Nacionalni izbori 2018

Belorus objavio finalnu verziju pesme „Forever”. Evrovizijsko finale u španskim bioskopima

Kako se do sada dalo primetiti, beloruski predstavnik Aleksejev i pesma Forever nikako da napuste stranice evrovizijskih blokova, tako da ih evo i danas, ali ovog puta zbog (konačno) završene dorade predstavničke kompozicije. U Španiji će se naše omiljeno nam takmičenje ponovo prenositi u XXL formatu, a tu su i druge informacije o predevrovizijskim aktivnostima izabranih takmičara.

Aleksejev predstavio finalnu verziju svoje pesme

Slučajno ili namerno, konačna verzija kompozicije Forever postala je dostupna na internetu nešto pre zvaničnog objavljivanja, na društvenoj mreži VK. Dan kasnije, već je dospela i na Spotifaj.

Nije tajna da je ova pesma prošla kroz više promena od kada je pobedila na nacionalnoj selekciji pa do današnjeg dana, a elementi koji su najupečatljivije promenjeni jesu tempo, bek aranžman kao i generalna „atmosfera” pesme. Izvođač Aleksejev pominjao je da će finalna verzija zvučati nešto personalnije i intimnije, što se verovatno odnosilo na ove promene.

Ovakva verzija Forever biće izvedena u Lisabonu, što je, nakon brojnih plagijatskih i drugih afera u javnosti, EBU na kraju ipak odobrio.

Prenos finala u bioskopima širom Španije

Španski ovlašćeni prenosnik ponovo je sklopio saradnju s lancem bioskopa „Cinesa”, u cilju prenošenja finala Evrovizije u svojim objektima širom zemlje. Zahavljujući tome, u Španiji će biti moguće pratiti uživo evrovizijsko finale na ogromnim bioskopskim platnima, i to u svakom od 44 bioskopa te kuće, koliko ih ima u ovoj državi.

Ovo nije prvi put da se emiter RTVE odluči na ovakav potez — na isti način španska publika mogla je pratiti finale šoua „Operacija Trijumf”, kojim je ove godine izabran predstavnik.

Vanja Radovanović predstavio tim za Lisabon

Crnogorskom predstavniku Vanji Radovanoviću društvo na evrovizijskoj bini praviće pet pratećih vokala — četiri ženska i jedan muški. To su:

  • Ana Mašulović — prateći vokal Aljone Lanske (Belorusija 2013) i članica grupe „Ministarke”;
  • Ivana Vladović — jedna od Knezovih pratećih pevačica (Crna Gora 2015);
  • Lena Kuzmanović — prateći vokal Kneza i Sanje Vučić (Srbija 2016);
  • Jelena Đurić — prateći vokal nađih predstavnika 2008, 2013, 2016. i 2017);
  • Bole Martinović — aranžer evrovizijske pesme Inje.

Portugalci bek-vokali za Ajsel

I delegacija Azerbejdžana saopštila je svoj za tim evrovizijski nastup. Glavnu pevačicu Ajsel u pesmi će vokalno pratiti četiri prateća vokala, i to iz zemlje domaćina. Njoj će se na bini pridružiti Sandra Dandrade, Salome Kaldeira, Hugo Baptista i Rui Andrade, koji je pokušao da predstavlja Portugaliju 2014. godine, da bi kasnije iste godine bio bek-vokal Ruskinjama u Kopenhagenu.

Tako Azerbejdžan osim pevačice nema ništa i nikog svoje. Autori pesme su Grk i Šveđanka Dimitris Kontopulos i Sandra Bjurman, koreograf je Fokas Evangelinos, legendarni grčki scenski reditelj, a vokalni trener je Aleks Panaji, dvostruki predstavnik Kipra (1995, 2000), prateći vokal Eleni Paparizu 2005, a u ulozi vokalnog trenera bio je i 2016. u okviru delegacije Rusije.

Melovin snima video-spot

Ukrajinac Melovin vredno priprema svoju promociju, a jedan od prvih koraka biće prezentacija zvaničnog video-spota.

Kao što je od ranije poznato, Melovin je do sada koristio snimak svog nastupa na nacionalnom. Spot će prikazati neprestanu borbu protiv sebe samih, iskušenja i problema s kojima se čovek suočava na putu do uspeha. Ukrajinski top-model Julija Geršun se pojavljuje u spotu koji je režirao iskusni Taras Golupkov.

Predstavnici Moldavije kod svog predsednika

Predsednik Moldavije Igor Dodon i ove godine je ugostio evrovizijske predstavnike svoje zemlje. U saopštenju na svom Fejsbuk profilu predsednik Dodon iskazao je zahvalnost moldavskim predstavnicima koji dostojno i na najbolji mogući način promovišu Moldaviju. On im je takođe pružio i podršku za turneju u zemljama u kojima je brojna moldavska dijaspora te naglasio da će i ubuduće nastavljati da podržava i promoviše mlade talente Moldavije.

Privodi se kraju snimanje video-razglednica

Ekipa portugalske radio-televizije ekstremno je zauzeta snimanjem video-najava evrovizijskih učesnika na raznim lokacijama širom Portugalije i njenih ostrva u Atlanskom okeanu.

Svoje razglednice poslednjih dana snimili su Crna Gora, Makedonija, Irska, Belorusija, Danska, Portugalija… Aleksejev, Vanja Radovanović, grupa „Eye Cue” boravili su u Lisabonu, gde su na različitim lokacijama zabeleženi sjajni kadrovi prelepog Lisabona: Praça de Comercio (Belorusija), Palácio dos Marqueses de Fronteira (Makedonija) i Feira de Ladra (Crna Gora).

Irac Rajan Ošonesi išao je na obalu okeana, gde je svoje kadrove snimio pod vodom, Danac Rasmusen u mali grad Marfu, u Nacionalnu palatu Marfa, a Portugalke Izaura i Klaudija Paskoal u Almadu.

Očekuje se da se do početka aprila završi ovo naporno snimanje.