Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Ko je „krejzi” zbog pesme „Crazy”? Preminuo Sabahudin Kurt

Velika se prašina podigla u protekla 24 sata zbog hrvatske evrovizijske pesme Crazy. Iako se u prvi mah činilo da je reč o „jednostavnom” plagiranju s nečije strane, evidentno je da će oni koji se bave autorskim pravima morati da zasuču rukave, ne bi li se dokazalo o čemu je reč.

Jugoslovenski predstavnik na Evroviziji 1964. Sabahudin Kurt preminuo je u 83. godini.

Fama oko pesme Crazy

Evrovizijski sajt escXtra.com preneo je juče popodne informaciju o mogućem plagiranju hrvatske pesme Crazy. Naime, reč je pesmi Ceea ace iubim koju izvodi rumunski pevač „Guez”. Kako je reč o 90% sličnosti između dve pesme, počev od muzičke matrice do aranžmana, ono što je navelo na pomisao o plagiranju jesu datumi objave dveju pesama. Rumun je pesmu objavio 24. februara, a Franka svoju evrovizijsku dva dana kasnije.

„Guez” je tim povodom saopštio da je pesmu dobio od ukrajinskog producenta 2017. godine, pa je cela situacija postala zamršenije time što je kao autorski tim numere Crazy potpisan Branimir Mihaljević i sama Franka Batelić, dok muziku rumunske verzije potpisuje pak izvesni „Denzel Beats”.

Oglasio se zatim i Frankin tim.

Pesma „Crazy” je autorsko delo tima „Karpo medija”, na kojoj je, uz Branimira Mihaljevića, produkciju radio Denis Mevlja, poznat i pod umetničkim imenom „Denzel Beats”, a tekst i vokalne deonice radila je Franka. Na razvoju pesme, u saradnji s HRT-om intenzivno se radi od decembra. Izvođač koji je iskoristio pesmu „Crazy” kao podlogu za svoju rep obradu, potpisao je Denzel Beats (Denis Mevlja). Instrumentalna i karaoke verzija pesme je dostupna na svim javnim muzičkim platformama, pa se radujemo novim zanimljivim verzijama. Vidimo se u Portugaliji! – izjavio je za Eurosong.hr Frankin menadžer Siniša Bevanda.

Međutim, nakon ovog saopštenja, ponovo se oglasio Rumun, koji je otvoreno rekao da „evrovizijski tim Hrvatske laže”, pritom priloživši foto-snimke svoje komunikacije sa producentom, kao potvrdu da je matricu, čiji je ime The Weeknd Type Beat — Blame me kupio za 80 dolara!

Okej. Ovo sra’e postaje ’ebeno glupo! Hrvatski tim jednostavno laže. To nije nikakva je’ena besplatna instrumentalna verzija. Mi smo naš projekat započeli 11. januara. Producent je prodao pesmu ili je prodao dva puta! Samo prestanite da lažete! Rumunija nije ukrala hrvatsku pesmu. Ljubim vas! Gubite se sa Evrovizijom!

Poslušajte obe pesme.Objavljena trominutna verzija takmičarske pesme

Italijanska pesma Non mi avete fatto niente dobila je konačno svoju evrovizijsku, trominutnu verziju, koja će biti izvedena u finalu Evrovizije 12. maja. Predstavnici Italije Ermal Meta i Fabricio Moro objavili su pesmu na digitalnoj platformi Spotifaj.

Kao što je poznato, pesme na festivalu Sanremo traju duže od tri minuta, pa su svi dosadašnji evrovizijski predstavnici Italije bili prinuđeni da svoje pesme rearanžiraju, što nije uvek bilo lako, a ni efektno.

Kako zvuči ovogodišnja, poslušajte i procenite.

Preminuo Sabahudin Kurt

Doajen sarajevske muzičke scene i poznati bh. pevač Sabahudin Kurt preminuo je u 83. godini u petak 30. marta.

Kompozicijom Srđana Matijevića Život je sklopio krug 1964. godine u Kopenhagenu predstavljao je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije, te tako postao prvi bh. pevač koji je predstavljao Jugoslaviju na Evrosongu.

Iako nije osvojio nijedan poena, te zauzeo poslednje mesto, nakon takmičenja usledili su brojni nastupi u inostranstvu, među kojima je i 17 turneja po tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Sabahudin Kurt je završio gimnaziju, a kao omladinac je igrao za sarajevski Fudbalski klub Romanija; radio je u banci i učestvovao u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Osim toga, glumio je u antologijskoj humorističkoj seriji „Karađoz”.

Sa suprugom Ismetom, s kojom se oženio početkom 1967. godine, dobio je dva sina Damira i Almira. Iza njega je ostalo i troje unučadi.

S muzičke scene se povukao početkom 2007. godine, nakon infarkta i operacije, pa se odlučio na život u prirodi u Gornjem Vlakovu u blizini Sarajeva.

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Cinjenica je da je isti kompozitor i za rumunsku i hrvatsku pesmu. E, iz kog god ugla se gleda ispada da ih je Rumun zesce zajebao jer je objavio pesmu pre Hrvata i on trenutno ima jacu kartu u rukama. Malo je cudno sto se polemise oko ovoga tek mesec dana posle objave hrvatske pesme i zapravo koji je motiv Rumuna u svemu ovome?

  • EBU bi reagovao do sada i pesma ne bi ni bila objavljena zar ne? iskreno mislim da Rumun laze…