Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Epilog o pesmi „Crazy”: Greškom producenta numera u prodaji

Poslednjih dana velika se prašina podigla zbog hrvatske pesme za Evrosong. Nakon što je u etar dospela pesma Ceea ce iubim rumunskog muzičara koji nastupa pod imenom „Guez”, nametalo se pitanje autentičnosti pesme Crazy, ili narodski rečeno — ko je kome „maznuo” pesmu.

Kako se gotovo svake godine pojavi neka glasina o plagijatu evrovizijske pesme ili se kasno ispostavi da neka pesma jeste plagijat, evrovizijska javnost dobila je ponovo povod za takva nagađanja.

Naime, sve je počelo u petak 30. marta, kada je evrovizijski sajt escXtra.com preneo ovu informaciju. Kako je reč o 90% sličnosti između dve pesme, počev od muzičke matrice do aranžmana, ono što je navelo na pomisao o plagiranju jesu datumi objave dveju pesama. Rumun je pesmu objavio 24. februara, a Franka svoju evrovizijsku dva dana kasnije.

„Guez” je tim povodom saopštio da je pesmu dobio od ukrajinskog producenta 2017. godine, pa je cela situacija postala zamršenije time što je kao autorski tim numere Crazy potpisan Branimir Mihaljević i sama Franka Batelić, dok muziku rumunske verzije potpisuje pak izvesni „Denzel Beats”.

Oglasio se zatim i Frankin tim.

— Pesma „Crazy” je autorsko delo tima „Karpo medija”, na kojoj je, uz Branimira Mihaljevića, produkciju radio Denis Mevlja, poznat i pod umetničkim imenom „Denzel Beats”, a tekst i vokalne deonice radila je Franka. Na razvoju pesme, u saradnji s HRT-om intenzivno se radi od decembra. Izvođač koji je iskoristio pesmu „Crazy” kao podlogu za svoju rep obradu, potpisao je Denzel Beats (Denis Mevlja). Instrumentalna i karaoke verzija pesme je dostupna na svim javnim muzičkim platformama, pa se radujemo novim zanimljivim verzijama. Vidimo se u Portugaliji! – izjavio je za Eurosong.hr Frankin menadžer Siniša Bevanda.

Posle ovog saopštenja, ponovo se oglasio Rumun, koji je otvoreno rekao da „evrovizijski tim Hrvatske laže”, pritom priloživši foto-snimke svoje komunikacije sa producentom, kao potvrdu da je matricu, čiji je ime The Weeknd Type Beat — Blame me kupio za 80 dolara!

— Okej. Ovo sra’e postaje ’ebeno glupo! Hrvatski tim jednostavno laže. To nije nikakva je’ena besplatna instrumentalna verzija. Mi smo naš projekat započeli 11. januara. Producent je prodao pesmu ili je prodao dva puta! Samo prestanite da lažete! Rumunija nije ukrala hrvatsku pesmu. Ljubim vas! Gubite se sa Evrovizijom!

Posted by Guez on субота 31. март 2018.

Međutim, „Guez” je kasnije sklonio jednu od fotografija i stavio čistu, bez podataka o korišćenim semplovima i u kojem jasno stoji Franka (master).

Konačno, oglasili su se i glavni „akteri” ovog nemilog događaja Branimir Mihaljević i Denis Mevlja čije su izjave dali hrvatskom evrovizijskom sajtu Eurosong.hr:

— Shodno optužbama da se radi o plagijatu, dužan sam da razjasnim situaciju. Pesma je u potpunosti naše autorsko delo, a za produkciju sam i ranije istakao da sam radio zajedno s kolegom Denisom Mevljom, poznatim pod umetničkim imenom Denzel Beats ili Denz. Poslednja dva dana intenzivno smo radili na tome da otkrijemo kako se sve ovo dogodilo. Konačno smo došli do saznanja da je Denis, koji inače radi i prodaje bitove, na stranicu za prodaju, zabunom stavio pogrešan dokument pod nazivom druge pesme, tj. stavio je pesmu koja je rađena za Evrosong, za koju nema moje odobrenje kao koautora za prodaju. Vidljivo je to i u foto-dokumentu koji je objavio „Guez”, a kojeg dostavljamo u prilogu. Pesma „Crazy” u potpunosti je rađena isključivo za Evrosong i do prodaje nikako nije smelo doći. Nesporno je da je „Guez” kupio pesmu „Blame me” s vrlo limitiranom licencom, ali moram naglasiti i da je rumunski muzičar prekršio dva članka ugovora o kupovini muzičkog materijala s Denzel Beatsom, radnjama na koje Ugovorom nije imao pravo. Ovim putem želim da se zahvalim i HRT-u na razumevanju i podršci — rekao je Branimir Mihaljević.

Situacija je komentarisao i sam Denis Mevlja:

— Žao mi je sto je Franka postala žrtva moje nepažnje i nespretnog događaja za koji nije niti znala, te je, razumljivo, ostala šokirana. Mesecima zajedno radimo na pesmi i jedan trenutak moje nepažnje je promenio sve ono dobro što smo napravili. Znam da će ipak na evrovizijskoj pozornici Franka ostaviti celu sebe, to sam osetio od prvog trenutka kad smo počeli da radimo na pesmi, rekao je Denis Mevlja.

Važno je naglasiti da su spekulacije o plagiranju plasirali isključivo fanovi i evrovizijska javnost, o čemu ovde nema ni govora.

– Franka i celi njen tim nastavljaju dalje s pripremama te se raduju nastupu u Lisabonu — izjavio je za Eurosong.hr Frankin menadžer Siniša Bevanda.Oznake