojim bi se prema karakteru izabranih pesama napravile 2-3 kategorije (grubo rečeno: brze, spore, žanrovski karakteristične). Tada bi se obavljao onaj klasičan žreb koji bi obezbedio da budu odvojene pesme iz iste kategorije. Pa onda, nema mesta ljutnji ako nastupamo već treći. Ovako, znamo da je to neko uradio svojom voljom, ko nas najverovatnije vidi kao autsajdere.