Nacionalni izbori 2018

Preminula Kejti Bojl. Predsednik države štiti evrovizijskog predstavnika

Nastavlja se praćenje trenda poslednjih godina snimanja propratnih video-spotova za učesnike Evrovizije, pa je tako snimljen i zvanični video sa jermensku pesmu Qami. Iako nismo navikli da se predstavnici na Evroviziji gledaju kao na pitanje od nacionalnog interesa (bar ne ovde), u Belorusiji to definitivno nije slučaj, gde se povodom njihovog predstavnika oglasio čak i sam predsednik države.

I dok preostale države snimaju razglednice, napustila nas je jedna evrovizijska zvezda iz ranijih perioda ovog takmičenja.

Predstavljen spot za pesmu Qami

Promotivni video za jermensku pesmu Qami, koju će u Lisabonu izvesti Sevak Kanagjan, objavljen je na kanalu jermenskog javnog servisa AMPTV.

Video je režirao poznati Artur Manukjan, koji već ima višestruko evrovizijsko iskustvo na ovom planu, a potpisuje i video za Fly with me, kojom je Arcvik predstavljala Jermeniju prošle godine.

— Kada sam čuo Qami prvi put, odmah sam imao viziju da spot treba da reflektuje njega i njegov unutrašnji svet. Zato je video urađen vrlo minimalistički, ali i vrlo skupo. Nismo dodavali previše elemenata ili efekata, cilj je bio da fokus bude na Sevaku i njegovoj pesmi — kazao je režiser spota.

Predsednik države stao u zaštitu Aleksejeva

Za razliku od prošle godine, kada je Belorusija igrala na kartu tradicije, kulture i prvi put nas počastila pesmom na beloruskom jeziku, ove godine su se stvari odvile na nešto drugačiji način, pa ovu državu neće predstavljati njen državljanin, već pevač Aleksejev koji je Ukrajinac.

Oko njegove pobede bilo je dosta kontroverzi, prvobitno zbog navodnog plagijata, onda zbog glasina da je pesma već izvođena ranije, a poslednjih dana se podigla prašina i oko njegove državnosti, odnosno da li je adekvatno da Belorusiju predstavlja neko ko nije i sam njen građanin. Povodom toga se javnosti obratio ni manje ni više nego predsednik Belorusija Aleksander Lukašenko:

— Ne vidim problem da Belorusiju predstavlja Ukrajinac. Nema ničeg lošeg u tome, naročito ako je on (predsavnik) iz Ukrajine ili Rusije.

On je još dodao da će Aleksejevo učešće biti verovatno dobar potez za Belorusiju jer bi njegova popularnost u pomenutim zemljama mogla doneti visoke bodove.

Dovršava se snimanje video-razglednica

Video-razglednice se svakodnevno snimaju, a ovih dana među poslednjima koji ih snimaju su predstavnici Estonije i Španije.

Estonska predstavnica Elina Nečajeva boravila je na vrlo egzotičnoj lokaciji — na planini Sintra, velikom planinskom vencu koji se prostire u dužinu od 16 km, od grada Sintre tdo Kabo da Roka na obali Atlantskog okeana. Ostatak razglednice snimljen je na mestu Kvinta da Ragaleira koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Španski predstavnici Alfred i Amaja snimili su svoju video-najavu na Azorskim ostrvima, tačnije na ostrvu Sveti Migel, gde se nalazi živopisno jezero Furnas.

Preminula četvorostruka voditeljka Evrovizije

Tužne vesti iz Ujedinjenog Kraljevstva — Kejti Bojl, glumica i četvorostruka voditeljka Evrovizije, preminula je u devedeset i prvoj godini.

Ova televizijska persona rođena je 1926. u Italiji. Karijeru je započela u Ujedinjenom Kraljevstvu kao manekanka u časopisu „Voug”, i od tada je nastavila da se pojavljuje na ekranima kao glumica u mnogim filmovima i serijama, ali i kao TV lice i voditeljka više zabavnih emisija.

Evrovizijskoj publici najpoznatija je njena uloga voditeljke ovog šoua, čiji je domaćin bila čak četiri puta — 1960, 1963, 1968 i 1974. godine.  Takođe, bila je domaćin britanskog nacionalnog finala 1961. godine, a pojavila se i na Evroviziji 1998. godine u nešto sporednijoj ulozi, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo poslednji put bilo domaćin Evrosonga.