Balkan, Balkan! Nacionalni izbori 2018

Albanija objavila konačnu verziju pesme. Uskoro novi spot za pesmu „Qami“

Konačno su sve evrovizijske numere poznate, izbori su završeni, a mi ovih dana pratimo aktuelnosti u vezi sa promocijama ovogodišnjih evrovizijskih pesama i takmičara.

Konačno nova verzija

Posle gotovo tri meseca od pobede na festivalu Festivali i Këngës, albanski predstavnik Eugent Bušpepa je objavio zvanićnu evrovizijsku verziju svoje numere Mall. Prvobitna numera je trajala preko tri minuta, pa je sada numera konačno skraćena. Pesma je dorađivana u Begiji, a sam izvođač se nije mnogo oglašavao o svojoj pesmi.

Ovoga puta albanski predstavnik će ipak pevati na maternjem jeziku.

Promo-spot 21. marta

Sevak Kanagjan, ovogodišnji predstavnik Jermenije, objavio je tizer, odnosno najavu svog spota za numeru Qami sa kojom će predstavljati svoju zemlju na Evroviziji. Oficijelni spot za ovu numeru biće objavljen 21. marta.

Lea Sirk na Azorskim ostrvima

Ovogodišnja slovenačka predstavnica Lea Sirk je otputovala u Portugaliju, gde će na ostrvu Fajal, koje je deo Azorskog arhipelaga, snimati svoju evrovizijsku razglednicu.

Lea je šesnaesti evrovizijski takmičar koji je do sada snimio video-najavu. Svoje putovanje do Portugala Lea je obznanila na društvenim mrežama.

Turneja Moldavaca

Moldavski predstavnik, grupa „DoReDoS“, saopštila je da će tokom marta i aprila posetiti niz gradova i država u Evropi u cilju promocije svoje evrovizijske numere.

Njihovo putovanje počelo je ovog vikenda u Litvaniji, u Kaunasu i Klajpedi, a nešto kasnije posetiće i Vilnjus i Šjauljaj; boraviće i u Kalinjingradu, Talinu, Lijepaji (Letonija), Moskvi, a biće deo evrovizijskih koncerata u Rigi, Tel Avivu, Amsterdamu i Madridu.

Još uvek nije poznato da li će učestvovati na istom događaju u Londonu, budući da još uvek nisu dobili vize za UK.

Amsterdam u centru pažnje

I ove godine, kao i prethodnih, u Amsterdamu će biti održana predevrovizijska žurka. Pored holandskog evrovizijskog predstavnika Vejlona, na ovom događaju će nastupiti brojni ovogodišnji evrovizijski takmičari — Senek (Belgija), Mihael Šulte (Nemačka), duo „Madame Monsieur“ (Francuska), Suri (Ujedinjeno Kraljevstvo), Rajan Ošonesi (Irska), Eugent Bušpepa (Albanija), Sesar Sampson (Austrija), Alfred i Amaja (Španija), „Zibz“ (Švajcarska), Laura Rizoto (Letonija), Mikolas Josef (Češka) i Sevak Kanagjan (Jermenija), Rasmusen (Danska), Lea Sirk (Slovenija), Džesika Mauboj (Australija), Gromi i Lukas Mejer (Poljska), Aleksejev (Belorusija), Jeva Zasimauskaite (Litvanija)…

Od bivših evrovizijskih zvezda na ovom koncertu će nastupiti za sada jedina belgijska evrovizijska pobednica iz 1986. godine Sandra Kim.

Koncert je najavljen za 14. april, a prošle godine je na njemu nastupilo čak trideset i četvoro evrovizijskih takmičara.