Balkan, Balkan! Evrovizija

EBU osuđuje napad na kamermana RTS-a

Evropska radiodifuzna unija strogo je osudila čin fizičkog napada na novinare u Kosovskoj Mitrovici, koji se desio početkom nedelje.

Kamerman Radio-televizije Srbije Vladimir Milić bio je među novinarima koji su napadnuti prilikom izvršavanja svog radnog zadatka, koji je podrazumevao pokrivanje i izveštavanje s lokalnog sastanka u vezi s dijalogom na Kosovu. Napad je počinila kosovska policija, kada je naoružana upala u objekat u kome se odigravao sastanak, koristeći sredstva poput suzavca i šok-bombi. Grupa novinara koji su se zatekli tu radeći svoj posao zadobila je manje ili veće fizičke povrede, a među njima je bio i snimatelj Milić koji je brutalno pretučen, a kamera mu je bila oduzeta i uništena.

Direktor EBU Noel Karen oglasio se ovim povodom:

Fizički napadi na novinare su apsolutno neprihvatljivi i nema im mesta u današnjem društvu. Posebno je šokantno da je ovakav napad izvršila policija, čiji bi posao trebalo da je upravo suprotno, da očuvava red i mir. Novinari bi morali da imaju uslove da rade svoj posao bez straha i zastrašivanja. Nezavisno novinarstvo je ključ jakih demokratija, koje podstiče dijalog među ljudima,  promoviše različite stavove i nadgledajući čuva stanovništvo.

EBU poziva nadležne na Kosovu da osude ovaj akt brutalnog nasilja i obezbede adekvatno okruženje za rad novinara i medija, u skladu sa internacionalnim standardima slobode izražavanja.

Podsećamo, početak nedelje obeležili su nemiri u Kosovskoj Mitrovici, kada je uhapšen šef Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i nedugo zatim proteran s teritorije Kosova zbog kršenja rešenja o zabrani ulaska na ovu teritoriju. Hapšenje je propraćeno fizičkim nasiljem oružane kosovske policije nad civilima koji su se zatekli na licu mesta, kao i nad prisutnim novinarima.

Nadasve, cela situacija je mogla da se izbegne na više načina — šef Kancelarije mogao je odložiti sastanak za 2-3 dana dok ne dobije zvaničnu dozvolu za ulazak na teritoriju Kosova. Zatim, šef Kancelarije i ostatak delegacije mogao je proći kroz neki od zvaničnih „graničnih prelaza” gde mu verovatno ne bi bio omogućen prolaz, pa bi cela situacija prošla bez incidenata, a narodski gledano, mogle su i obe strane da „zažmure na jedno oko”, kao što se više puta dešavalo u prošlosti, budući da je ideja mitinga bila korisna za opšte dobro obe strane.

Ono što osuđujemo kao redakcija, narod i građani demokratskog društva, krajnje objektivno, jeste ovakav skoro školski primer prekomernog demonstriranja sile, koji se ogleda u angažovanju stotina naoružanih specijalaca i korišćenju suzavca i bombi prilikom hapšenja koje ne da nije bilo neophodno, nego apsolutno nepotrebno. Saglasni smo da je svaka implementacija nasilja u ovom kontekstu apsolutno nedopustiva.

Izvor: EBU
Oznake