Nacionalni izbori 2018

Nova verzija azerbejdžanske pesme. Milioni pratili pobedu Ribaka

Konačno smo dočekali trenutak da sve 43 takmičarske pesme ugledaju svetlost dana, i to sve zahvaljujući Gruziji, koja je bila u centru pažnje zbog prezentacije pesme njihovih predstavnika, sastava „Iriao”.

Sada kada je sve kompletirano, na izvođačima je ostalo da promovišu svoje pesme. Zato ovih dana izlaze „osvežene” verzije ranije izabranih pesama, kao i promotivne verzije istih. sa njihovim pratećim spotovima. S druge strane, i Norvežani pišu o gledanosti svog Melodi Grand Prixa.

Finalna verzija azerbejdžanske pesme

Nije tajna da postoje oni koji su bili nezadovoljni prvom verzijom pesme X my heart ovogodišnje azerbejdžanske predstavnice Ajsel Mamadove. Ona je i sama to shvatila, pa je rešila da je za potrebe lisabonske scene malo poboljša. Nova verzija sadrži više elektronike koja pesmu diže na jedan sasvim drugi nivo, a za to je bio zadužen producent Tim Bran, koji je radio i na prošlogodišnjoj numeri City lights Belgijanke Blanš.

„Stari” spotovi u promotivne svrhe

Ovogodišnji mađarski predstavnik, metal sastav AWS, objavio je spot za svoju pesmu Viszlát nyár. Centralni okvir spota zauzimaju slike članova ovog sastava iz detinjstva, koji za njih predstavlja idilično vreme s divnim uspomenama, budući i da je pesma posvećena preminulom ocu jednog od članova benda i govori o tome kako je smrt deo života, ali je to, kako navode članovi grupe, „tabu u našoj kulturi”.

Zapravo, istina je da ovo nije novi snimljen spot. Grupa ga je objavila posle objave pesme, a uoči nacionalnog takmičenja A Dal 2018, međutim, biće korišćen kao zvaničan promo-evrovizijski spot.

Ista je istuacija i s nemačkim predstavnikom Mihaelom Šulteom. Spot za njegovu pobedničku pesmu You let me walk alone snimljen je za potrebe nacionalnog takmičenja, ali će ga sada ponuditi široj javnosti. Zanimljivo, i on je svoju pesmu posvetio svom preminulom ocu.

Poljska u akustičnom maniru

Ovogodišnji poljski predstavnici Gromi i Lukas Mejer su rešili da promociju svoje pesme Light it up u postizbornoj atmosferi započnu preko društvenih mreža, tako što su izbacili akustičnu verziju pesme. Ovakva verzija je najbolja preporuka za one koji preferiraju nežniji zvuk.

Milioni uz MGP

Dok su se neke zemlje protekle sezone suočile s manjom gledanošću svojih nacionalnih takmičenja, u Norveškoj je interes konstantno visok, ali s blagim padom. Subotnji Melodi Grand Prix je pratilo 1.001.000 gledalaca, što je za 150.000 gledalaca manje u odnosu na prethodnu godinu.

Podsetimo, pobedu u subotu je odneo veteran Aleksander Ribak, koji će u Lisabonu pokušati da se izjednači sa Džonijem Loganom i Rolfom Levlandom po broju evrovizijskih pobeda.